Közkegyelem: a „hátsó ajtón” mentenék ki a korruptokat?

A kormány a közkegyelmi törvénytervezet eredetileg beterjesztett változatát támogatja - jelentette ki szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnök azt követően, hogy a szenátus jogi bizottsága olyan módosító javaslatot fogadott el szerdán, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnének a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés vagy befolyás vásárlása miatt elítélt személyek is. 

„Ismét elmondom, amit már kijelentettem: a kormány a közkegyelmi törvénytervezet eredetileg beterjesztett változatát támogatja. A szenátus jogi bizottsága által szerdán elfogadott módosító javaslatok nem élvezik a kormány támogatását” – írja egy Facebook-bejegyzésben a miniszterelnök. 

A szenátus jogi bizottsága olyan módosító javaslatot fogadott el szerdán, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnének a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés vagy befolyás vásárlása miatt elítélt személyek is. 

Băsescu nyújtotta be a módosítást

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora szerint azért lenne indokolt a vesztegetés elfogadása miatt elítéltek közkegyelemben részesítése, mert az ezzel a váddal bíróság elé állított politikusok nagy része választási kampány alatt követte el tettét, márpedig a választási törvény alapján „mindegyik pártot meg lehet vádolni vesztegetés elfogadásával vagy hivatali visszaéléssel”.

„Azzal egyetértek, hogy büntessék meg azokat, akik hazavitték a pénzt. De ezekben az esetekben dzsekikre és esernyőkre költötték a pénzt, mert a valóságban így működtek a dolgok. (...) Minden olyan politikus hasonló problémával küzdhet, aki részt vett valamilyen választási kampányban, kivéve a 2016-os kampányt, amelyik már az új törvény szerint zajlott” – fogalmazott Băsescu a közkegyelmi tervezet szakbizottsági vitáján.  

A szenátor szerinte kell léteznie egy nulladik pillanatnak, és ezt a közkegyelmi törvény jelentheti. „Ha az összes pártot meg akarjuk kötni, akkor folytathatjuk így tovább. De kell léteznie egy nulladik pillanatnak. A bizottság azt tesz, amit akar, de én úgy vélem, mernünk kell felvállalni mindazt, ami történt. Persze ha továbbra is azt akarjuk, hogy legyen tele a tartály potenciális elítéltekkel, akiket még nem jelentettek fel az üzletemberek, nem kell tenni semmit. (...) De én továbbra is hangsúlyozom, hogy közkegyelemben kell részesíteni az ilyen bűncselekményeket elkövetőket. (...) Minden intézmény tudatában van annak, hogy illegálisan finanszírozták a pártokat. Figyelembe véve, hogy egy új pártfinanszírozási törvény lépett érvénybe, véget kell vetni ennek az állapotnak, és ezt csak a közkegyelmi törvénnyel lehet megtenni" - érvelt Băsescu. 

Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora leszögezte: a liberálisok nem támogatnak egyetlen olyan módosító javaslatot sem, amely közkegyelemben részesítené a bármiféle korrupciós bűncselekmény miatt elítélteket. Gheorghe Dircă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora sem értett egyet a javaslattal.

„Kötelességünk azt az üzenetet közvetíteni, hogy a korrupciós bűncselekményeket nem részesítjük közkegyelemben, függetlenül attól, hogy először követ el ilyent az elítélt vagy sem. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha valaki elfoglal egy köztisztséget, azzal nem élhet vissza, nem fogadhat el és nem kérhet kenőpénzt azért, hogy valamit megtegyen vagy ne tegyen meg” – mondta Dircă. 

A jogi bizottság öt támogató és három ellenszavazattal fogadta el a módosító javaslatot. 

Országszerte utcai tüntetések kezdődtek

A szenátusi döntés hírére több száz tüntető jelent meg a Victoria-téren a szerda esti órákban. Az Agerpres hírügynökség arról tájékoztat, hogy Brassóban is utcára vonultak az emberek. A spontán tüntetés résztvevői karjukon sárga szalagot viselnek #REZIST felirattal. „Ahogyan a 13-as rendelettel is történt, valószínűleg most is élve akarják megnyúzni a békát, vagyis lassan-lassan változtatnak bizonyos dolgokon, lépésről lépésre, hogy mi ne vegyük észre. Én - és úgy látszik, sok más brassói sem - nem tudjuk elfogadni ezt, és utcára vonultunk. Továbbra is ki fogunk jönni, bár tisztában vagyunk vele, hogy ez nem egy végleges döntés. A képviselőház a döntő ház, de jelezni szeretnénk, hogy Románia továbbra is éber, és kiállunk a korrupció ellen" – nyilatkozta Radu Hossu, a tiltakozás szervezője. 

A következő tüntetésre szombaton kerül sor, akkor több résztvevőre számítanak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?