Az USR egyszerű indítványt nyújt be az energiaügyi miniszter ellen

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyszerű indítványt nyújt be a liberális Virgil Popescu energiaügyi miniszter ellen a parlamenti ülésszak első napján – jelentette be kedden Cătălin Drulă, az ellenzéki párt elnöke, aki felszólította a Szociáldemokrata Pártot, hogy – miután a PSD is napok óta hevesen támadja Popescut – szavazza meg a miniszter elleni indítványt.

Az USR azzal vádolja Virgil Popescut, hogy az energiaválságban hozott intézkedésekkel 30 milliárd lejjel eladósította az állami költségvetést.

A liberális energiaügyi minisztert a PNL koalíciós partnere, a PSD részéről is érte bírálat. Míg Mihai Weber PSD-s képviselő kedden „inkompetensnek” nevezte őt, addig Marcel Ciolacu PSD-vezető hétfőn felszólította Popescut, hogy javasoljon új megoldást az energiaválságra.

Cătălin Drulă, az USR elnöke. | Fotó: Agerpres

Egyelőre nem lehet tudni, hogyan szavaznak majd a PSD képviselői a Virgil Popescu elleni egyszerű indítványról. Tudvalevő ugyanakkor, hogy az egyszerű indítványnak csak politikai hatásai vannak: az indítvány elfogadása ugyanis nem eredményezi automatikusan a miniszter leváltását, de jelentősen gyengíti hatalmát.

A PSD szerint a liberális energiaügyi miniszter, Virgil Popescu inkompetens és ő a felelős azokért a nehézségekért is, amelyek a lakosságra nehezednek az energiaköltségek emelkedése miatt. A szociáldemokraták néhány napja hevesen támadják az energiaügyi tárca vezetőjét, Marcel Ciolacu pártelnök hétfőn nem kevesebbet állított, mint hogy a miniszter által szorgalmazott politika csak az „okos fiúkat” segítette az energiaszektorban.
„Virgil Popescu energiaügyi miniszter teljesen tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedéseket kellene hozni a villamos energia, a földgáz és az üzemanyag árának emelkedése miatt. Tavaly a PSD azt a megoldást javasolta, hogy az árat meghatározott időre szabályozzák, de a PNL ellenezte ezt, és a növekvő költségvetési hiány miatt a szubvenció lehetőségét választotta. Miután elvesztettünk egy évet, amelyben az államadósság csak növekedett, hogy támogassuk ezt az energiaügyi miniszter által választott kompenzációt, arra a következtetésre jutottunk, hogy a PSD javaslata az egyetlen, amely képes megállítani az árakat” – olvasható Mihai Weber szocáldemokrata parlamenti képviselő közösségimédia-bejegyzésében.

„Nyugat-Európa elfogadja azokat az intézkedéseket, amelyeket Romániában az USR javasolt, de eközben Virgil Popescu rendkívül nehéz tél felé vezeti Romániát. A PSD és a PNL által hozott intézkedések 30 milliárd lejjel eladósították Romániát, olyan pénzzel, amelyet gyermekeinknek és unokáinknak kell majd kifizetniük. Virgil Popescu kapacitáshiánya nyilvánvaló, de a PSD ugyanolyan bűnös az energiaválságban. Eddig pajzsot épített Popescu miniszter körül. Az USR által benyújtott két előző indítványban megmentették őt. Most (a 13. órában) itt az ideje, hogy a PSD mutasson némi felelősséget az általa kormányzott országért. Virgil Popescut sürgősen ki kell rúgni, ha jól akarjuk átvészelni a telet” – jelentette ki Cătălin Drulă.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?