Ügyészbotrány: Băsescu „szakítani” készül Pontával

A miniszterelnökkel tavaly kötött együttműködési megállapodás érvénytelenítését fontolgatja az államfő, mert Victor Ponta szerinte „durván beavatkozott az igazságszolgáltatásba” a Liviu Dragnea elleni vádiratát véglegesítő ügyész leváltásával kapcsolatos nyilatkozataival.

Erről Traian Băsescu csütörtök délben a B1TV-nek adott interjúban beszélt. Emlékeztetett arra, hogy Victor Pontával annak idején a „politikai társbérleti szerződésben” többek között abban is megállapodtak: mindketten tiszteletben tartják az igazságszolgáltatás függetlenségét.

„Megállapodásunk legfontosabb pontját szegte meg a kormányfő. Ez feljogosít arra, hogy felmondjam az egyezségünket. Magy valószínűséggel ezt meg is teszem” – fogalmazott az államfő.

Băsescu szerint azért váltották le Lucian Papiciot a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyik részlegének éléről, mert a kormánypártokat „sokkolta” két esemény: Dan Voiculescu (a Szociál-Liberális Szövetség megálmodója – szerk. megj.) börtönre ítélése, illetve a Liviu Dragnea kormányfőhelyettes elleni vádirat véglegesítése. Az államfő azt állítja: az ügyész leváltásával a legfőbb ügyész éppen a Dragnea elleni vádirat véglegesítését szerette volna megakadályozni, de már túl késő volt: a dosszié a DNA főügyészének láttamozása után a legfelsőbb bíróságra kerül.

Băsescu elmondta, személyesen megkérte Tiberiu Niţu legfőbb ügyészt, álljon el a szándékától, ne váltsa le Lucian Papiciot. Beszélt erről az nemzetbiztonsági tanács (CSAT) ülése után Robert Cazanciuc igazságügyi miniszterrel is. Mindkettejüket arról győzködte, konzultáljanak a DNA főügyészével, Laura Codruţa Kövesivel, mielőtt beosztottjait leváltanák. „Ezekre az emberekre nem hat a szép szó” – jelentette ki.

Az államfő szerint Niţu, Cazanciuc şi Ponta kompromittálta Romániát, lépésük „pirossal aláhúzva” jelenik majd meg az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) keretében készülő soron következő brüsszeli jelentésben.

A kormány az üggyel összefüggésben, csütörtök reggel közzétett egy kimutatást, amely a miniszterelnök szerint azt bizonyítja, hogy az ügyészség továbbra is az államfő politikai befolyása alatt áll. A tájékoztatás szerint a kormány ellenőrző testülete 2012 májusa óta az előző kormány 394 feltételezett visszaélése kapcsán fordult az ügyészséghez, mindannyiszor hiába. Victor Ponta szerint az ügyészség nemhogy kivizsgálta volna a visszaéléseket, hanem válaszra sem méltatta a kormányt.

Kapcsolódók

Kimaradt?