Jogi bizottság: büntetéselengedés jár a rossz börtönkörülményekért

A képviselőház jogi bizottsága úgy döntött hétfőn, hogy minden nem megfelelő börtönkörülmények között eltöltött hónapért hat napot elengednek a fogvatartottak büntetéséből.

A kedvezmény akkor is érvényes, ha a nem megfelelő körülmények között eltöltött idő nem egymást követő napokon történt - olvasható a jogász képviselők módosító indítványában.

A képviselők a büntetés-végrehajtásokat szabályozó törvényt módosító tervezetet vitatták meg. A hat napos engedményt Eugen Nicolicea bizottsági elnök javasolta, miután a szaktestület bizottság elutasította az RMDSZ-es Márton Árpád javaslatát, amely szerint 9 napot kellene elengedni minden nem megfelelő körülmények között töltött hónapért.

Az indítvány szerint a körülmények nem számítanak megfelelőnek, ha az egy fogvatartottra számított felület kevesebb, mint négy négyzetméter, nem lehet kijárni az udvarra, nincs megfelelő hőmérséklet, nincs természetes fény, nincsenek megfelelő higiéniai feltételek.

A jogi bizottság döntése szerint a napokat 2012. július 24-től számítják. Ebben az esetben a képviselőház a döntéshozó ház.

Kapcsolódók

Kimaradt?