Ügyészbotrány: ejnyebejnyézik az amerikai nagykövetség is

Hollandia bukaresti nagykövete után pénteken megszólalt az amerikai nagykövetség is Lucian Papici leváltásának ügyében. Az Egyesült Államok romániai diplomáciai képviselete „létfontosságú intézménynek” nevezte a DNA-t és „kitűnőnek” minősítette a most eltávolított vezetőinek a teljesítményét.

A Mediafax hírügynökség megkeresésére kifejtették, rendkívül fontos, hogy Lucian Papici és Mariana Alexandru utódjának a kinevezése átlátható legyen, és minden érdekelt felet hallgassanak meg annak érdekében, hogy a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) „továbbra is a legkompetensebb, legbátrabb ügyészek vezessék”.

Papici és Alexandru nevéhez hangzatos dossziék fűződnek. Ők küldték rácsok mögé többek között Cătălin Voicu szenátort, Adrian Năstase volt kormányfőt és Gigi Becali futballmecénást is. A DNA vádjai szerint Liviu Dragnea Teleorman Megye Tanácsa elnökeként tavaly visszaélt a befolyásával annak érdekében, hogy az államfő leváltásáról szóló referendumon a részvétel elérje a hatvan százalékot. Mint ismert, Tiberiu Niţu kinevezése a főügyészség élére az államfő és a kormánypártok közötti kompromisszum eredménye volt. Kinevezéséért cserében Traian Băsescu ragaszkodott ahhoz, hogy a DNA élére Laura Codruţa Kövesi volt legfőbb ügyész kerüljön. Liviu Dragneáékat többször vádolta már az ellenzék azzal, hogy politkai nyomást akarnak gyakorolni a vádhatóságra.

„Arra biztatjuk az érintett feleket – a DNA főügyésze, Románia főügyésze, az igazságügyi miniszter, a Bírói Tanács és az Elnöki Hivatal – hogy dolgozzanak együtt és konzultáljanak a témában” – fogalmazott az amerikai nagykövetség.

Mint korábban írtuk, elsőként Mattheus van Bonzel, Hollandia bukaresti nagykövete foglalt állást, aki csütörtökön a gandul.info-nak kijelentette: a politikusoknak tartózkodniuk kell az ügyészek tevékenységének kommentálásától, és még inkább a vádhatóság tevékenységébe történő beavatkozástól. A diplomata emlékeztetett arra, hogy az ügyészség függetlensége létfontosságú egy jogállamban, Románia pedig vállalta, hogy tiszteletben tartja az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) előírásait.

Csütörtökön az államfő mellett a Demokrata Liberális Párt (PDL) is bírálta Victor Pontát, amiért az államfő bérenceinek nevezte a DNA ügyészeit és „politikai dossziénak” a Liviu Dragnea kormányfőhelyettes elleni vádiratot. „Nincs jogállam ott, ahol politikai kritériumok szerint váltják le az ügyészeket” – jelentette ki Cătălin Predoiu, a PDL alelnöke, volt igazságügyi miniszter.

Ponta magatartása még saját alakulatában, a Szociáldemokrata Pártban (PSD) is riadalmat keltett. PSD-s források szerint a párt vezető politikusai tisztában vannak azzal, hogy a kormányfő kijelentései láncreakciót váltanak ki a nyugati kancelláriákban, és rontják Románia schengeni csatlakozásának esélyeit.

A miniszterelnökkel tavaly kötött együttműködési megállapodás érvénytelenítését fontolgatja az államfő, mert Victor Ponta szerinte „durván beavatkozott az igazságszolgáltatásba” a Liviu Dragnea elleni vádiratát véglegesítő ügyész leváltásával kapcsolatos nyilatkozataival. Erről Traian Băsescu csütörtök délben a B1TV-nek adott interjúban beszélt. Emlékeztetett arra, hogy Victor Pontával annak idején a „politikai társbérleti szerződésben” többek között abban is megállapodtak: mindketten tiszteletben tartják az igazságszolgáltatás függetlenségét. „Megállapodásunk legfontosabb pontját szegte meg a kormányfő. Ez feljogosít arra, hogy felmondjam az egyezségünket. Magy valószínűséggel ezt meg is teszem” – fogalmazott az államfő.

Băsescu szerint azért váltották le Lucian Papici-ot a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyik részlegének éléről, mert a kormánypártokat „sokkolta” két esemény: Dan Voiculescu (a Szociál-Liberális Szövetség megálmodója – szerk. megj.) börtönre ítélése, illetve a Liviu Dragnea kormányfőhelyettes elleni vádirat véglegesítése. Az államfő azt állítja: az ügyész leváltásával a legfőbb ügyész éppen a Dragnea elleni vádirat véglegesítését szerette volna megakadályozni, de már túl késő volt: a dosszié a DNA főügyészének láttamozása után a legfelsőbb bíróságra kerül.

Kapcsolódók

Kimaradt?