Férfi kézilabda Eb: még földön fekve is gólt szereztek a magyarok és legyőzték Horvátországot

Összeszedte magát Ausztriától elszenvedett vereségét követően a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely 29–26-ra verte a horvátokat az Európa-bajnokságon. Bartucz László tizenhét védést mutatott be a kölni találkozón, elöl pedig ezúttal többek között Bodó Richárd és Imre Bence nyújtott kiemelkedő teljesítményt, kulcsszerepet játszva ezzel a győzelemben.

Újabb mérkőzésekkel folytatódtak szombaton a németországi férfi kézi-Eb középdöntői. A magyarok csoportjának első mérkőzésén Franciaország 39–32-re legyőzte Izlandot, Lékai Mátéék ezt követően az egy pontos horvát csapattal mérték össze erejüket Kölnben.

Bár a magyar csapat első három meccsét megnyerve jutott be a középdöntőbe, az osztrákok elleni fontos mérkőzést elvesztette csütörtökön, így nehéz helyzetből várta a folytatást, hiszen a csoportban szintén erősnek számító horvátok mellett a franciákkal és németekkel is meg kell majd küzdeniük.

Bartucz védéssel indította a találkozót, Srna góljával viszont már megszerezték a vezetést a horvátok. Az első magyar találatra a negyedik perc elejéig kellett várni, ekkor Ancsin egyenlített. Bánhídi gyorsan megszerezte első két gólját a mérkőzésen, Bodó pedig földön fekve is betalált, ezzel 5–3-ra vezetett a magyar csapat.

Fotó: MTI

Jól működött Lékaiék játéka, védekezésben és támadásban is állták a sarat, a horvát kapuban azért Mandics is bemutatott néhány hárítást. Bartucz egyre inkább elkapta a fonalat, az első negyed vége fele már 9–5-re vezetett a magyar válogatott, az előny viszont nem volt megnyugtató, hiszen az előző meccsen is hasonló helyzetből zárkózott fel az ellenfél.

Hamar közelebb is jöttek a horvátok, Klarica találatával már csak egy volt a különbség. Fazekas távoli lövésével 11–9 állt az eredményjelzőn, Goran Perkovac játékosai viszont egyre könnyebben találták meg egymást gyors passzokkal támadásban. A magyar válogatott két irányítós játékra váltott, emberelőnyben viszont nem játszott meggyőzően.

Ancsin Gábor néhány rontott lövés után megszerezte harmadik gólját, ezzel ismét két gól volt a különbség, az utolsó perc elején viszont Zvonimir Srna is megvillant, az egyenlítésért támadhatott a horvát válogatott. Védekezésben higgadt maradt a magyar csapat, újabb gólt nem kapott a dudaszó előtt, 14–13-as előnyről várhatta a folytatást.

A második félidő elején Srna lövését védte Bartucz, a másik oldalon Lékai hetesből talált be. Támadásban ezt követően megtört a lendület Chema játékosainál, a magyar hálóőr viszont továbbra is stabilan teljesített, neki köszönhetően a horvátok percekig nem tudtak egyenlíteni. Bánhídiék ennek ellenére továbbra sem találtak be, úgyhogy Maras végül 15–15-re alakította az állást.

Ezt követően ismét felgyorsult a gólgyártás mindkét oldalon, Igor Karacsics találatával már a horvátok vezettek, Bodó Richárd viszont egymás után kétszer villant, a mérkőzés továbbra is szoros maradt. A játékrész első negyedórájában mindössze négy gólt szerzett Chema csapata, fontos volt a játék felgyorsítása.

Imre Bence szélről betörve lőtte ki a jobb felső sarkot, a következő emberhátrány ellenére egy visszavették a vezetést a magyarok. Szorosnak ígérkezett az utolsó tíz perc, Lékai Máté fontos pillanatban szerzett újabb gólt hétméteresből, ezzel 23–21-re ment a magyar csapat. Nacsinovics könyöklését követően nem kapott piros lapot a játékvezetőktől, viszont ezen a ponton kettős emberhátrányba kerültek a horvátok.

Imre a továbbiakban is remekül játszott, de Glavasék sem maradtak le, az 56. perc elején ismét egyenlítettek. 25–25-nél Bánhídi harcolt ki újabb büntetőt, Mandics védése után a kipattanót már bedobta Lékai, Bóka pedig kontrából szerzett gólt, nagy lépést tett a győzelem felé a magyar nemzeti együttes.

Bartucz tizenhatodik védését követően Bodó nem talált kapuba. A következő horvát támadás után ismét labdát szerzett a magyar csapat, Sipos Adrián magabiztosan vitte végig a támadást, kétgólos előnynél már csak az eredményt kellett őrizni. Az egész pályás védekezés ellenére Ilics Zoran még betalált magyar részről, ezzel 29–26-ra nyerték meg a meccset Bánhídiék, megőrizve esélyüket a továbbjutásra, négy ponttal állnak a csoportban.

A mérkőzés emberének nem meglepő módon a tizenhét védésig jutó Bartucz Lászlót választották.

Magyarország – Horvátország 29–26 (14–13)

Köln, Németország

Vezette: B. Lah és D. Sok (Szlovénia).

Gólszerzők: Imre B. (7), Bodó R.(5), Lékai M. (4), Ancsin G.(3), Bánhídi B. (2), Fazekas G. (3) Bóka B. (2), Máthé D., Sipos Adrián, Ilics Z., illetve T. Lucsin (5), F. Glavas (5), Z. Srna (3), L. L. Klarica (3), I. Karacsics (3), V. Nacsinovics (2), M. Maras (2) L. Mihics, T. Jelinics, T. Kusan.

Szövetségi kapitányok: Chema Rodríguez, illetve Goran Perkovac.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?