Férfi kosár BL: a Kolozsvári U-BT remek csapatjátékkal biztosította be továbbjutását a Happy Casa Brindisi ellen

Hazai pályát megtisztelő eredménnyel, 104 -94-re győzte le a Happy Casa Brindisi csapatát a Kolozsvári U-BT, bebiztosítva ezáltal a legalább második helyet a Bajnokok Ligája G-csoportjában. Ha Törökországban nyernek, Mihai Silvășan tanítványai csoportelsők lesznek és rájátszás nélkül továbbjuthatnak.

A legújabb járványügyi szabályozásoknak köszönhetően Patrick Richard dobóhátvéd több mint 4 ezer szurkoló előtt ünnepelhette századik meccsét az U-BT színeiben szerda este a Happy Casa Brindisi elleni Bajnokok Ligája összecsapáson. Fotó: FIBAA hangosbemondó csak „Petrică al nostru”-ként (a mi Petricánk – szerk. megj.) becézgette a román és amerikai állampolgárságú közönség kedvencet.

Támadómeccset láthattunk mindkét csapat részéről, a játék élvezhető, lendületes volt a BT Arénában. Az ellenfél dobta az első kosarat, de ezután a  kolozsváriak rögtön fordítottak, és hét perc után már 22-9-re vezettek, lazítva a terem hangulatán. Az ellenfélnek nem tetszett az eredmény, az első kakaskodás jelezte is a rajtuk levő nyomást, amikor csapatkapitányuk, Jeremy Chappell  a kolozsváriak kubai légiósának, Karel Guzmannak esett, mert szerinte szabálytalanságát nem fújta be a bíró.

Az első negyedet még magabiztos vezetéssel (28-19) zárják az Egyetemisták, de a játék újraindulásakor Kuti Nándor felállása nem lendít a a csapat teljesítményén, azonnal 3-ast dobnak róla , a dél-olaszországi csapat 5 pontra közelít. Szerencsére már állítja is talpra a nézőközönséget Guzman zsákolása és Dustin Hogue hárompontosa. Andrija Stipanovic, Elijah Stewart és Sztefan Bircsevics szereznek pontokat, de az olasz csapat is válaszol, Nick Perkins, a meccs MVP-jének pontjaival, aki az első félidőben egyedül szerzett 16 pontot csapatának. Nagyszünetre 55-48-nál vonulhatnak felek.

A második félidőt az olaszok kezdték lendületesebben, és a közönség talán először gondolhatott arra, hogy veszíthet csapata, mikor a harmadik negyed közepén 65-60-ra közeledtek az olaszok. A nehéz helyzeten Andrija Stipanovic fordított, talpra állítva az addig sem letargikus lelálót. Bircsevics hárompontosa már a Brindisit kényszeríti időkérésére. Az ellenfélnek is be-beakadnak a triplák, de ez nem töri meg a fehér-feketék lendületét, és a harmadik negyed végén 83-74-nél mehetnek meghallgatni Mihai Silvasan tanácsait. Itt említést érdemel még Elijah Stewart szenzációs hárompontosa, amely századmásodpercekkel a negyedet záró sípszó előtt dob el.

A negyedik negyedet Brandon Brown, Elijah Stewart, Karel Guzman, Andrija Stipanovic és Dustin Hogue kezdi a hazaiaknál. Az első 3 percben a kolozsváriaknak nem sikerül pontot szerezniük, de Brown labdát lop az ellenféltől, és az U-BT védekezésében az olasz Lucio Redivo próbálkozása is meghiúsul, így az ellenfél nem veszi át a vezetést, de 84-81-re közeledik.

Ez az eredmény akaratlanul előhozza azt a jól ismert érzést a hazai közönségből – s ez ki is ül az arcokra – miszerint nagy téttel bíró mérkőzéseken mentálisan összeomlik a csapat a végjátékban. Ez a belső feszültség fokozódik, mialatt a játékvezetők visszanézik azt a rendkívül sportszerűtlen szabálytalanságot, amelyet Mattia Udom követett el Dustin Hogue ellen. A technika ördöge sem alszik, miközben áll a játék, az eredményjelző tábla néhány pillanatra a rémisztő 81-81-re vált át a tábla, majd vissza is 84-81-reJ.

