Ünnepi megemlékezés a Szilágy Megyei Történelmi és Művészeti Múzeumban

Tudományos ülésszakra hívja az érdeklődőket az Erdélyi Múzeum Egyesület - Zilah és Vidéke Fiókszervezete. November 17-én, pénteken 16 órától Zilahon, a Szilágy Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum történelmi osztályának nagytermében ünnepi megemlékezést tartanak annak alkalmával, hogy 550 éve – 1473. augusztus 1-jén Mátyás király mezővárosi rangot és vásártartási jogot adományozott Zilah településnek.

A találkozó ünnepi köszöntésekkel veszi kezdetét, a jelenlévőket dr. Corina Bejinariu, a múzeum igazgatója, Seres Dénes parlamenti képviselő, Fazakas Miklós, Zilah város alpolgármestere, Kovács Kuruc János, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Zilah és Vidéke fiókegyesületének elnöke üdvözli.

A délután folyamán előadást tart drd. Keresztes Tímea régész, Régészeti ásatások Vártelek területén címmel, dr. Băcueț-Crișan Dan régész, dr. Csók Zsolt régész Kraszna vármegye az Árpád korban témában, dr. Pop Marin történész, és László László Mátyás király kiváltságlevelének jelentősége címmel. A bemutatók után Kürti Barna és Nagy Attila Az 550 éves Zilah emlékplakett látványtervét mutatja be.

Fotó: Wikipedia

Ugyancsak pénteken 16.00 órától a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács tisztújítást tart a zilahi Porolissum teremben. A szervezők minden tenni akaró fiatalt várnak, hogy döntésével és javaslataival hozzájáruljon a szervezet jövőjéhez. A napirendi pontok között szerepelnek a meghívottak beszédei, szervezeti beszámolók és a tisztújítás.

Néphagyomány éltetése Désházán

Vasárnap hagyományéltetésre, hagyományőrzésre, népviselet-bemutatásra hívják az érdeklődőket a szilágysági Désházára. Az ünnepség istentisztelettel kezdődik délelőtt 11 órakor a református templomban, ahol a helyi kórus szolgál, majd fellép Thökölyi Vajk költő. Az előadást népviseletbe öltözött helyiek felvonulása követi. 13 órától, a kultúrotthonban tartandó ünnepségen bemutatják a Varrd magad a viseleted! projektet, amit az óvodások és iskolások műsora zár. Mindenkit szeretettel várnak a vasárnapi désházi ünnepségre.

Könyvbemutató Zilahon

Hétfőn délután 5 órától László László tanár könyvbemutatóján vehetnek részt. A fehér vödör című novelláskötetet Szabó Katalin mutatja be a Zilahi Silvania főgimnázium dísztermében. ,,László László első verse 1966-ban jelent meg a Napsugár című gyermeklapban. Azóta történelmi és publicisztikai írásokat közölt inkább, irodalommal viszonylag keveset foglalkozott. jelen könyv a járványidőszak termékének tekinthető olyan értelemben, hogy a bezártságnak szerepe volt a régi emlékek felelevenítésében s a korábbi ötletek megvalósításában” – olvasható a borító hátoldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?