Lesz egy összeghatár, amely alatt nem minősül bűncselekménynek a hivatali visszaélés

 Összeghatárt szabnak majd, amely alatt nem minősül bűncselekménynek a hivatali visszaélés - jelentette be egy kedd este kiadott közleményében az igazságügyi miniszter. 

Tudorel Toader az alkotmánybíróság egy keddi döntésére hivatkozva közölte ezt, a taláros testület ugyanis befogadhatatlannak minősítette és elutasította a Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök volt felesége, Bombonica Prodana által benyújtott alkotmányossági óvást, amelyben utóbbi éppen az ellen emelt kifogást, hogy a törvény nem szab meg alsó értékhatárt a hivatali visszaélés esetében. Az alkotmánybíróság ezzel kapcsolatos döntésében kimondta, ezen „törvényi hiányosság” pótlása nem a taláros testület, hanem a törvényhozás hatáskörébe tartozik, amelynek kötelessége alsó összeghatárt szabni a hivatali visszaélés bűncselekménye esetében.

Tudorel Toader szerdán úgy nyilatkozott a téma kapcsán, hogy miután az alkotmánybíróság közzéteszi a döntés indoklását, jogi szakértőkkel és a civil társadalom képviselőivel való egyeztetést követően megszabnak majd egy „ésszerű összeghatárt”. A miniszter szerint nem döntöttek még arról, hogy törvénytervezet vagy sürgősségi kormányrendelet formájában hozzák-e majd összhangba a vonatkozó törvénykezést az alkotmánybíróság eme döntésével. „Meglátjuk, mi áll az indoklásban, egyeztetünk, és meghatározzuk a követendő utat” – fogalmazott Toader.

A Szociáldemokrata Párt és a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea a téma kapcsán úgy nyilatkozott: a taláros testület döntése kötelezi a kormányt vagy a parlamentet az alsó összeghatár megszabására, és ha ezt figyelmen kívül hagyják, azt jelentené, hogy nem tartják tiszteletben a jogállamiságot. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?