Vízilabda-Eb: Büntetőkkel verték Szerbiát a magyarok, elődöntőbe jutottak

Komoly csatában, 10–10-es rendes játékidő után ötméteresek döntöttek a magyar válogatott javára a szerbek ellen Zágrábban, a vízilabda Európa-bajnokság első pénteki negyeddöntőjében. A végletekig kiélezett mérkőzésen egyik csapat sem tudott két góllal ellépni a másiktól, érdemes kiemelni az öt találatot szerző Vígvári Vince teljesítményét, a büntetőknél pedig nem remegtek meg a magyar kezek, a szerb Marko Radulovicsé viszont igen, kiejtette a labdát saját ötöse előtt, ez döntött a végén Varga Zsolték javára, 5–4-re nyerték meg a párbajt, összesítésben 15–14-re pedig a mérkőzést.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Negyeddöntőihez érkezett a Horvátországban zajló férfi vízilabdázók Európa-bajnoksága, ahol a legfontosabb mérkőzéseket innentől kezdve kizárólag a fővárosban, Zágrábban rendezik. A legjobb 8 között elsőként ugrottak vízbe Varga Zsolt játékosai Szerbia legjobbjai ellen péntek délután.

A tornára megfiatalított kerettel utazó magyar csapat nagy bravúrt hajtott végre azzal, hogy a görögöktől elszenvedett kétgólos vereség után Georgiát és az első két meccsén remek formában játszó Olaszországot is le tudta győzni 10–5-re, ezzel csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe.

Bár Szerbia válogatottja jelenleg nem képvisel akkora erőt, mint korábban, mégsem meglepő, hogy Urosz Sztevanovicsék gond nélkül mentek végig B divíziós csoportjukon, simán verve Izraelt, Németországot és Máltát is. Két nappal ezelőtt a francia csapatot 14–10-re múlták felük a legjobb nyolcba jutásért zajló meccsen.

Varga Zsolt nem számíthatott a mérkőzésen a keret egyik legrutinosabb tagjára, Hárai Balázsra, ami valószínűleg befolyásolta a taktikai felkészülést. Tátrai révén az első ráúszásnál elhozta a labdát a magyar válogatott, ő váltotta gólra az első emberelőnyös lehetőséget, Rasovics gyorsan reagált a találatra. Jaksics centergóljával a szerbek is betaláltak első előnyükből, ezzel ők vezettek 2–1-re.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tátrai gyorsan megszerezte második találatát, szerb részről Mandics is megvillant. Fekete Gergő távoli lövése a blokkról pattant be, ezzel ismét egyenlített a magyar csapat. Ezt követően kettős emberhátrányban védekeztek jól Nagyék, Bányai hárította az oldalról leadott lövést, 3–3-ról jöhetett a folytatás.

A második negyed Dusan Mandics értékesített büntetőjével kezdődött, a magyar válogatott pedig nem tudta kihasználni kettős emberelőnyét, néhány percig maradt az egy gólos szerb vezetés. Fekete megtörte a jeget, hátul pedig Jaksics passzát halászta le, az ellentámadásból pedig Vígvári tudott eredményes lenni, ezzel már 5–4-re ment a magyar csapat.

Bányai nagy védéseinek köszönhetően a szerbek támadójátéka akadozott, N. Ubovics viszont ziccerből egyenlített, a félidőben tehát 5–5 állt az eredményjelzőn.

Vígvári Vince egy rosszul sikerült próbálkozás után góllal nyitotta a harmadik negyedet, ő volt a harmadik a magyar csapatból, aki duplázni tudott.  Centerből Nikola Jaksics révén ismét visszajöttek a szerbek, Vígvári pedig bedobta az első magyar ötöst, ezzel 7–6-ra vezettek Varga Zsolték.

Ennél az állásnál időt kért Sztevanovics szerb szövetségi kapitány, Viktor Rasovics lövése pedig bepattant a magyar kapusról, továbbra is a lehető legszorosabb maradt a mérkőzés, egyik csapat sem tudott ellépni két góllal a másiktól. Rasovics oldalról ismét eredményes tudott lenni.  Varga időkérése után Tátrai zúdította a labdát a hálóba, 8–8-ra alakítva az állást. Vígvári negyedik góljával megnyerte a harmadik negyedet a magyar csapat, nyitott maradt a továbbjutás kérdése az utolsó nyolc percre.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szerbek az utolsó negyed elején el tudták hozni a labdát, első támadásukat viszont kivédekezték a magyarok, Burián lövése után viszont kontrából Sztrahinja Rasovics könnyedén betalált, ismét egyenlő volt az állás. Két perccel a mérkőzés vége előtt egy türelmesen kijátszott emberelőny után Vico góljával vették át a vezetést a szerbek.

Vígvári Vince hosszú magyar gólcsend után szerezte meg ötödik találatát, 10–10-nél létfontosságú volt, melyik csapat tud betalálni saját támadásából. Mandics lövését Fekete blokkolni tudta, a győzelemért támadhattak a magyarok. Varga Zsolt időkérésénél arra kérte játékosait, játszák végig az akciót- Nagy Ádám lövését kivédte Filipovics szerb kapus, jöhettek az ötméteresek.

Magyar részről Gyapjas Viktorra bízta a büntetők hárítását Varga Zsolt. Az első két értékesített ötméteres után Radulovics kiejtette a labdát, Pohl pedig bedobta a magáét, ezzel előnybe kerültek a magyarok. A következő körben Rasovics és Tátrai sem hibázott, Jaksics találatát követően fontos volt Vígvári büntetője. A mérkőzés legeredményesebb magyarja a büntetőknél sem hibázott, az utolsó kört előnyről várta a magyar csapat.

Dusan Mandics nem hibázott, úgyhogy Fekete Gergő dobhatta az utolsó büntetőt, a keze pedig nem remegett meg, magabiztosan lőtt a hálóba, ezzel megszerezte a magyar válogatottnak az elődöntőt érő győzelmet. A legjobb négy között a Horvátország –Görögország mérkőzés győztesével találkozik Varga Zsolt csapata.

A magyarok meccsén a nagyváradi Adrian Alexandrescu volt az egyik játékvezető.

Magyarország – Szerbia 10–10 (3–3, 2–2, 4–3, 1–2), büntetők után 15–14

Zágráb, Horvátország

Vezette: Adrian Tiberiu Alexandrescu (Románia) és Pau Segurana Ferre (Spanyolország)

Gólszerzők: Vígvári V. (5), Tátrai D. M. (3), Fekete G. (2), illetve D. Mandics (2) S., N. Jaksics (2), V. Rasovics (2) S. Rasovics (2), N. Ubovics, N. Vico

Szövetségi kapitányok: Varga Zsolt és Urosz Sztevanovics (Szerbia)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?