Botránygyanús: leváltották a Liviu Dragneát vádoló ügyészt

Alighogy véglegesítette a Liviu Dragnea kormányfőhelyettes elleni vádiratot, leváltották a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyes számú részlegének vezetőjét, Lucian Papiciot – tudta meg a gandul.info vádhatósági forrásokból.

A szociáldemokrata politikust már csak egy lépés választja el a bíróság elé állítástól: a DNA főügyészének, Laura Codruţa Kövesinek is láttamoznia kell a vádiratot, és az ügy a legfelsőbb bírósághoz kerül. A Dragnea ellen vizsgálódó ügyészt akkor váltotta le Tiberiu Niţu legfőbb ügyész, amikor Kövesi megkapta a dossziét. Lucian Papici mellett távoznia kellett tisztségéből helyettesének, Mariana Alexandrunak is.

Papici és Alexandru nevéhez hangzatos dossziék fűződnek. Ők küldték rácsok mögé többek között Cătălin Voicu szenátort, Adrian Năstase volt kormányfőt és Gigi Becali futballmecénást is. A DNA vádjai szerint Liviu Dragnea Teleorman Megye Tanácsa elnökeként tavaly visszaélt a befolyásával annak érdekében, hogy az államfő leváltásáról szóló referendumon a részvétel elérje a hatvan százalékot.

Mint ismert, Tiberiu Niţu kinevezése a főügyészség élére az államfő és a kormánypártok közötti kompromisszum eredménye volt. Kinevezéséért cserében Traian Băsescu ragaszkodott ahhoz, hogy a DNA élére Laura Codruţa Kövesi volt legfőbb ügyész kerüljön. Liviu Dragneáékat többször vádolta már az ellenzék azzal, hogy politkai nyomást akarnak gyakorolni a vádhatóságra.

Frissítés: A DNA vezetője, Laura Codruţa Kövesi szerda este közleményt adott ki, amely szerint indokolatlan volt két beosztottjának a leváltása, és a legfőbb ügyész nem tájékoztatta az intézményt Papici és Alexandru menesztésének okairól. Kövesi ugyanakkor emlékezteti Tiberiu Niţut arra, hogy a két ügyészt maga delegálta néhány napja, szeptember 23-án a vezetői tisztségekbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?