EURO 2020: a magyaroknak is szurkolhatunk a péntek este kezdődő labdarúgó Eb-n

Fotó: Twitter/UEFA EURO 2020Péntek este, romániai idő szerint 22 órakor a római Olimpiai stadionban az Olaszország–Törökország mérkőzéssel elkezdődik a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott, kereken egy hónapig tartó labdarúgó Európa-bajnokság (EURO 2020). A kontinensviadal egyik helyszíne a budapesti Puskás Aréna lesz, a Maszol akkreditált munkatársa a lelátókról tudósít majd a magyar válogatott mérkőzéseiről.

Pénteken, 2021. június 11-én elkezdődik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság. Az előbbi mondat látszólag egy óriási ellentmondást tartalmaz, hiszen miképpen kezdődhet el 2021 nyarán a 2020-as foci Eb?

A magyarázat a mindannyiunk életét fenekestől felfordító koronavírus világjárványban és az arra adott specifikus válaszban keresendő: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kevéssel azután, hogy tavaly tavasszal, 2020. március 17-én eldöntötte a kontinensviadal elhalasztását, azt is világossá tette, hogy a foci Eb elnevezése EURO 2020 marad, így – legalább sporttörténelmi szempontból – nem sérül a négy éves ciklikusság.

Sérült viszont minden más. A pandémia legsúlyosabb következménye a bizonytalanság volt. Bizonytalanságban éltek a rendező városok, a nemzeti válogatottak és a szurkolók. Az utolsó pillanatig nyitva maradt egy sor olyan kérdés, amelyek alapvetően meghatározhatják azt, hogy milyen Eb elébe nézünk. Például az E-csoportnak otthont adó két város (Bilbao és Dublin) egészségbiztonsági okokból kiesett, az itt rendezendő mérkőzéseket más helyszíneknek (Sevilla, London, Szentpétervár) kellett átvenniük.

Következésképpen a spanyol, svéd, lengyel, szlovák szurkolók csak áprilisban tudták meg, hogy bilbaói és dublini túra helyett Sevillában és Szentpéterváron van jelenésük. Már akinek, mert a koronavírus-járvány velejárójaként a stadionok – a Puskás Aréna kivételével – csökkentett befogadóképességgel állnak csak rendelkezésre: például az 55 ezer férőhelyes bukaresti Nemzeti Arénának mindössze egynegyedét (13 ezer) tölthetik meg a szurkolók.Fotó: MTI

A házigazdák (valós és csökkentett nézőtéri kapacitások)
Amszterdami Johan Cruyff Aréna: 3 csoportmérkőzés, 1 nyolcaddöntő (54 990 → 12 000 néző)
Baki Olimpiai Stadion: 3 csoportmérkőzés, 1 negyeddöntő (69 870 → 34 350 néző)
Budapesti Puskás Aréna: 3 csoportmérkőzés, 1 nyolcaddöntő (67 215 néző)
Bukaresti Nemzeti Aréna: 3 csoportmérkőzés, 1 nyolcaddöntő (55 600 → 13 000 néző)
Glasgowi Hampden Park: 3 csoportmérkőzés, 1 nyolcaddöntő (52 063 → 12 000 néző)
Koppenhágai Parken Stadion: 3 csoportmérkőzés, 1 nyolcaddöntő (38 065 → 11 236 néző)
Londoni Wembley Stadion: 3 csoportmérkőzés, 2 nyolcaddöntő, 2 elődöntő, döntő (90 000 → 22 500*néző)
Müncheni Allianz Aréna: 3 csoportmérkőzés, 1 negyeddöntő (75 021 → 14 500 néző)
Római Olimpiai Stadion: 3 csoportmérkőzés, 1 negyeddöntő (72 698 → 17 659 néző)
Sevillai Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion: 3 csoportmérkőzés, 1 nyolcaddöntő (43 883 → 18 000 néző)
Szentpétervári Kresztovszkij Stadion: 6 csoportmérkőzés, 1 negyeddöntő (68 134 → 34 067 néző)
*London esetében az adat a csoportmérkőzésekre és a nyolcaddöntőre vonatkozik. Az elődöntő és döntő kapacitását később hozzák nyilvánosságra.

