Kézilabda edzőképzést tartottak a Szilágyságban a Magyar Kézilabda Szövetség jóvoltából

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Nemzetközi Edzőképző Központja a múlt héten egyhetes középfokú edzőképző tanfolyamot tartott a szövetséghez tartozó határon túli magyar trénereknek Szilágysomlyón. A négy partiumi – Érmellék, Szilágyság, Szatmár és Nagykároly környéke – régióban és Székelyföldön tevékenykedő kézilabdaedzők a sikeres vizsga után az európai szakszövetség (EHF) által is elismert „C” licenszet kapnak.

Az első ilyen jellegű képzés online oktatással indult februárban, a mostani találkozón Juhász István, az MKSZ Sportakadémiai Központjának vezetője, valamint Rosta István, dr. Marczinka Zoltán és Molnár András mesteredző, szakmai koordinátor elméleti és gyakorlati órákat tartott a 27 résztvevőnek. A májusi online oktatás után június végén Magyarországon folytatódik a képzés, az edzői oklevelet várhatóan augusztusban vehetik át a kézilabda iránt elkötelezett trénerek.Fotó: Kulcsár Mária

Az előadók elmondták, a 2014-ben magánkezdeményezésre induló projektet négy éve vette át a Magyar Kézilabda Szövetség, a trénerek 90 százaléka fejlődni, tanulni akar, ezért tartották fontosnak a képzést. Az önkormányzatok minden településen örömmel fogadják a gyermekek oktatását, és lehetőségeikhez mérten támogatják a kezdeményezést. Nagy Flórián projektvezető kiemelte, az elmúlt napokban a testnevelő tanárokként dolgozó, kézilabdával foglalkozó szakemberek színvonalas, interaktív előadásokon vettek részt, hogy felkészültebben folytathassák munkájukat.

Juhász István, az MKSZ Sportakadémiai Központjának vezetője elmondta, 2018-ban indult el a Magyar Kézilabda Szövetség határon túli területeken való, kézilabda irányú fejlesztése kormányzati forrásból, ami mára már eljutott Székelyföldre, Partiumba, Felvidékre és Vajdaságba is. A magyarlakta területeken 65 edző összességében több mint 1200, többnyire tizennégy év alatti gyermeket oktat, a Partiumban 700-at, és mindannyian nap mint nap odaadóan, lelkesen végzik a tevékenységüket. A Szilágyságban hat magyar kézilabdaedző (Bogya Ferenc Szilágyperecsenből, Boros Árpád és Tódor Attila Krasznáról, Veres Árpád Varsolcról, Somogyi Hunor Szilágynagyfaluból és Thököly Vajk Kémerről) oktat, mindannyian elmondták, nagy büszkeség és elismerés számukra, hogy a kézilabda szövetség első alkalommal Magyarország határain kívül a Szilágyságba hozta a képzést.

Fotó: Kulcsár Mária

A magyar nyelven zajló edzésen résztvevő gyermekek 87 százaléka magyar állampolgársággal is rendelkezik. Az első időszakban, években a szövetség arra törekedett, hogy a működési feltételeket biztosítsa.

„Az elején az edzők önszorgalomból, saját hitvallásból végezték a felkészítőt az iskolákban, majd a magyar kormány támogatásával azt akartuk elérni, az volt az első feladatunk, hogy a kézilabda oktatásához szükséges eszközállományt olyan szintre hozzuk, hogy az oktatók minőségi munkát tudjanak végezni. A programnak van egy hitvallása: nem elszívni szeretnénk az itteni erőket, hanem megerősíteni. Az edzőképzés is ezért indult, hogy szakmailag biztos lábakon álljon a határon túli gyermekek jövője, sorsa, valamint a határon túli családokat, gyermekeket, edzőkollégákat olyan helyzetbe hozzuk, hogy minőségi munkát végezhessenek, valamint a kézilabdának legyen megtartó ereje” – fogalmazott Juhász István. Példaként felhozta, hogy a délvidéki Ada településen az elmúlt két évben nyolc edzőt tartottak meg, mert olyan feltételeket teremtettek számukra, hogy a szülőföldön is érvényesülhetnek, dolgozhatnak.

,,Nem akarjuk a téglákat elhordani” – tette hozzá az MKSZ Sportakadémiai Központjának vezetője kitérve, minőségi oktatást akarnak nyújtani a gyermekeknek, lehetőséget adva a legtehetségesebbeknek, hogy a későbbiekben kiteljesíthessék pályafutásukat, karriert építhessenek akár magyarországi csapatoknál is.

A diákok nagyrészét jelenleg a játék szeretete hajtja, a magyar közegben való együtt tevékenykedést, a győzelmek örömét élvezik. Nagyon nyitottak, és sok településen a szülő kéri gyermeke beíratását. Elsősorban lánycsapatokkal dolgoznak, de párhuzamosan van néhány fiúcsapat is. A jó eredményekért biztosítani kell a szakmai minőséget, mert minél képzettebb egy szakember, annál jobb szakmai munkát tud végezni – tudtuk meg.

A vezetők a továbblépésen is gondolkodnak, hogy azok, akik elköteleződnek a sportág iránt, szintet léphessenek, és két év múlva megszerezhessék a szakedzői végzettséget, hogy Európában bárhol felnőtt csapatokat is vezethessenek, ugyanakkor szeretnének egy központot is kialakítani Szatmárnémetiben, mert ott jövőre már gimnazistákat is oktatnak – tudtuk meg a magyarországi előadóktól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?