Az USR megtámadta az alkotmánybíróságon a lehallgatások kiterjesztését lehetővé tevő törvényt

Alkotmányossági kifogást emelt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az elektronikus hírközlési törvénykönyv ellen, amelynek egyik cikkelye az ellenzéki párt szerint visszaélésekre adhat lehetőséget.

Cătălin Drulă, az USR ügyvezető elnöke | Fotó: Agerpres A szenátus a múlt szerdán fogadta el döntő házként azt a törvénytervezetet, amely a bűnüldöző és a nemzetbiztonsági szervekkel való együttműködésre kötelezi az internetes kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat és tárhelyszolgáltatókat.

Az USR hétfői közleményében Cătălin Drulă ügyvezető elnök leszögezte, Romániának szüksége van az elektronikus hírközlést szabályozó törvényre, de elfogadhatatlannak tartják, hogy a büntetőeljárási törvénykönyvbe illő előírások szerepeljenek egy olyan jogszabályban, amely nem ezt a területet hivatott szabályozni.

A párt képviselői úgy vélik, a törvénykönyv 10. cikke „túlzott hozzáférést” biztosít a hírszerző szolgálatok számára a romániai szerverek információforgalmához. „A Román Hírszerző Szolgálat jelenleg is átkutathatja az információs rendszereket, ehhez azonban engedélyre van szüksége, és ez így van rendjén” – olvasható a közleményben.

Az USR szerint a cikkely szövege nem világos és nem egyértelmű, az előírások a polgárok magánéletébe való beavatkozáshoz és alkotmányos jogaik indokolatlan korlátozásához vezethetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?