A világjárvány nemcsak a helyszínekre és a nézők számára volt hatással, ugyanis felkészülve az esetleges fertőzésekre, az UEFA 23-ról 26-ra növelte a keretek létszámát. A sűrű versenynaptár okozta nagyobb terhelést pedig azzal ellensúlyozza, hogy élt a szabályalkotó testület (IFAB) által ideiglenesen felkínált lehetőséggel, azaz három helyett öt csere engedélyezett a szakvezetőknek. A torna másik nagy újítása a Bajnokok Ligájában és a legnagyobb európai bajnokságokban már évek óta használt videóbíró (VAR) alkalmazása lesz.

A 11 társházigazda közül csak Azerbajdzsán és Románia válogatottjának nem sikerült kiharcolnia az Eb-részvételt, ezért előreláthatóan Baku és Bukarest kevésbbé ég majd Eb-lázban. Vegyük sorra a csoportokat és helyszíneket.

A-csoport

Az A-csoportban Olaszország, Svájc, Törökország és Wales küzd meg a két, továbbjutást jelentő helyért, a mérkőzéseket Bakuban és Rómában rendezik meg.Fotó: Twitter/azzurri A kvartett toronymagas favoritja a Roberto Mancini által irányított Azúrkékek, akikkel akár a „londoni végelszámoláskor” is kalkuláni kell, ugyanis hihetetlen sorozattal érkeznek az Eb-re: 2018 szeptembere óta veretlenek, azaz 27 találkozón nem talált legyőzőre Olaszország. 

A biztos továbbjutást biztosító második, illetve az esetleges továbbjutást jelentő harmadik helyért kiegyensúlyozott csatára számítunk Törökország, Svájc és Wales között, talán Félholdasok egy aprócska lépéselőnyben vannak riválisaikkal szemben. A 2016-os Eb-n remeklő Wales részéről bravúr lenne megismételni az akkori menetelést, viszont az angol Premier League topcsapataiból érkező játékosokkal teletűzdelt Sárkányokat kapitális tévedés lenne leírni.    

  • Törökország–Olaszország (Róma, június 11., péntek, 22.00)
  • Wales–Svájc (Baki, Június 12., szombat, 16.00)
  • Törökország–Wales (Baki, június 16., szerda, 19.00)
  • Olaszország–Svájc (Róma, június 16., szerda, 22.00)
  • Svájc–Törökország (Baki, június 20., vasárnap, 19.00)
  • Olaszország–Wales (Róma, június 20., vasárnap, 19.00)

B-csoport

A szentpétervári Kresztovszkij Stadion | Fotó: UEFA EURO 2020A Koppenhágában és Szentpéterváron megrendezésre kerülő B-csoportos mérkőzések főszereplői Dánia, Finnország, Belgium és Oroszország lesznek.

A bukik által a végső győzelemre is esélyesnek tartott belgák 5 évvel ezelőtt is nagyot mentek, akkor az elődöntőben estek csak ki, de végül a bronzéremmel távozhattak Franciaországból. A Vörös Ördögök fiatal csapata azóta további nagy csatákban acélosodott meg, a csoportból való továbbjutás esetükben minimális elvárás.

A második hely sorsa Dánia és Oroszország között dőlhet el, csodaszámba menne, ha az abszolút újonc Finnország erejéből többre futna a tisztes helytállásnál. 

