Férfi kosár BL: visszavágott a Hapoelnek, és a továbbjutás küszöbén a Kolozsvári U-BT

Két öt perces hosszabbításra volt ugyan szüksége, de végül diadalmaskodott izraeli ellenfele fölött a Kolozsvári U-BT, amely a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája G-csoportjának 4. fordulójában 106-101-re legyőzte a Hapoel Holont, és nagyon közel kerül a továbbjutáshoz. Fotó: championsleague.basketball

A mérkőzés elején Andrija Stipanovic „vitte a hátát” a Kolozsvári U-BT-t, közel 6 percig a bosnyák  centeren kívül másnak nem is sikerült kosarat szereznie a hazai oldalon. A vendégeknél az NBA-tapasztalattal rendelkező Chis Johnson és Michale Kyser szórta meg magát, így 4-13-nál Mihai Sivasan időt kért.

A time-out hasznosnak bizonyult, Patrick Richard triplája és Eliyah Stewart betörésből szerzett kosara közelebb lopta az U-BT-t.

A kolozsváriak szempontjából kedden kedvező eredemény született a csoport másik mérkőzésén, a Happy Casa Brindisi 82-73-ra legyőzte a török Darüssafaka Isztambult.

Fred Bourdillon hárompontosával kétszámjegyűre nőtt a különbség (11-21), de a csereként beállt Dustin Hogue pillanatai következtek, aki egy „verekedős” kosár után távolról is beköszönt, ezzel felére csökkentve vendégek előnyét (16-21). A negyed végén Hoguenak volt még egy jó büntetője, majd a dudaszóra Bourdillon még dobott egy triplát (17-24).

A második negyedet az U-BT kezdte jobban, a hazaiak Richard büntetőivel és Sztefan Bircsevics triplájával 2 pontra csökkentették hátrányukat. A Hapoel büntetőkkel és Niv Misgav rettenetesen távoli hárompontosával tartotta „tisztes távolságban” az U-BT-t, a 13 percben 22-29-re mutatott az eredményjelző tábla.

Brandon Brown kihagyhatatlan helyzetbe hozta Hogue-t, és a kolozsvári csapat ismét elkezdte a kapaszkodást.

A védekezést egyik csapat se vette félválról, minden egyes kosárért meg kellett harcolni a feleknek, 5 perccel a szünet előtt az U-BT 28-32-es állásnál úgy vert vissza egy támadást, hogy a labdát felhozó Joe Raglandot visszajátszásra kényszerítette. De a különbség csak nem akart csökkenni, mert minden hazai kosárra érkezett válasz izraeli oldalról:  Silvasan 3 másodperccel a nagyszünet előtt kikérte második time outját, Chris Johnson technikai faultja után az U-BT 2+1 büntetőhöz jutott, amiből kettőt pontra is váltott (33-37).

A Hapoelnek mindenre volt válasza: Bourdillon triplája és Steven Gray büntetői zárták a félidőt (37-46)

A második félidőre egy nagyon motivált U-BT jött ki, a hazaiak egy 10-0-s sorozattal a a mérkőzés során először vezettek (47-46) Michale Kyser törte meg a jeget a Hapoel  számára, de Andrija Stipanovic büntetőivel az U-BT visszavette a vezetést, sőt Brandon Brown 2+1-es akciójával el is tudott lépni. (53-48) Az első félidőben látottak alapján valósággal hihetetlennek tűnik, de az U-BT egy 16-2-es részeredménnyel hagyta állva a Hapoelt.

Az izraeliek összeszedték magukat, és egy 8-0-s rohammal már megint ők vezettek. 53-56-nál Mihai Silvasan időt kért.

Dustin Hogue hihetetlen erőszakossággal szerzett egy támadólepattanót az izraeli palánk alatt, majd a kiharcolt büntetőket nem tékozolta el. (57-58). Az "utolsó szó" a Hapoelé volt, a vendégek az utolsó negyedre 4 pontos előnnyel mehettek. (57-61)

Az utolsó negyed egy valóságos play-off meccset hozott, mindkét oldalon "gyilkos üzemmódra" kapcsoltak a védelmek: a játékvezetői brigád technikai faultokkal próbálta lehűteni a kedélyeket. Nyolc perccel a vége előtt a Hapoelnél volt az előny (63-67), amit Elijah Stewart két büntetővel felére csökkentett.   

A Hapoel öt pontos előnyénél (68-73) léptünk bele az utolsó 5 percbe, Stipanovic már 22 pontnál tartott 2+1-es akciójával (71-73).

A gyilkos védekezés elkezdte éreztetni hatását a személyi faultok számában is, Ragland és Johnson kipontozódott. Az U-BT 8 másodperc erejéig átvette a vezetést Richard triplájával, de Bourdillon ugyanazzal válaszolt. (74-76) Brandon Brown is hárompontosával már ismét a hazaiak voltak előnyben akkor, amikor már csak 2 és fél perc volt hátra a mérkőzésből. (77-76)

Pnini triplájára Stipanovic klasszikus centermegmozdulással válaszolt és az eredményjelző 79-79-et mutatott.

