Férfi vízilabda Eb: helytállt a görögök ellen, két góllal kapott ki a megfiatalított magyar csapat

Vereséggel kezdte a horvátországi Európa-bajnokságot a magyar férfi vízilabda-válogatott, Varga Zsolt tanítványai 10-8-ra kaptak ki a tornára jóval rutinosabb és erősebb kerettel érkező görögöktől. Bányai kapus jó teljesítményének köszönhetően sokáig szorosan tudta tartani a mérkőzést a magyar csapat, az emberelőnyös játék viszont egyáltalán nem működött, többek között ez döntött Argiropuloszék javára.

Elrajtolt szerdán a Horvátországban rendezett férfi vízilabda Európa-bajnokság, amelynek első napján vízbe szállt a magyar csapat is.

A válogatott világbajnoki címének köszönhetően biztos olimpiai résztvevőként vághatott neki a tornának. Az Eb-re megfiatalított kerettel utazó csapat elsőként a tavalyi vb-döntős ellenfele, Görögország ellen kezdte meg szereplését Zágrábban csütörtök este.

Fotók: MTI

Korábban a B csoport első mérkőzésén Olaszország 22-5-re ütötte ki Grúziát, magabiztosan hozva ezzel az elvárásokat. Az A csoportban Montenegró és Franciaország a rendes játékidőt 10–10-es eredménnyel zárta, tizenkilenc büntetőre volt szükség a döntéshez, a montenegróiak végül összesítésben 20–19-re tudtak győzni.

A görögök világbajnoki ezüstérmüknek szintén olimpiai résztvevőként vághattak neki a tornának, ennek ellenére erős kerettel neveztek be, ezért is különösen kemény feladatnak bizonyult a magyar csapat számára a mérkőzés.

A mérkőzés Bányai Márk védései után Tátrai Dávid góljával indult, aki mindössze negyedszer szerepelt a magyar válogatottban. Theorodosz Vlahosz játékosai az első percekben nem tudtak a magyar kapuba találni, emberelőnyben viszont Dimitriosz Nikolaidisz megtörte a jeget, ezzel egyenlített.

Mindkét oldalon sok lehetőség maradt ki az első negyedben, így a végéhez közeledve még mindig 1-1 volt az állás, Argiropulosz viszont büntetőből be tudott találni, ezzel átvették a vezetést a görögök. Vígvári Bence ejtése nem talált utat a hálóba, egy gólos magyar hátrányból jöhetett a folytatás.

A második negyed elején centerből Kakarisz talált be, a másik oldalon emberelőnyből Nagy villant. Felélénkült a mérkőzés tempója, Vlahopulosz ismét két gólosra növelte a különbséget, amelyre újfent érkezett a magyar válasz

Bányai továbbra is jól védett, néha egészen bravúros hárításokat bemutatva, Funtulisz lövésénél viszont befele pattant róla a labda, ezzel 5–3-ra vezettek a görögök. A magyar csapat észrevehetően nem találta a játékát emberelőnyben, a jó kapusteljesítménynek köszönhetően nem nyílt tovább az olló a szünetig.

A harmadik negyed elején Fekete Gergő talált be közelről, Tátrai lövését a következő támadásnál Zerdevasz hárította, így nem sikerült egyenlíteni. Eközben a másik oldalon a görögök is elkezdték elpazarolni az emberelőnyöket. A probléma továbbra is fennállt a magyar csapatnál is, Varga Zsolt időkérése sem javított egyből a helyzeten.

Visszaúszás közben elkövetett szabálytalanságáért piros lappal állították ki a játékvezetők Papanasztasziut, ezt követően Hárai csavarból nem találta el a kaput. A magyar védekezés szépen összeállt a harmadik negyedre, közel öt percnyi gólcsend után viszont Konsztantinosz Kakarisz betalált, görög szempontból 6–4-re alakítva az állást.

Fekete büntetőből meglőtte második gólját is, Funtulis lövése nem sokkal később a magyar blokkról pattant Bányai kapujába. Burián éles szögből leadott erős lökete Zerdevasz érintésével kötött ki a hálóban, továbbra is szoros maradt a mérkőzés. Az utolsó negyedre 7–6-os görög vezetésnél fordulhattak rá a csapatok.

Zerdevasz és Bányai is védéssel tudta kezdeni a negyedik negyedet, Vismeg Zsombor lövése pedig a blokkról vágódott le. A következő görög támadásnál Hárai is piros lapot kapott, Argiropulosz magabiztosan értékesítette a büntetőt.

Burián az előző negyedhez hasonlóan éles szögből talált a görög kapuba, Szkumpakisz pontos befejezése után viszont már 9–7 állt az eredményjelzőn. Két perccel a mérkőzés vége előtt már sürgette az idő a magyar válogatottat, de Vlahopulosz büntetőjével eldőlt a találkozó. Fekete a végén még betalált, Görögország végül 10–8-ra győzte le Magyarországot, ami a keretek közötti különbség miatt semmiképpen nem nevezhető meglepő eredménynek, Varga Zsolt tanítványai összeségében helyt tudtak állni a rutinosabb játékosokkal felálló ellenfél ellen.

A játéknap utolsó mérkőzését Spanyolország játssza Horvátország ellen.

Magyarország – Görögország 8–10 (1–2, 2 –3, 3–2, 2–3)
Zágráb, Horvátország
Vezette: A. Alexandrescu (Románia) és J. Borges (Franciaország)
Gólszerzők: Fekete G. (3),Tátrai D. (2), Burián G. (2), Nagy Á., illetve K. Kakarisz (2), S. Argiropulosz (2),I. Funtulisz (2), A. Vlahopulosz, (2), D. Szkumpakisz, D. Nikolaidisz,
Szövetségi kapitányok: Varga Zsolt (Magyarország), illetve Theodorosz Vlahosz

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?