  • Dánia–Finnország (Koppenhága, június 12., szombat, 19.00)
  • Belgium–Oroszország (Szentpétervár, június 12., szombat, 22.00)
  • Finnország–Oroszország (Szentpétervár, június 16., szerda, 16.00)
  • Dánia–Belgium (Koppenhága, június 17., csütörtök, 19.00)
  • Oroszország–Dánia (Koppenhága, június 21., hétfő, 22.00)
  • Finnország–Belgium (Szentpétervár, Június 21., hétfő, 22.00)

C-csoport

A Nemzeti Arénában 13 ezer nézőt engednek be az Eb  mérkőzéseire | Fotó: Facebook/Arena NationalaHa nem bukja el az Izland elleni pótselejtezőt, majd Magyarország elleni is nyer, akkor a román válogatottnak megadatott volna a lehetőség, hogy hazai közönség előtt szerepeljen az EURO 2020-on, ugyanis a C-csoportba sorsolták volna. A trikolórok hiányában Hollandia, Ukrajna, Ausztria és Észak-Macedónia játszhat a Nemzeti Aréna, valamint a Johan Cruyff Aréna gyepén.

Ezt a csoportot tartják a legkevésbé "szexinek", a hollandoknak vélhetően nem lesz nehéz dolguk Ukrajna és az újonc Észak-Macedónia ellen, a második helyért osztrák-ukrán párharcra számítunk.   

  • Ausztria–Észak-Macedónia (Bukarest, június 13., vasárnap, 19.00)
  • Hollandia–Ukrajna (Amszterdam, június 13., vasárnap, 22.00)
  • Ukrajna–Észak-Macedónia (Bukarest, június 17., csütörtök, 16.00)
  • Hollandia–Ausztria (Amszterdam, június 17., csütörtök, 22.00)
  • Észak-Macedónia–Hollandia (Amszterdam, június 21., hétfő, 19.00)
  • Ukrajna–Ausztria (Bukarest, június 21., hétfő, 19.00)

D-csoport

Az EURO 2020 „brit csoportjának” is nevezhető a D-csoport ugyanis két szigetországi helyszínen (London és Glasgow) két szigetországi csapat (Anglia és Skócia) is szerepelhet. A kvartett két „vendége” Horvátország és Csehország, amelyek célja megakadályozni a házigazda britek továbbjutását.

Amúgy Horvátország és Csehország papíron jobb játékerőt képvisel Skóciánál, a második helyről kettejük párharca dönthet.  

  • Anglia–Horvátország (London, június 13., vasárnap, 16.00
  • Skócia–Csehország (Glasgow, június 14., hétfő, 16.00)
  • Horvátország–Csehország (Glasgow, június 18., péntek, 19.00)
  • Anglia–Skócia (London, június 18., péntek, 22.00)
  • Horvátország–Skócia (Glasgow, június 22., kedd, 22.00)
  • Csehország–Anglia (London, június 22., kedd, 22.00)

E-csoport

Mint fentebb írtuk, az E-csoportot zavarta meg a leginkább a koronavírus-járvány, ugyanis a két eredeti helyszín (Bilbao és Dublin) nem tudta vállalni az UEFA által támasztott feltételeket, így gyorsan alternatív rendezővárosok után kellett nézni. A spanyol, svéd, lengyel, szlovák kvartett mérkőzéseire „pályázott” Budapest és London is, a választás végül Sevillára és Szentpétervárra esett.

Fotó: Twitter/Seleccion Espanola de FútbolA csoport toronymagas esélyese Spanyolország, mögöttük nagy csatára számítunk a Robert Lewandowski vezérletével kiálló lengyelek, a Luca Modric mögé felsorakozó horvátok és Marek Hamsik szlovákjai között.   

