Női vízilabda Eb: könnyed magyar siker Horvátország ellen

Fölényes győzelmet aratott a horvát csapat ellen, ezzel az A csoport harmadik helyén végzett a magyar válogatott a női vízilabda Európa-bajnokságon. A 17–2-re megnyert mérkőzést követően Mihók Attiláéknak Csehországgal kell játszaniuk a legjobb 8 közé jutásért.

Folytatódott a női vízilabda Európa-bajnokság Eindhovenben, a harmadik játéknapon be is fejeződött a csoportkör mindkét divízióban, sok lényegi kérdés eldőlt és kialakultak a hétfői játéknap párosításai.

Az már a szombati, hollandok elleni vereség után biztossá vált, hogy a magyar csapat nem végezhet csoportja első két helyén és nem juthat be egyenes ágon a negyeddöntőbe. A horvátok elleni találkozónak tehát a négyesen belüli harmadik hely volt a tétje és az, hogy kivel játszik holnap a legjobb 8 közé jutásért a válogatott.

Fotók: MTI

Szilágyi Dorottya gólja nyitotta meg a vasárnap esti mérkőzést, a következő támadásnál Keszthelyi használta ki villámgyorsan az emberelőnyös lehetőséget. Garda Krisztina találatával már 3–0 állt az eredményjelzőn, amelyre Iva Rozics távolról érkező lövésével Horvátország is feliratkozott. A magyar csapat nagyobb erőfeszítés nélkül tudott ellépni ellenfelétől, Kurucz-Gurisatti és Leimeter góljával már 5–1-re vezetett.

A második negyed az elsőhöz hasonlóan Szilágyi találatával kezdődött. 8–1-nél már minden lényegi kérdés eldőlt a mérkőzésen, a horvát szövetségi kapitány, Bruno Sabioni ennél az állásnál időt kért, viszont ezt követően sem változott meg a játék képe.  Kuna Szonja szerezte a negyed utolsó találatát, ezzel már tíz gólosra duzzadt a különbség.

A harmadik negyed elején a 14 éves Neli Jankovics törte meg a horvátok gólcsendjét, 11-2-re módosítva az állást. Egyre inkább érződött a magyar csapat játékán, hogy a magabiztos vezetés miatt tartalékolnak az energiával, játéklehetőséget kaptak a keret fiataljai is. Magyar szempontból az egyetlen aggasztó hír az volt, hogy korábban a kapuson, Magyari Aldán kívül Kurucz-Gurisatti Grétának is sérülés miatt kellett elhagynia a medencét.

Az utolsó negyed 14–2-es magyar előnyről kezdődött. Szilágyi lövése utat talált a kapuba, Leimeter pedig néhány perccel később kihasználta ziccerét, ezzel tovább növelte a különbséget. A mérkőzés utolsó perceiben még egy gól esett a horvát kapuba, a magyarba pedig egy sem, 17–2 lett a végeredmény.

Ezzel az is eldőlt, hogy hétfőn a románok csoportjából második helyen továbbjutó cseh válogatottal kell megmérkőznie Keszthelyiéknek a negyeddöntőbe jutásért. Abból kiindulva, hogy a csehek utolsó meccsükön 15-4-es vereséget szenvedtek a szerbektől, kötelező ellenük megoldani a feladatot a magyar lányoknak. A horvátok innentől a szerbek ellen készülhetnek, velük meccselnek ugyanis a negyeddöntőért, emellett a franciák a németekkel, az izraeliek a britekkel mérkőznek meg hétfőn.

Korábban a B divízióban Románia 9–7-re megverte utolsó csoportmérkőzésén Törökországot, a helyosztókon még medencébe ugranak a tornán Szeghalmiék. A nap rangadóján Spanyolország magabiztos különbséggel, 14–8-ra győzte le Olaszországot. A magyar csoportban a két biztos továbbjutó találkozott egymással, nem született nagy meglepetés, Hollandia 15–10-re győzött Görögország ellen, megőrizve 100 százalékos mérlegét a tornán.

Horvátországban vasárnap folytatódott a férfiak Európa-bajnoksága is, amelyen Románia 13-5-re győzte le Szlovéniát, ezzel már hat pontos csoportjában és biztos továbbjutó.  A szerbek hasonlóan magabiztosan, nyolc góllal múlták felül a németeket.

Magyarország – Horvátország 17–2 (5–1, 6–0, 3-1, 3–0)
Eindhoven, Hollandia
Vezette: M. Kunikova (Szlovákia) és I. Mares (Csehország)
Gólszerzők: Garda K. (4), Leimeter D. (4), Szilágyi D. (3), Keszthelyi-Nagy R. (2), Vályi V., Kuna Szonja, Kurucz-Gurisatti G, Tiba P., illetve I. Rozics, N. Jankovics
Szövetségi kapitányok: Mihók Attila és Cseh Sándor, illetve Bruno Sabioni

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?