Szakbizottság: a legtöbb 3 évre ítéltek közkegyelemben részesülnek

A legfeljebb hároméves börtönbüntetésre ítélteket részesítsék közkegyelemben - erről szóló módosító javaslatot fogadott el kedden a szenátus jogi bizottsága, amely a közkegyelmi törvénytervezetet tárgyalta.

A tervezetnek a kormány által előterjesztett változata szerint a legfeljebb ötéves szabadságvesztésre ítélteket részesítették volna közkegyelemben.

Traian Băsescu szenátor lemondott arról a módosító indítványáról, amely a maximum 10 év börtönbüntetésre ítélteket részesítette volna közkegyelemben, és ő maga is a Romániai Bírák Egyesülete által javasolt, a legfeljebb 6 éves szabadságvesztésre ítéltek közkegyelemben részesítéséről szóló javaslatot támogatta, a bizottság azonban ezt az indítványt is elutasította.

Elfogadott azonban a testület egy másik javaslatot, amelynek értelmében elengednének három évet minden, háromévesnél hosszabb, de tízévesnél rövidebb büntetésből. A bizottság úgy döntött, hogy a feltételesen felfüggesztett büntetésekre nem vonatkozik a közkegyelem.

A várandós anyák esetében a 6 és 10 év közötti szabadságvesztés felét engednék el, és ugyanez vonatkozna azokra az elítéltekre is, akiknek 14 évesnél kisebb gyerek vagy súlyosan fogyatékos kiskorú van az eltartásukban. Traian Băsescu azt javasolta, hogy ezzel a módosító javaslattal terjesszék ki a törvényt azokra a nőkre is, akiket korrupció miatt ítéltek el, de az indítványt elutasította a bizottság.

Elengednék viszont a 6 és 10 év közötti szabadságvesztésre ítélt, 60 évnél idősebb fogvatartottak büntetésének felét, a 70 évesnél idősebb elítéltek pedig teljes közkegyelemben részesülnének.  

A bizottság jövő heti ülésén folytatja a tárgyalást a közkegyelmi törvénytervezetről, akkor a jogszabály alóli kivételekről egyeztetnek majd.  A törvénytervezet cikkelyenkénti vitájának elején jelen volt Tudorel Toader igazságügyi miniszter is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?