Lehet, hogy ez ijesztett rá a kolozsváriakra, vagy a edzői stáb csinálhat valamit jól, vagy a külföldi játékosok oszlatják végre el ezt a súlyos mentális ködöt, de Richard és társai nem estek ki az összecsapás ritmusából. Karel Guzmant - elhibázott büntetői után - ihletett döntésként Richardsszal cserélik le, aki azonnal szerez egy hárompontost csapatának. Brown újra labdát lop, Stewart leszedi a lepattanót,  Stipanovic nem rest megharcolni a palánk alatti pontjaiért, Brown orsóként forog be a gyűrűhöz és szerez pontot. A csapat higgadtságára, fegyelmezettségére vall az is, hogy Bircsevics az őt ért fault után mind a három büntetőt bedobja.

 Az U-BT 11-0-s rohammal oszlatta el a győztes kérdése körül esetleg felmerülő kétségeket, beállítva a 100 pont fölé menő végeredményt.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa az ellenfél erőcsatára, a 26 pontos Nick Perkins volt. Kevéssel lemaradva mögötte találjuk a statisztikákban a kolozsvári csapatkapitányt, Patrick Richardot 23 ponttal, majd rögtön utána Elijah Stewartot 20 ponttal.

Mestermérleg
Mihai Silvășan: „Kemény meccs volt, az biztos. Tudtuk, hogy Brindisi az utolsó esélyét játssza a továbbjutás érdekében. Tudtuk, hogy négy egymást követő vereség után nagyon elszántan érkeznek Kolozsvárra. Megleptek távoli dobásaikkal, a triplákat 55 százalékos hatékonysággal dobták. Mentálisan erősek voltunk, és mindig próbáltunk megoldást találni a felmerülő helyzetekre. Nem estünk pánikba, amikor két-három pontra megközelítettek. Erősek voltunk, küzdöttünk és több labdát is visszaszereztünk. A végén már nem volt rajtunk nyomás, az előnyünk megnyugtató volt. Szerintem ez egy fontos győzelem a szurkolók számára is. Örülök, hogy előttük lehetett játszani, éreztem a jelenlétüket. Nagyszerű közönségünk van, tudják, hogyan kell a kulcsfontosságú pillanatokban megadni azt a pluszt, ami a győzelemhez szükséges.
Ami a csoport állását illeti, ha nyerünk Törökországban, akkor első helyről jutunk tovább, nem kell rájátszást játszanunk.”
Frank Vitucci: „Gratulálok a Kolozsvárnak az idei európai szezonhoz, és a mai győzelemhez, amelyet megérdemelt, különösen az első félidőben mutatott játék alapján. Azonban nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy a büntetődobások aránya 33-6 volt a javukra. Ez a fajta bíráskodás számomra elképzelhetetlen és elfogadhatatlan.”

A csoport másik mérkőzésén a Hapoel Holon 64-57-re legyőzte a Darüssafaka Isztambul csapatát és ezzel feljött a tabella második helyére. A G-csoport küzdelmei jövő héten a Darüssafaka-Kolozsvári U-BT és Hapoel-Brindisi mérkőzésekkel zárulnak.

Az immár biztos, hogy az U-BT továbbjut, viszont egy törökországi győzelemmel az első helyét is bebiztosíthatná Mihai Silvasan csapata, ezzel elkerülve azt, hogy H-csoport második vagy harmadik helyezettjével playoff-meccset kényszerüljön játszani.

Férfi kosárlabda Bajnokok Ligája, G-csoport, 5. forduló
Kolozsvári U-BT-Happy Casa Brindisi 104-94 (28-19, 27-29, 28-26, 21-20)
Kolozsvár BT Aréna, 4112 néző
Kolozsvári U-BT: Brandon Brown 17/10, Andrija Stipanović 15/2, Stefan Birčević 14/2, Elijah Stewart 20, Patrick Richard (C) 23/3. Csere: Karel Guzman 3/1, Kuti Nándor, Dustin Hogue 12/4, Luca Colceag. Edző: Mihai Silvășan
Happy Casa Brindisi: Nathan Adrian 3/4, Josh Perkins 16/7, Raphael Gaspardo 17/1, Wes Clark 0/1, Nick Perkins 26/2. Csere: Myles Carter, Alessandro Zanelli 2/2, Lucio Redivo 21//2, Jeremy Chappell (C) 9/3, Mattia Udom 0/2. Edző: Frank Vitucci

Kapcsolódók

Kimaradt?