Férfi vízilabda Eb: vereség az elődöntőben Horvátország ellen, bronzért játszhatnak a magyarok

Három negyeden keresztül tartotta magát a magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnokság elődöntőjében, a hajrát viszont nem bírta a hazai medencében játszó horvátokkal szemben, 11–8-a vesztette el a mérkőzést. Varga Zsolt csapata a harmadik helyet még megszerezheti kedden délután Olaszország ellen.

Elődöntőihez érkezett vasárnap a férfi vízilabda Európa-bajnokság Zágrábban, ahol Varga Zsolt játékosai is medencébe ugrottak. Az első elődöntő kevés gólt hozott, Spanyolország legjobbjai 7–4-re legyőzték Olaszországot, ezzel bejutottak a fináléba, ellenfelük a Horvátország– Magyarország mérkőzésről került ki.

Első csoportmeccsén elszenvedett veresége után a tornára fiatal kerettel utazó magyar csapattól nem feltétlenül volt reális elvárás, hogy éremért harcoljanak a végén, Vígváriék viszont az olaszok elleni győzelmükkel és a szerbek elleni továbbjutással megmutatták, a rutinosabb ellenfeleknek is számolniuk kell velük.

Fotók: MTI

A horvátok hazai környezetben készülhettek az elődöntőre, miután a legjobb 8 között nem okoztak nekik problémát a görögök, Ivica Tucak játékosai jó formában várhatták a magyarok elleni meccset, amelynek rutinosabb keretük miatt ők voltak az esélyesei.

Ezúttal Gyapjas Viktor kezdett a magyar kapuban, aki a mérkőzés első horvát lövését hárítani tudta, Harkov viszont már betalált. A torna eddigi meccsein remekül játszó Fekete határozott befejezéssel gyorsan egyenlített. Gyapjas újabb védése után a horvát hálóőr, Bijacs hárította Vismeg próbálkozását, Vukicsevics eredményes volt a túloldalon.

Vígvári Vince emberelőnyben nem tudott betalálni, Burián pedig kontra után szintén kihagyta helyzetét. Gyapjas továbbra is jó formában védett, Vígvári ejtésből csapta be a horvát kapust, a jó magyar védekezést követően 2–2 állt az eredményjelzőn az első negyed végére.

A folytatásban ismét magukhoz ragadták a vezetést a horvátok Marinics Kragics góljával, a következő támadásnál Gyapjas bravúrja kellett ahhoz, hogy ne növekedjen az előny. A horvátok rendkívül jól védekeztek a második negyedben, Varga Zsolt játékosai nehezen találtak rajtuk fogást. Harkov éles szögből a kapufát találta el, Hárai a másik oldalon emberelőnyt harcolt ki, ami ezen a meccsen fontos momentumnak számított, a játékvezetők nem osztogatták könnyen a kiállításokat.

Bijacs a magyar időkérés után komoly védést mutatott be, Vígvári Vince újabb ejtése pedig a felső lécről vágódott le, egyre tovább húzódott a magyarok gól nélküli időszaka, Fatovics lövése Gyapjasról befele pattant, ezzel 4–2-re vezettek a horvátok. Burián betörésből nem tudott büntetőt vagy kiállítást kiharcolni, maradt az eredmény a szünetre.

A harmadik negyed elején magyar emberelőny után villant Nagy Ádám, szorosabbá téve a mérkőzést. A következő támadások egyik oldalon sem hoztak tiszta helyzeteket, Ivica Tucak horvát szövetségi kapitány időkérése után is jól védekeztek a magyarok, ugyanezt a kék sapkásokról is el lehetett mondani.

Három perccel a negyed vége előtt büntetőhöz jutottak a horvátok, amelyet Marinics Kragics értékesített. Nagy keze ismét fontos pillanatban sült el, de az újabb ötméteres után már 6–4 volt az állás. Vígvári Vince kapásból, éles szögből pattintotta a labdát a kapuba, Rino Burics viszont gyors befejezéssel tartotta a különbséget. Fekete második góljával ismét közelebb jött a magyar csapat, 7–6-os előnyről várták a horvátok az utolsó nyolc percet.

Loncsar gyors ütemű akció után húzta kapuba a labdát az utolsó negyed elején, Fatovics szintén betalált, először nőtt három gólosra a horvát előny. Ennél az állásnál kevés esélye maradt a magyar csapatnak az egyenlítésre, Varga Zsoltnak időt kellett kérnie. Nagy Ádám újabb találata után volt még remény, Gyapjast Bányai váltotta a kapuban, aki védéssel kezdett.

Fekete lövését Bijacs ütötte ki sarokdobásra, nem sokkal később kontrát vezethettek a horvátok, Butics ki is használta a lehetőséget. A magyar csapat látványosan elfáradt a végére, 11-8-ra vesztették el végül a találkozót.

A döntőben Horvátország Spanyolországgal mérkőzik a kontinenstorna megnyeréséért, a magyarok pedig a csoportkör után ismét az olaszokkal találkoznak, a tét ezúttal nem a továbbjutás, hanem a bronzérem lesz.

Horvátország – Magyarország 11–8 (2–2, 2–0, 3–4, 4–2)
Zágráb, Horvátország
Vezette: Adrian Tiberiu Alexandrescu (Románia) és Vojin Putnikovics (Szerbia)
Gólszerzők: J. Marinics Kragics (3), L. Fatovics (2), K. Harkov, A. Vukicsevics, Z. Butics, J. Vrlics, R. Burics , L. Loncsar illetve, Vígvári V. (3), Nagy Á. (3), Fekete G. (2)
Szövetségi kapitányok: Varga Zsolt (Magyarország), illetve Ivica Tucak (Horvátország)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?