  • Lengyelország–Szlovákia (Szentpétervár, június 14., hétfő, 19.00)
  • Spanyolország–Svédország (Sevilla, június 14., hétfő, 22.00)
  • Svédország–Szlovákia (Szentpétervár, június 18., péntek, 16.00)
  • Spanyolország–Lengyelország (Sevilla, június 19., szombat, 22.00)
  • Szlovákia–Spanyolország (Sevilla, június 23., szerda, 19.00)
  • Svédország–Lengyelország (Szentpétervár, június 23., szerda, 19.00)

F-csoport

Az erdélyi magyar focikedvelők számára (de nem csak) a legizgalmasabb csoport minden kétséget kizáróan az F-csoport lesz, hiszen itt szerepel a Marco Rossi vezette nemzeti tizenegy.Fotó: MTI Magyarország „nagyon beletenyerelt” a sorsoláskor, hiszen a címvédő Portugália mellé megkapta még csoportellenfélnek Franciaország és Németországot is. Ebből a kvartettből továbbjutni a csoda kategóriába tartozna (mindhárom csoportellenfelet nagyon magasan jegyzik a fogadóirodák – szerk. megj.), a közelmúlt viszont mindenképpen biztató a magyar válogatott számára.

S ott van még mindenki retinájába beleégve a 2016-os Eb. Franciaországban se adtak sok esélyt a Bernd Storck által irányított csapatnak, amely végül Ausztria legyőzésével, valamint az Izland és Portugália elleni döntetlenekkel veretlenül nyerte meg csoportját. A nyolcaddöntőben Belgium már túl nehéz diónak bizonyult, viszont a magyar válogatott körül akkor keletkezett felpezsdülés a mai napig is érezteti hatását.

Kevéssel az EURO 2020 kezdete előtt súlyos csapás érte a magyar válogatottat azzal, hogy a már korábban kiesett Kalmár Zsolt mellett Marco Rossi nem számíthat az év eleji sérüléséből még mindig fel nem épült Szoboszlai Dominikra. 

Szalaiék tizenegy mérkőzéses veretlenségi sorozattal várják a címvédő portugálok elleni összecsapást. Magyarország mellett szólhat még az is, hogy a Puskás Aréna lesz az egyetlen teljes kapacitással kihasznált stadion az EURO 2020-on, a 67 ezres teltház kompenzálhatja a világsztárokkal teletűzdelt portugálokkal és franciákkal szembeni tudásbeli különbséget. A csoport utolsó fordulójában müncheni kiszállás vár a magyar válogatottra, ahol a Nationalelf ellen kell helyt állnia a csapatnak.

Mint írtuk, az MTVA ígéretet tett arra, hogy a magyar válogatott mérkőzéseit az M4 Sport jóvoltából magyar közvetítéssel is megnézhetik az erdélyi nézők. Az EURO 2020 többi mérkőzését (valószínűleg) lekódolják az M4 Sporton, így Romániában a ProTV és a ProX csatornákon lehet majd követni a kontinensviadalt.

  • Magyarország–Portugália (Budapest, június 15., kedd, 19.00)
  • Franciaország–Németország (München, június 15., kedd, 22.00)
  • Magyarország–Franciaország (Budapest, június 19., szombat, 16.00)
  • Portugália–Németország (München, június 19., szombat, 19.00)
  • Portugália–Franciaország (Budapest, június 23., szerda, 22.00)
  • Németország–Magyarország (München, június 23., szerda, 21.00)

A hat kvartettből az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik jut a legjobb 16 közé, onnantól pedig egyenes kieséses rendszerben zajlik a torna egészen a július 11-i, londoni fináléig.

Nyolcaddöntők

  • mérk.: A2–B2 (Amszterdam, június 26., szombat, 19.00)
  • mérk.: A1–C2 (London, június 26., szombat, 22.00)
  • mérk.: C1–D3/E3/F3 (Budapest, június 27., vasárnap, 19.00)
  • mérk.: B1–A3/D3/E3/F3 (Sevilla, június 27., vasárnap, 22.00)
  • mérk.: D2–E2 (Koppenhága, június 28., hétfő, 19.00)
  • mérk.: F1–A3/B3/C3 (Bukarest, június 28., hétfő, 22.00)
  • mérk.: D1–F2 (London, június 29., kedd, 19.00)
  • mérk.: E1–A3/B3/C3/D3 (Glasgow, június 29., kedd, 22.00)

