banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Házi őrizetbe került: vádat emelt a DNA a székelyudvarhelyi kórház volt igazgatója ellen

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádat emelt az eddig előzetes letartóztatásban lévő Lukács Antal, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház volt menedzsere ellen. A vád négy rendbeli hivatali visszaélés és szintén négy rendbeli kenőpénz elfogadása. Az udvarhelyi kórház tavaly orvosi eszközöket vásárolt egy forgalmazó céget előnyben részesítve, azonban ezek a tárgyak áron felül cseréltek gazdát, vagy nem feleltek meg a célnak.

A DNA közleménye szerint a volt kórházigazgató most már házi őrizetben várja az eljárás lefolytatását. Ugyanebben az ügyben került bíróság elé Bálint Enikő, aki a kórházi közbeszerzéseket bonyolította le, valamint Barczán László raktáros, illetve az orvosi eszközöket forgalmazó cég, a SC Chantel Sante SRL. adminisztrátora, könyvelője, valamint a cég sofőrje. A vállalatot hivatali visszaélésben való bűnrészességgel, vesztegetéssel és hivatali visszaélésre való felbujtással vádolják.

Mint ismert: a DNA szerint tavaly április 10-e és december 2-a között a székelyudvarhelyi kórház törvénytelen módon kötött szerződéseket a vállalattal, és túlbecsült áron vásárolt egészségügyi eszközöket, sokat ezek közül szükségtelenül.

Ugyanebben az időszakban Lukács Antal megkérte a céget vezető üzletembert, hogy elsőbbségi kifizetések fejében járjon közben az illetékes hatóságnál annak érdekében, hogy a kórház megkapja a másodosztályú besorolást, noha csak a harmadik fokozat követelményeinek felel meg.

Az ügyészek szerint Lukács Antal igazgató 10 ezer eurót kapott az üzletembertől, ugyanakkor utóbbi ígéretet tett a menedzsernek arra, hogy megkapja bizonyos, 2 136 706 lej összértékű szerződések értékének 20 százalékát is, azaz 89 ezer eurót. A vádhatóság számítása szerint a fenti ügylettel 1 669 234 lej kár érte volna a kórházat.

(Címlapkép: Székelyudvarhelyi Városi Kórház - Facebook)

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?