Férfi kosár BL: 18 pontos hátrányt ledolgozva nyerte meg a csoportot a Kolozsvári U-BT

Fotó: Basketball Champions LeagueSzívbajosoknak nem ajánlott mérkőzésen győzte le idegenben 103-101-re a Darüssafaka Isztambult a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája G-csoportjának 6. fordulójában. Az Egyetemisták ezzel a kvartett első helyén zárták a a küzdelmeket és egyenes ágon bejutottak a középdöntős szakaszba.

Annak tudatában utazott Isztambulba a Mihai Silvășan vezette Kolozsvári U-BT, hogy a Darüssafaka legyőzésével a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája G-csoportjának első helyén végez és ezzel egyenes ágon bejut a sorozat középdöntős szakaszába. Egy vereség - társítva a Hapoel Holon valószínűsíthető győzelmével a Happy Casa Brindisi ellen - azt jelentette volna, hogy az Egyetemistákra várt volna még egy két győzelemig játszott párharc a Besiktas Isztambullal.

Másik oldalon a Darüssafakának is kellett a győzelem, ugyanis a hazai vereség – és a Brindisi győzelme Izraelben –az ő kiesésüket eredményezte volna.

A Volkswagen Arénában megrendezett mérkőzés elején a törökök diktálták az iramot, 7-2-re, majd 11-5-re is vezettek, de az U-BT Andrija Stipanovic és Elijah Stewart pontjaival fel tudott zárkózni. Ezt követően a Dacka ismét ellépett pár hosszal, de a kolozsváriaknak rendre volt válaszuk, így az első negyed végén az U-BT kosarasai mehettek előnyben (26-24) Silvă tanácsait hallgatni.

A második negyedet a vendégek kezdték jobban, két elsüllyesztett tripla és Hogue feltett labdája után az U már 34-28-ra is vezetett. Most a Darüssafakán volt a sor, hogy szaladjon az eredmény után, ami sikerült is Pineiróéknak, egy 8-0-s sorozattal még a vezetést is átvették (47-44). Az utolsó szó az U-BT-jé volt, Hogue és Stewart kosaraival a vendéget mehettek előnye szünetre (51-49).

A harmadik negyed elején még tudta tartani a lépést az U-BT, de aztán a törökök fokozatosan felépítettek egy egyre növekvő előnyt, az utolsó 10 percet a Dacka kilenc pontos vezetéssel kezdhette meg. (78-69).

Andrija Stipanovic második sportszerűtlen faultja miatt piros lapot kapott és úgy tűnt, hogy elúszott a mérkőzés, hiszen 5 perccel a vége előtt a törökök 17 pontos előnyben voltak. Silvășan id[t kért, és csapata elkezdte ledolgozni hátrányát. Előbb egy 6-0-s sorozat, majd egy 8-2-es sorozat kellett ahhoz, hogy a kolozsváriak elhiggyék, lehet még keresnivalójuk Isztambulban. A hátrány előbb tíz pont alá csökkent (98-89), majd Sztefan Bircsevics triplájával már látótávolságon belül volt a Dacka (98-92).

Időközben véget ért az izraeli mérkőzés, amit a Hapoel Holon megnyert 84-80-ra a Brindisi ellen, így az izraeli Toto Arénában is lélegzetvisszafojtva figyelték, hogy mi történik Isztambulban.

Brandon Brown újabb triplája után már csap 3 pont választotta el a feleket, majd Karel Guzman egyenlített (101-101).

A remekül védekező U-BT csapdája remekül működött, a Dacka labdát vesztett és 7 máspdperccel a vége előtt Brandon Brown keze nem remegett meg a büntetővonalról. Az utolsó török támadást is kivédekezte a Kolozsvári U-BT, amely 103-101-re megnyerte a mérkőzést és  G-csoport első helyén zárta a küzdelmeket.

Férfi kosárlabda, Bajnokok Ligája, G-csoport, 6. forduló
Darüssafaka Isztambul-Kolozsvári U-BT 101-103
Hapoel Holon-Happy Casa Brindisi 84-80

A csoport megnyerésével a Kolozsvári U-BT egyenes ágon bejutott a Bajnokok Ligája középdöntős szakaszába, ahol újabb négy csapatos csoportokat hoznak létre. Egy ellenfelüket már ismerik a kolozsváriak, a spanyol sztárcsapat Unicaja Malaga személyében. A kvartett másik két tagja az alábbi két playoff-párharc győztesei lesznek: 

  • Hapoel Jeruzsálem/Pinar Karsiyaka/Slam Stal Ostrow–Prometey
  • Igokea/PAOK Salonic–Filou Oostende

Kapcsolódók

Kimaradt?