Ponta döbbenetes módon reagált az ügyészségi botrányra

Azért kellett távoznia a Liviu Dragnea kormányfőhelyettes elleni vádiratot véglegesítő ügyésznek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) részlegvezetői tisztségéből, mert a "mandátuma lejárt", túlságosan közel állt az államfőhöz és „politikai dossziékat gyártott”.

Ezt Victor Ponta kormányfő jelentette ki szerda este a România TV-ben, amikor arról kérdezték, miért váltotta le Tiberiu Niţu legfőbb ügyész Lucian Papiciot a DNA egyes számú részlegének éléről. A miniszterelnök „băszistának”, vagyis Traian Băsescu államfő talpnyalójának nevezte a menesztett ügyészt.

„Nem váltották le, hanem véget ért a mandátuma. (…) Egyszerű ügyész lesz, nem született főnöknek. (…) Miért kell tisztségben tartanunk az összes băszista ügyészt, akik politikai dossziékat gyártanak? Befejezte a dossziét (Liviu Dragnea vádiratát – szerk. megj.), csókolom, mehet. Fenntartom, hogy Daniel Morar (a DNA volt vezetője – szerk. meg.), Papici és az övéi politikai rendőrségi dossziékat fabrikáltak, amikor a Bibliára eskették az embereket, mert szavaztak a tavalyi referendumon”  – fogalmazott a miniszterelnök.

A DNA vádjai szerint Liviu Dragnea Teleorman Megye Tanácsa elnökeként tavaly visszaélt a befolyásával annak érdekében, hogy az államfő leváltásáról szóló referendumon a részvétel elérje a hatvan százalékot. Az ellene szóló vádiratot Lucian Papici véglegesítette, és már csak a DNA főügyészének láttamozása kell ahhoz, hogy a politikus bíróság elé kerüljön.

Lucian Papiciot alig egy hete delegálta a részlegvezetői posztra a legfőbb ügyész. Tiberiu Niţu szerdán délután értesítette arról a DNA-t, hogy leváltotta őt a tisztségéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?