31 ezer kilométer, 17 ország – útibeszámoló a Szatmárnémeti-Szibéria expedícióról

Rövid idő alatt elkapkodták, de készülnek az új példányok a Bertici Attila és Butka Gergő közösen írt könyvéből, melyben Attila és fia, Norbert kalandjait írják le egy nem mindennapi utazásról egy Dacia Logannal.

Online és offline is tartottak könyvbemutatót az elmúlt napokban, amelyen a Daciával Szibériába és Közép-Ázsiába című könyvvel ismertették meg a kalandos utazás iránt érdeklődőket. 2018. végén vágott neki ugyanis Bertici Attila és fia, Norbi a nagy kalandnak, melynek során Szatmárnémetiből egy Dacia Logannal indultak el Szibériába. Az utazással Attila nagyapja emléke előtt tisztelegtek, aki évekig volt hadifogoly Szibériában, szabadulását követően pedig két és fél évig tartott, míg újra otthonában ölelhette szeretteit.

Bertici Attila és Butka Gergő | Fotó: NEO Adventure Romani

A könyv a 42 nap alatt megtett 31 ezer kilométeres utazást foglalja össze nagyon olvasmányos formában, szigorúan ragaszkodva a valósághoz. Mert aki egy ilyen útra indul, nem csak a KGB embereivel, hanem maffiózókkal is összetalálkozhat, de segítőkész, szeretnivaló tajgai emberekkel is. A könyvet Attila és Butka Gergő közösen írták, több száz óra hanganyagként rögzített beszélgetés alapján.  

A nagy 2018-as kaland során Szibériáig elsősorban Oroszországon keresztül vezetett Attila és Norbi útja, talán ez volt a könnyebb szakasz, ahol jó úton lehetett közlekedni. A visszaút viszont sokkal izgalmasabb volt, néhol úttalan utakon utaztak hazafelé. Érintették Mongóliát, Kazahsztánt, Üzbegisztánt, Csecsenföldet, Északi-Oszétiát, Dagesztánt – hogy csak pár országot említsünk a számunkra igazán egzotikusnak tűnő helyszínek közül.

„Végig csapatban dolgoztunk, én vezettem, a fiam szervezte le a szálláshelyeket, foglalkozott a logisztikával. A nagy kaland mellett ez igazi apa-fiú csapatépítés volt, míg itthon néha csak húsz percre találkozunk, akkor 42 napot töltöttünk együtt és igazán mély beszélgetéseket tudtunk folytatni” – magyarázza a Maszol.ro-nak Bertici Attila.

A 2018-as kaland óta Bertici Attila járt már Daciával a világ leghidegebb pontján is, sorra éli meg a kalandokat, autóval és motorral egyaránt. Kérdésünkre, hogy miért a Logan vagy a Duster a jó választás, egyértelmű választ kaptunk. „Az egyszerűség és a nagy elterjedés a válasz. Ha egy modern autóval indulunk el, és leáll az autó elektronikája több száz kilométerre a következő lakott településtől, bajban vagyunk. Egy régebbi Daciát azonban még meg tudunk javítani, érdekes módon pedig a tajgán egy kisvárosban is találtunk egy autós boltban Logan féltengelyt, amit akkor cserélni kellett. Jól bírja a motor a gyengébb minőségű üzemanyagot is, Üzbegisztánban benzinkútnál csak 80-as üzemanyag volt, feketepiacon is legfeljebb 92-est lehet szerezni. Másrészt nagyon elterjedtek ezek a fapados autók, igaz, nem Dacia hanem Renault néven futnak” – mondja. Természetesen az autókat speciális felszereléssel látják el egy-egy kaland előtt.

Fotó: NEO Adventure Romani

A Daciával Szibériába és Közép-Ázsiába című könyv a kalandok leírása mellett 83 fotó is illusztrálja a most bemutatott könyvet, amely román és magyar nyelven is megjelent, megvásárolni pedig gyakorlatilag önköltségi áron Bertici Attila honlapjáról lehet.

Mint kiderült, a nagy érdeklődésre való tekintettel tervben van újabb kalandok megjelentetése is könyv formájában, Attila és Gergő már megkezdték az előkészítését a világ leghidegebb városába történő utazás megírására. Nagy segítség lesz ebben a Bertici Attila Youtube-csatornáján is látható közel 50 videó, amit az út alatt készítettek. Ugyancsak itt látható a Szibériai útról szóló hatrészes videós beszámoló is.

Attila és fia a folytatásban sem pedig nem pihennek: december elsején jelentették be következő autós kalandjukat, melyben a „Pamir autósztrádán”, Tadzsikizstánban, Kirgizisztánban, Kazahsztánban és Üzbegisztánban járnak majd.   

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?