Vízilabda Eb: szoros meccsen kaptak ki a magyarok és a románok is

Az utolsó percekig kiélezett mérkőzést játszott a magyar női vízilabda-válogatott a göröggel az Európa-bajnokság nyitónapján Eindhovenben. Keszthelyi-Nagy Ritáék végül 14–12-re maradtak alul a csoportkör szempontjából meghatározó mérkőzésen, ezzel csökkentek esélyeik az egyenes ágú negyeddöntőbe jutásra. Románia legjobbjai a második divízióban mutatkoztak be délelőtt, ők a csehektől szenvedtek 13–12-es vereséget.

Pénteken elrajtolt a női vízilabda Európa-bajnokság Eindhovenben, a férfiak kontinenstornájához hasonlóan a korábbiakhoz képest új lebonyolítási rendszerben. Ahogyan a két eseményről szóló felvezetőnkben is megírtuk, a mezőnyt mindkét nem esetében két divízióra osztották, a magyar nők a férfiakhoz hasonlóan az elsőben kaptak helyet, az A csoportban a hollandokkal, a görögökkel és a horvátokkal versengenek az egyenes ágon negyeddöntőt érő első két helyért.

Fotók: MTI

A lebonyolítás mellett újdonságnak számít a magyar csapatnál, hogy most előszőr társkapitányokkal vág neki az Európa-bajnokságnak, Mihók Attila és Cseh Sándor feladata a lehető legjobb eredményt elérni a tornán, kiemelt fontosságú cél az olimpiai kvóta megszerzése. A válogatott első mérkőzésén Görögország legjobbjaival találkozott péntek este.

Mindkét oldalon két emberelőnyös támadással indult a mérkőzés, ezekből egyik csapat sem tudott betalálni, Kurucz-Gurisatti Gréta viszont akciógóljával megtörte a jeget. Erini Ninu pontos átlövésével gyorsan válaszolt a találatra, Eleni Kszenaki góljával pedig átvették a vezetést a görögök.

Leimeter pontos befejezése után emberelőnyben voltak eredményesek a kék sapkások, ezzel 3–2-re vezettek. A negyed végéhez közeledve egy gyors magyar lefordulás után Kuna Szonja egyenlített, védekezésben viszont nem tudta blokkolni Vasziliki Plevritut. Keszthelyi büntetőből szerezte meg első gólját a tornán, 4–4-ről jöhetett a folytatás.

Vályi Vanda jószokásához híven ismét elhozta a labdát a ráúszásnál, a második negyed első támadásába viszont belehibázott a csapat, a túloldalon ötösből jöhettek a görögök, Elefteriadu magabiztos volt. Leimeter kiállítása után Ninu meglőtte második gólját, ezzel 6–4-re elléptek a görögök. Parks centermunkája után Keszthelyi ismét büntetett.

Garda Krisztina harmadik próbálkozása már beakadt a görög kapuba, ezzel ismét egyenlített a magyar válogatott. A következő támadásokból egyik oldalon se születtet gól, maradt a 6–6-os állás a szünetre.

A harmadik negyed elején Leimeter Dóra szerezte vissza a vezetést hosszú idő után a magyar csapatnak, néhány perccel később Jannopulu is betalált. Garda távolról óriási gólt vágott a léc alá, Diamantopulu viszont védésével megakadályozta, hogy két góllal lépjenek el a fehér sapkások.

Időkérésük után gyorsan egyenlítettek a görögök, Vályi Vanda később gyors mozdulattal húzta a labdát, feliratkozva a gólszerzők közé. Hidrioti egy türelmesen kijátszott akció végén betalált, Garda Krisztina góljával viszont megnyerte a negyedet a magyar csapat, 10–9-es vezetésről fordulhattak rá az utolsó nyolc percre.

A negyedik negyed elején Magyari Alda védését követően Jannopulu lőtte ki a jobb felső sarkot, nem sokkal később Patra révén már ismét a görögök vezettek. A mérkőzés végéhez közeledve minden támadásnak nagy jelentősége volt, Leimeter harmadik gólja után 11–11 állt az eredményjelzőn.

Szilágyi kipontozódása után ismét Jannopulu zörgette meg a hálót, Elefteriadu pedig egy perccel a vége előtt gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. A magyar időkérés után Keszthelyi villant, a másik oldalon viszont Kszenaki centerből behúzta a mérkőzés utolsó gólját, ezzel Görögország 14-12-re legyőzte Magyarországot.

Mihók és Cseh tehát tétmérkőzésen vereséggel debütált a kispadon, a magyar csapat holnap a nagy játékerőt képviselő Hollandia válogatottja ellen ugorhat medencébe, amely ma tükörsimán, 24-6-ra győzte le Horvátországot. Péntek délelőtt bemutatkozott a tornán a román válogatott is, amely szoros csatában 12–13-ra kapott ki a csehektől.

Eközben Horvátországban folytatódott a férfi kontinenstorna is, ahol szintén bemutatkozott a román csapat, méghozzá győzelemmel, 12-8-ra verték Hollandiát a trikolorók.

Magyarország – Görögország 12–14 (4–4, 2–2, 4–3, 2–5)

Eindhoven, Hollandia.
Vezette: A. Ferrari (Olaszország), J. C. Ezponda (Spanyolország).

Gólszerzők: Keszthelyi-Nagy R. (3), Leimeter D. (3), Garda K. (3), Kurucz-Gurisatti G., Vályi V., Kuna Sz., illetve A. D. Jannopulu (4), E. Ninu (2), M. Plevritu (2), N. Elefteriadu (2), E. Kszenaki (2), V. Plevritu, M. Patra.

Szövetségi kapitányok: Mihók Attila és Cseh Sándor (Magyarország), illetve Alexia Anna Kammenu (Görögország).

A kontinensviadalt, mint ismeretes, úgynevezett kétdivíziós rendszerben szervezik, Ionuț Cismaru szövetségi kapitány lányai pedig az alsóházban szerepelnek a csoportkörben. A pénteki nyitófordulóban közel jártak a pontszerzéshez, Szeghalmi Krisztináék egy kiváló második negyednek következtében háromgólos előnyben kezdték meg a Csehország elleni második félidőt, de ellenfelük ledolgozta a hátrányt és végül 13-12-re megnyerte a C csoportban rendezett meccset. A meccsről bővebben itt írtunk. 

Románia férfi válogatottja a 2. divízióban kezdett Horvátországban. A zágrábi D csoportban pénteken este játszott a hollandokkal. Ez volt négyesében az egyik legnagyobb kivívás, de nem okozott problémát Bogdan Rath szövetségi kapitány gárdájának, hogy 12-8-ra megnyerjék az összecsapást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?