Maszol: ezek voltak 2021 legizgalmasabb sporthírei

A sportra, mint az élet minden szegmensére, idén is rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány. Pedig az egész világ azt remélte, hogy a közel totális leállást jelentő 2020 után 2021-ben akadálytalanul lehet majd megszervezni az elhalasztott világversenyeket, és a szabadidős sporttevékenységek űzése elé se görgetnek akadályokat.

A 2021-es évet nagyon erősen indítottuk, napi rendszerességgel beszámoltunk Gyenes Emánuel kalandjairól a Dakar-ralin. A súlyos sérülésből visszatérő szatmárnémeti motoros nem csupán végigment az embert és gépet próbáló útvonalon, de két kategóriában – Maraton és Malle Moto – a dobogó második fokára is felállhatott.

Hazatérte után a Maszol olvasóinak elmesélte dakaros élményeit.

A tavaly decemberi kormányalakításkor Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok vette át az ifjúsági és sport minisztériumot. A csíkszeredai parakerékpáros a vérbeli sportolókra jellemző lelkesedéssel és tenni akarással vetette bele magát a munkába. Az RMDSZ-es tárcavezető már a bemutatkozó interjújában az országos sportstratégia kidolgozását nevezte meg mandátuma legfontosabb feladatának, amely mind az amatőr, mind pedig a profi sportot emelkedő pályára állítaná.

Ugyanezt a témát megnéztük alulnézetből is.

Vízi Sándor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, aki a labdajátékok fortélyaiba vezeti be a Sport és Testnevelési Karon tanuló jövendő testnevelő tanárokat, a pandémiás oktatás fonákságaira hívta fel a figyelmet. „Gondoljuk csak végig, olyan testnevelő tanároknak fogunk diplomát adni, akik hároméves alapképzésüknek lassan a felét online végezték. Ők fognak a gyerekeinknek testnevelés órát tartani” – fogalmazott Vízi Sándor a Maszolnak. 

A stratégiát meghatározó politikus és a jövő testnevelőtanárainak felkészítésével megbízott egyetemi tanár után azt is megnéztük, hogy milyen kihívásokkal kellett nap mint nap szembenézniük azoknak az edzőknek, akikre rábízzuk gyerekeinket. Sajtós „esettanulmányként" a kolozsvári Ebihalak úszóklubot vettük górcső alá, ahol több mint egy éves szünet után – korlátozásokkal – indult újra az oktatás. Az itt leírtak – kisebb-nagyobb változásokkal – az egész év során visszaköszöntek a gyerekek sportoltatásával foglalkozó egyesületeknél, az állandó bizonytalanság, a koronavírusos járványhelyzet épp aktuális adatsora határozta meg, hogy lehet-e edzésre menni vagy sem.

A labdarúgás idén is uralta a Maszol híreit, ami nem is csoda, hiszen a világszerte legnépszerűbb sport erdélyi szerelmeseinek volt okuk idén is ünnepelni. Elsősorban amiatt, hogy a Kolozsvári CFR fennállása óta immár hetedszer, sorozatban pedig negyedszer emelhette magasba a Liga 1 bajnoki trófeáját.

A honi pontvadászatban a fellegváriakat senki se tudta megszorongatni, de idén nem ment olyan jól a vasutas csapatnak az európai kupasorozatban. A CFR mindkét menetelését - bajnokságban és Európában - hétről hétre követtük. 

Legalább ekkora figyelemmel  - és irigységgel - követte a román labdarúgó-társadalom mindazt, ami Sepsiszentgyörgyön történt. A háromszéki egyesület - mint a mesében - egy év alatt akkorát fejlődött, mint más klub hét év alatt, és idénre Diószegi László klubtulajdonosnak sikerült több dolgot is kipipálnia arról a listáról, amelyet tíz évvel ezelőtt összeállított. 

Először is a csapat új stadionba költözött. A kedvesen csak „Erődnek" becézett létesítmény építését a Maszol is figyelemmel követte, és amikor már formája is lett a stadionnak, akkor Diószegi László exkluzív stadionbejárással mutatta meg sepsiszentgyörgyi kollégánknak, Kovács Zsoltnak a négycsillagos stadiont. 

  

Egy másik mérföldkövet is átlépett idén a Sepsi OSK. Az akkor még Leo Grozavu keze alatt dolgozó csapat a 2020/2021-es szezont a 4. helyen zárta, és így fennállása óta először indulhatott az európai kupasorozatokban. A háromszékiek első ellenfele a Nagyszombati Spartak volt, amely ellen drámai körülmények között, büntetőpárbajt követően búcsúztak a Konferencia Ligától. 

A focinál maradva, idén rendezték meg a tavalyról elhalasztott Európa-bajnokságot, amelynek összecsapásait rendhagyó módon nem egy vagy két országban, hanem a kontinensen szétszórva 12 városban játszották le. A Maszol kiküldött tudósítója a vadonatúj Puskás Arénából számolt be az Eb halálcsoportjába sorsolt magyar válogatott remekléséről. A budapesti mérkőzéseknek különös varázst adott, hogy miközben több helyszínen létszámbeli korlátozásokkal engedtek csak be nézőket a stadionokba, addig Magyarország valóságos fesztiválhangulatban fogadhatta Portugália és Franciaország legjobbjait. 

