Nyomásgyakorlásnak tekinti menesztését a leváltott ügyész

Szakmai becsületének megvédésére irányuló kérést nyújtott be a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz (CSM) Lucian Papici. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyes számú részlegének leváltott vezetője elutasította Victor Ponta kormányfő vádjait.

Az ügyész kifogásolja, hogy a kormányfő „politikai dossziék gyártását” emlegetett vele kapcsolatosan. Papici gyanúja szerint azért kellett távoznia tisztségéből, mert a népszavazáson történt csalásokkal kapcsolatosan vizsgálódott, az ügyben több tucat másik személy mellett pedig Liviu Dragnea kormányfőhelyettes is érintett.

„A leváltásomró szóló határozatot nem indokolták meg. Ez nyomásgyakorlás a munkájukat tisztességen végző ügyészekre. A politikusoknak ne legyenek illúzióik, mert ennek nem engedünk” – jelentette ki.

Papici visszautasítja ugyanakkor azokat a vádakat, amelyek szerint megrendelésre kezdett volna a visszaélések kivizsgálásába. Mint mondta, a nyomozati anyagot már befejezte, amikor leváltották, a vádirat tehát mindenképp a bíróság elé kerül, a vizsgált személyek ellen pedig – Liviu Dragneat is beleértve – vádemelést kért. Hozzátette: az ügyben Victor Ponta maga is kérte, hogy tanúként hallgassák meg, ezt azonban elutasították, mivel tanúvallomásával nem hozott volna érdemi információkat.

Lucian Papici egyébként a vezetői tisztségből történt leváltása ellenére, a továbbiakban is ügyészként tevékenykedik a DNA-nál. A Dragnea ellen vizsgálódó ügyészt akkor váltotta le Tiberiu Niţu legfőbb ügyész, amikor Kövesi megkapta a Liviu Dragnea elleni vádiratot. Lucian Papici mellett távoznia kellett tisztségéből helyettesének, Mariana Alexandrunak is.

Papici és Alexandru nevéhez hangzatos dossziék fűződnek. Ők küldték rácsok mögé többek között Cătălin Voicu szenátort, Adrian Năstase volt kormányfőt és Gigi Becali futballmecénást is. A DNA vádjai szerint Liviu Dragnea Teleorman Megye Tanácsa elnökeként tavaly visszaélt a befolyásával annak érdekében, hogy az államfő leváltásáról szóló referendumon a részvétel elérje a hatvan százalékot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?