Ügyészbotrány: Hollandia már üzent Victor Pontának

A Bukarestbe akkreditált nyugati diplomaták sem hagyták válasz nélkül Lucian Papici ügyész Victor Ponta által is felvállalt leváltását a korrupcióellenes ügyészség (DNA) legfontosabb részlegének éléről.

Mattheus van Bonzel, Hollandia bukaresti nagykövete csütörtökön a gandul.info-nak kijelentette: a politikusoknak tartózkodniuk kell az ügyészek tevékenységének kommentálásától, és még inkább a vádhatóság tevékenységébe történő beavatkozástól.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy az ügyészség függetlensége létfontosságú egy jogállamban, Románia pedig vállalta, hogy tiszteletben tartja az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) előírásait.

Csütörtökön az államfő mellett a Demokrata Liberális Párt (PDL) is bírálta Victor Pontát, amiért az államfő bérenceinek nevezte a DNA ügyészeit és „politikai dossziénak” a Liviu Dragnea kormányfőhelyettes elleni vádiratot. „Nincs jogállam ott, ahol politikai kritériumok szerint váltják le az ügyészeket” – jelentette ki Cătălin Predoiu, a PDL alelnöke, volt igazságügyi miniszter.

Ponta magatartása még saját alakulatában, a Szociáldemokrata Pártban (PSD) is riadalmat keltett. PSD-s források szerint a párt vezető politikusai tisztában vannak azzal, hogy a kormányfő kijelentései láncreakciót váltanak ki a nyugati kancelláriákban, és rontják Románia schengeni csatlakozásának esélyeit.

A PSD alapítója, egykori elnöke, Ion Iliescu egyébként csütörtökön nyíltan bírálta emiatt a miniszterelnököt. „Óvatlanul járt el, vissza kellett volna fognia magát. De hát ilyen a fiatalság” – fogalmazott az idős politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?