Az első mérkőzésen Marco Rossi fiai a 84. percig hősiesen állták a sarat a címvédő Portugália ellen; Cristiano Ronaldóék ekkor egy szerencsésen megpattant labdával szerezték meg a vezetést. A bekapott gól után a magyar válogatott magába roskadt, és meg nem érdemelten súlyos vereséget szenvedett

A címvédő után egy, talán meg keményebb ellenfél jött: a világbajnok Franciaország. A Puskás Arénában egy tűt sem lehetett volna leejteni, ezért nem csoda, hogy felejthetetlenül szép (és több mint 50 ezerszer megnézett) felvételt készíthettünk a magyar himnuszról.

 

Ami ezután következett, talán még a himnuszon is túltett, ugyanis az első félidő hosszabbításában Fiola Attila vezetéshez juttatta a magyar válogatottat, amire a 67 ezres stadion „vulkánként robbant fel". A második félidő derekán Didier Deschamps legénysége egyenlített, de az eredmény már nem változott, így Szalaiék úgy utazhattak Münchenbe, hogy egy Németország elleni győzelemmel a továbbjutás is meglehet.

A zárófordulóban a müncheni német-magyarral egyidőben Budapesten francia-portugál összecsapást rendeztek, és a két mérkőzés kimenetelétől függően folyamatosan változott a tabella állása. A magyarok kétszer is vezettek Németország ellen, és a 84. percig továbbjutásra is álltak, amikor Leon Goretzka megszerezte azt a gólt, amely a magyar labdarúgó-válogatott „legfájdalmasabb döntetlenjét" pecsételte meg német földön. Belesült a magyar szurkolók emlékezetébe az a kép, ahogy a 2-2-es egál után Marco Rossi vigasztalni próbálja a vigasztalhatatlan Schafer Andrást...Fotó: MTI

Alig tértünk magunkhoz a foci-Eb után, és máris kezdődött az ugyancsak tavalyról elhalasztott tokiói olimpia. A japán rendezők hezitálása miatt egy adott ponton a nyári játékok törlése is felmerült, de végül - példátlanul szigorú járványügyi szabályozások mellett - megrendezték az olimpiát. Még a román, illetve magyar csapat eredményeinek ismertetése előtt ajánljuk azt az interjút, amelyet Kádár Zoltánnal, a Marosvásárhelyi Rádió kiküldött munkatársával készítettünk hazatérte másodnapján.

A várakozásoknak megfelelően a magyar olimpiai csapat sokkal jobban szerepelt Tokióban, mint a román. Ennek okairól Novák Károly Eduárd román ifjújsági és sportminiszter is beszélt a Maszolnak adott interjújában, aki minden egyes román érem, vagy pontszerző hely után óriási csokorral várta a hazatérő sportolókat. Így tett a párbajtőröző Ana Maria Popescu esetében is, aki viszont az RMDSZ-es tárcavezető egy korábbi nyilatkozatának - szándékos?! - félreértésével országos botrányt rendezett a repülőtéren. Novák azzal adott csattanós választ bírálóinak, hogy az olimpiát követő paralimpián, 44 évesen, ugyanolyan szépen csillogó ezüstéremmel tért haza Tokióból.     

A magyar olimpiai küldöttség tarsolyába „egy kicsit" több került. Az erős kezdést Szilágyi Áron biztosította, aki zsinórban harmadszor verte kenterbe az olimpiai mezőnyt: 2012 és 2016 után 2021-ben is lecsapott kardjával. Milák Kristófot még egy szerencsétlen gatyaszakadás se tudta megzavarni a 200 méteres pillangóúszás döntőjében, a klasszis csak önmagával és a világcsúccsal küzdött a fináléban. Milák aranyával egy napon született a román delegáció egyetlen győzelme is, az evezők versenyében a Nicoleta-Ancuța Bodnar, Simona Geanina Radiș duó nyerte a női kétpár fináléját. A magyarok végül hat arannyal zárták a tokiói olimpiát, amivel az összesített éremtáblázat 15. helyén végeztek. Románia ugyanezen a tabellán a 46. lett.

Fotó: basketball.championsleagueA 2021-es összefoglalónkat egy olyan teljesítménnyel zárjuk, aminek lesz folytatása 2022-ben is. Szakemberek és a Maszol sportrovatának egybecsengő véleménye szerint a román sport idei legnagyobb meglepetését a Kolozsvári U-BT szolgáltatta, amely fennállása óta először jutott be a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájának csoportkörébe. S ha már ott voltak, az Egyetemisták nem elégedtek meg a részvétellel, Mihai Silvășan tanítványai olasz, izraeli és török ellenfelelek megelőzve, remek játékkal meg is nyerték csoportjukat és kvalifikálták magukat a nyolcaddöntőbe.

Az U-BT teljesítménye annál értékesebb, hogy egy olyan sportágban született, amelyben a hazai kluboknak jellemzően „nem osztanak lapot", a légiósok színvonala által meghatározott európai férfi kosárlabdát a nyugat-európai klubok dominálják.  

Folytatás januárban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?