48 másodperccel a vége előtt Guy Pnini óriási triplát süllyesztett el az U-BT kosarába, 79-83-nál Silvasan időt kért. Stipanovic egy büntetővel 3 pontra csökkentette a vendégek előnyét. A következő Hapoel-támadás elakadt, és a vendégek Maurizio Buscaglia időt kért 13.9 másodperccel a vége előtt.

A labda játékba hozása után Hogue labdát szerzett, Richardnak passzolta, aki 10 méterről eldobott triplával egyenlített 9.1 másodperccel a vége előtt. (83-83) 

Az 5 perces hosszabbítás első pontjait az izraeliek szerzik, akik egy kétpontos akcióval és egy büntetővel vették magukhoz a vezetést (83-86). Stipanovic a legrosszabbkor hagyott ki egy büntetőt, így a Hapoel előnyét csak egy ponttal tudta csökkenteni (84-86).

Misgav két büntetővel ismét elhúzott, de Stewart egy slam dunkkal és egy büntetővel ismét felhozta az U-BT-t -1-re. (87-88)

Sztefan Bircsevics hárompontosával vette át a vezetést az U-BT (90-89), majd a szerb a következő akciónál kipontozódott. Misgav keze nem remegett meg és a Hapoel visszavette a vezetést. (90-91)

Stipanovic sajnos megint csak egyet dobott be büntetőiből, így másfél perccel a hosszabbítás vége előtt 91-91-re módosult az eredményjelző tábla.

43.1 másodperccel a vége előtt a játékvezetők csak videózással tudták eldönteni, hogy mi is történt az izraeliek palánkja alatt. A labdát az U-BT kapta meg, de nem tudott pontot szerezni.

Guy Pnini ismét ősz hajszálakat szerzett a mérkőzést a tévé előtt néző kolozsvári szurkolóknak, ugyanis 7.9 másodperccel a vége előtt a triplájával a Hapoel átvette a vezetést. "Amit te tudsz, azt én is tudom" - gondolhatta Patrick Richard, aki egy 3 pontos akcióval egyenlített (94-94)

Nem született újabb kosár, így következhetett a második 5 perces hosszabbítás.  

A második ráadás elején Karel Guzman büntetőzhetett, de csak egyet dobott be (95-94). Misgav elrontott triplája után Stewart tempója elsüllyedt, majd a nehezen megszerzett 3 pontos vezetést Bourdillon egy triplával nullázta le. (97-97) 

Stipanovic mindkét büntetőjét kihagyta, így 3 perccel a vége előtt maradt az egál. A következő akciók mindkét palánk alatt nem eredményeztek kosarat, majd Brown betörésével ismét előnyben volt az U-BT (99-97). Ugyanaz a Brandon Brown szerezte meg a kolozsváriak századik és szézegyedik pontját, az amerikai légiós előtte kipontosra Misgavot. (101-97).

Stipanovicnak továbbra se ment a büntetőzés, kettőből egy, majd a francia Frank Bourdillon hatodik triplájával lopta közelebb csapatát. 

26.6 másodperccel a vége előtt, 102-100-as állásnál Mihai Silvasan időt kért. A kolozsvári támadást megállították a vendégek, majd Stewart faultolt, így Pnini két büntetőt dobhatott 17.3 másodperccel a mésodik 5 perces hosszabbítás vége előtt. Pnini egyiket elhibázza, így az U-BT maradt vezetésben. (102-101)

Karel Guzman vonulhatott a büntetővonalra, a kubai mindkettőt bevágta. (104-101). A Haoel egy hárompontossal próbálkozott, sikertelenül, majd Brandon Brown két büntetője után az U-BT elhúzott 5 ponttal. 3.9 másodperc állt még az izraeliek rendelkezésére, hogy ezt ledolgozzák. (106-101)

Elhibázták az első, majd a második tripla kísérletet is, így maradt az eredmény, a Kolozsvári U-BT visszavágott a Hapoel Holonnak.  

Férfi kosárlabda Bajnokok Ligája, G-csoport, 4. forduló
Kolozsvári U-BT-Hapoel Holon 106-101 (17-24, 20-22, 20-15,26-22, 11-11, 12-7)
Kolozsvár, BT Aréna, zárt kapus
U-BT: Dustin Hogue (12), Andrija Stipanovic (29), Elijah Stewart (14), Patrick Richard (17), Sztefan Bircsevics (6), Brandon Brown (20), Karel Guzman (8)
Hapoel: Steven Gray (10), Michale Kyser (15), Chris Johnson (14), Fred Bourdillon (18), Guy Pnini (13), Niv Misgav (19), Rafael Menco (12)

Kapcsolódók

Kimaradt?