Ügyészbotrány: visszatér a Năstase-korszak?

A kormányfő szerint azért kellett leváltani a Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes elleni vádiratot összeállító ügyészt, mert lejárt a részlegvezetői mandátuma a korrupcióellenes ügyészégen (DNA). Victor Ponta csütörtökön hangsúlyozta, hogy a törvény szerint Lucian Papici-ot nem illette meg újabb mandátum, és a kormány nem kívánja befolyásolni a DNA tevékenységét.

A miniszterelnök azért nyilatkozott ismét az ügyészbotrányról, mert Papici leváltásának politikai felhangjai voltak. Ehhez maga is hozzájárult szerda este, amikor kijelentette, hogy az ügyész az államfő bérence és „politikai dossziékat gyárt”. Tööbször emlegette, hogy a Liviu Dragnea elleni vádirat is politikai indíttatású.

A gandul.info szerint Victor Ponta állásfoglalásaival azt üzente az ügyészeknek, hogy bármelyikük repülhet, ha kényelmetlen a hatalmon lévő politikusok számára. A lap emlékeztet arra, hogy a jelenlegi kormányfő mentora, Adrian Năstase volt miniszterelnök mandátuma alatt történt hasonló eset: kizárták az ügyészségből Ovidiu Buduşant, azt az ügyészt, aki a Szociáldemokrata Párthoz vezető korrupciós szálakat felgöngyölítette.

A gandul.info csütörtökön emlékeztetett arra, hogy Lucian Papici és helyettese, Mariana Alexandru mandátuma szeptember 17-én valóban lejárt, ám akkor Tiberiu Niţu legfőbb ügyész elfogadta a DNA főügyészének, Laura Codruţa Kövesinek azt a kérését, hogy az ügyész úgynevezett delegálással őrizhesse meg az év végéig részlegvezetői posztját az intézménynél. Niţu azonban két hétre rá, szerdán meggondolta magát, és leváltotta Papici-ot. Kövesi szerint a legfőbb ügyész nem tartotta be a DNA belső szabályzatát, és nem konzultált vele ebben a kérdésben.

A DNA szabályzata világosan kimondja, hogy a részlegvezetőket az intézmény vezetőjének javaslatára nevezik ki. Kövesi azonban nem tett ilyen javaslatokat a legfőbb ügyésznek.

A kormány az üggyel összefüggésben, csütörtök reggel közzétett egy kimutatást, amely a miniszterelnök szerint azt bizonyítja, hogy az ügyészség továbbra is az államfő politikai befolyása alatt áll. A tájékoztatás szerint a kormány ellenőrző testülete 2012 májusa óta az előző kormány 394 feltételezett visszaélése kapcsán fordult az ügyészséghez, mindannyiszor hiába.

A miniszterelnöknek ellentmondanak az Európai Bizottság jelentései a romániai igazságszolgáltatás helyzetéről. Brüsszel szerint a DNA valamennyi fontosabb párt politikusainak feltárta a korrupciós ügyeit, és évről évre egyre nagyobb hatékonysággal dolgozott.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?