banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Bode: ideiglenesen fel kellene függeszteni az ügyészségi vezetők kiválasztási eljárását

Fotó: AgerpresAz ügyészségi vezetői tisztségek betöltésére kiírt pályázati eljárás nem folytatható mindaddig, amíg ügyvivő miniszter vezeti az igazságügyi tárcát - véli Lucian Bode, akit Stelian Ion menesztése után az igazságügyi minisztérium ideiglenes vezetésével bízott meg Florin Cîţu miniszterelnök.

Bode rámutatott, annak a híve, hogy a versenyvizsgáknak átláthatóknak kell lenniük, és a szakmailag legjobban felkészült pályázóknak kell nyerniük. Hozzátette, az ügyészségi vezetők kinevezése meghatározó fontosságú a vádhatóságok jó működése tekintetében, és úgy véli, az erre irányuló eljárás nem folytatódhat ügyvivő miniszter mandátuma alatt. Ezért kért egy álláspontot a humánerőforrás-osztálytól, és meggyőződése, hogy a minisztérium illetékes struktúrái rövidesen közzéteszik a döntést ezzel kapcsolatban.

Az igazságügyi tárca csütörtökön közölte, hogy összesen tizenegyen jelentkeztek a főügyészség, a korrupcióellenes ügyészség (DNA), valamint a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) megüresedett vezető tisztségeire. A legfőbb ügyészség humánerőforrás-osztályának vezetésére Cătălin Andrei Popescu pályázik, a DIICOT főügyészi tisztségére pedig a vádhatóságot 2015 és 2018 között vezető Daniel Horodniceanu, továbbá Oana Daniela Pâţu és Ioana Bogdana Albani jelentkezett. Ioana Bogdana Albani a DIICOT helyettes főügyészi tisztségét is megpályázta, Mihaela Larisa Iosipescu mellett. A DNA helyettes főügyészi tisztségére Codrin Gavra nyújtotta be jelentkezését, Andreea Oana Nica, Ioan Amariei, Silviu Paul Dimitriu és Monica Erika Danciu pedig a DNA osztályvezető ügyészi tisztségeire pályázik.

Az eredetileg megszabott menetrend szerint a jelentkezőket szeptember 6-a és 9-e között hallgatná meg az igazságügyi miniszter vezette bizottság.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kimaradt?