Negyeddöntő

  • mérk.: 41. mérk. győztese–42. mérk. győztese (Szentpétervár,július 2., péntek, 19.00)
  • mérk.: 39. mérk. győztese–37. mérk. győztese (München, július 2., péntek, 22.00)
  • mérk.: 40. mérk. győztese–38. mérk. győztese (Baki, július 3., szombat, 19.00)
  • mérk.: 43. mérk. győztese–44. mérk. győztese (Róma, július 3., szombat, 22.00)

Elődöntő

  • mérk. győztese–45. mérk. Győztese (London, július 6., kedd, 22.00)
  • mérk. győztese–47. mérk. Győztese (London, július 7., szerda, 22.00)

Döntő

  • az elődöntő győztesei (London, július 11., vasárnap, 22.00)

Az alábbi - nagyítható - táblázaton a mérkőzések kezdési időpontja magyar szerint van megadva. 

Pénteken nyit a városligeti Fan Zone

Megnyitó ünnepséggel indul az Eb a Városligetben felállított Fan Zone-ban, ahol a program pénteken, 20:00-kor kezdődik. Az eseményen Király Gábor is részt vesz, aki a 2016-os Európa-bajnokságon a magyar kaput védte, és aki a torna történetének legidősebb pályára lépő játékosa lett Franciaországban.

A válogatottból Szalai Attila küld üzenetet a szurkolóknak. Szász Kitti és Lipták Zoli freestyle foci bemutatót tart Skillzyvel, az Eb hivatalos kabalájával, továbbá fellép a Bakáts téri gyerekkórus. A Szurkolói Zóna szóvivője Csisztu Zsuzsa lesz.

A Fan Zone június 11. és július 11. között várja a futballrajongókat és a kikapcsolódni vágyókat. A helyszín 31 napon keresztül - romániai idő szerint - 12.00 órakor nyit és az utolsó meccs után egy órával, szünnapon 23.00 órakor zár. Számtalan játék, bemutató mellett meccsnapokon a Nemzeti Sport újságírói beszélgetnek futballszakemberekkel és hírességekkel a színpadon. Továbbá a szurkolók a 10 000 négyzetméteres, tágas, szabadtéri területen elhelyezett négy óriáskivetítőn követhetik a mérkőzéseket.

A magyar arany 401-szeres pénzt ér. A William Hill brit fogadóirodánál a magyarokkal azonos csoportban szereplő világbajnok francia válogatottat tartják az Európa-bajnokság legnagyobb esélyesének, végső sikere 5,5-szörös pénzt hozna a szerencsés fogadóknak.  A William Hillnél további hat csapat tartozik az esélyesek közé: a 2018-ban világbajnoki elődöntős angolok diadala a tét hatszorosát eredményezné a vállalkozó kedvű szerencsejátékosoknak, míg a vb-bronzérmes belgáké a hétszeresét, a spanyoloké, továbbá a magyarokkal szintén egy csoportban lévő németeké és címvédő portugáloké a kilencszeresét, a 2018 szeptembere óta veretlen olaszoké pedig a tízszeresét.  A magyar válogatott aranyérmére 401-szeres pénzt fizetnének, ennél többet (501) csak a finnek és a macedónok diadala érne. A döntős szereplésre 226-os, az elődöntősre 81-es, a negyeddöntősre 26-os, míg a nyolcaddöntősre 6,50-es oddsot adott a fogadóiroda.
A William Hill az angol Harry Kane-t (7,00), a belga Romelu Lukakut (8,00), a francia Kylian Mbappét (10,00) tartja a gólkirályi cím esélyesének. A listán szereplő 90 játékos között egyetlen magyar, a csapatkapitány Szalai Ádám szerepel 201-es nyereményszorzóval.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
(Címlapfotó forrása: MLSZ)

Kapcsolódók

Kimaradt?