Női vízilabda-Eb: Egy góllal kikapott Olaszországtól, nem jutott elődöntőbe a magyar csapat

Szoros mérkőzést játszott az olaszokkal, de végig hátrányból kellett kapaszkodnia Magyarország női vízilabda-válogatottjának az Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Gardáék 12–11-re vesztették el a találkozót, ezzel eldőlt, hogy az eindhoveni kontinenstornáról nem juthatnak ki az olimpiára, a világbajnokság még esélyt jelenthet számukra.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Éles és magyar szempontból is meghatározó szakaszához érkezett kedden a női vízilabda Eb Eindhovenben, ugyanis lejátszották a negyeddöntős mérkőzéseket, eldőlt tehát, kinek lesz esélye idén éremért küzdeni a kontinenstornán.

A magyar csapat első két mérkőzését elvesztette a görögök és a hollandok ellen, a jóval gyengébb játékerőt képviselő horvátokkal és csehekkel szemben viszont gond nélkül, nagy különbségű győzelmekkel harcolta ki a legjobb nyolc közé jutást. Az olaszok ellen már nagyobb kihívásra számíthattak Keszthelyiék.

A mérkőzés két sikertelen magyar támadást követően a rutinos játékosnak számító Roberta Bianconi góljával kezdődött, Garda Krisztina emberelőnyből gyorsan egyenlített. Bianconi következő lövése is védhetetlennek bizonyult, Marletta viszont büntetőjénél kiejtette kezéből a labdát, így egyelőre 2–1 maradt az olasz előny.

Látványosan akadoztak a magyar támadások, nem sikerült tiszta lövőhelyzeteket kialakítani, Bettini révén pedig elléptek kettővel a fehér sapkások. A negyed utolsó percében Parkes szépített, de Bianconival a magyar védelem és Magyari Alda kapus sem tudott mit kezdeni, megdobta harmadik gólját is.

Szükség volt a második negyed elején a jó magyar kezdésre, Leimeter az első támadás után találatot is szerzett. Keszthelyi lövését még védte Banchelli kapus, Vályi Vanda viszont gyorsaságát kihasználva elúszott védőitől és magabiztosan befejezte az akciót, 4–4-re alakítva az állást. Avegno hamar visszaszerezte a vezetést csapatának, Bettini pedig átlövésből volt eredményes.

Teljesen megtörni látszott a magyar lendület, Mihók Attilának időt kellett kérnie, utána viszont ötösből ismét betaláltak az olaszok, ezzel már 7–4-re vezettek, elől pedig sorra maradtak ki a magyar akciók. Garda végül emberelőnyből megtörte a jeget, ezzel döntetlenre mentette a negyedet, két gólos különbségről jöhetett a folytatás.

Vályi Vanda harmadszor nem tudta elhozni a labdát, az olaszok viszont nem vezettek veszélyes támadást, Keszthelyi-Nagy Rita pedig megszerezte első gólját a mérkőzésen. Bianconi negyedszer is villant, ezzel 8–6-ra módosult az állás. Garda büntetőből szerezte meg harmadik találatát, szorosan tartotta a mérkőzést a magyar csapat.

Marletta egymás után két góllal hívta fel magára a figyelmet, 10-7-re léptek el az olaszok, Garda viszont pattintós lövéssel tartotta életben a magyar reményeket. Marletta elkapta a fonalat, rövid időn belül harmadszor talált a magyar kapuba, Magyari Alda kevés lövést tudott védeni a mérkőzésen. Rybanska szerezte magyar részről a negyed utolsó gólját, 11–9-nél jöhetett az utolsó nyolc perc.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az utolsó negyedben néhány sikertelen próbálkozás után Vályi talált a kapuba, Avegno viszont büntetőből volt eredményes, 12–10-nél egyre inkább fogyott a magyar válogatott ideje. Keszthelyinek érezhetően nem ment jól a játék, próbálkozásai rendre kimaradtak, ejtésből viszont hosszú idő után betalált, egy gólra csökkent a különbség két perccel a meccs vége előtt.

Szilágyi Dorottya emberelőnyös helyzet végén lőtte telibe Banchellit, az olasz szövetségi kapitány, Silipo pedig időt kért utolsó támadásuk előtt, amely során a labda megtartására játszottak, sikerült is elég ideig dajkálniuk ahhoz, hogy a magyar csapat ne tudjon kidolgozott akciót vezetni.

A többi negyeddöntős mérkőzésen nem született meglepetés. Spanyolország 17–6-ra győzte le Horvátországot, a hollandok 25–6-ra verték a briteket. Könnyedén nyertek a görögök is, 15–7-re múlták felül a franciákat.

A folytatásban Magyarország csütörtökön 17 órától a britekkel mérkőzik meg a 5-8. helyekért, míg a másik ágon Horvátország–Franciaország találkozót rendeznek. Az elődöntőkben Hollandia–Olaszország és Spanyolország–Görögország párosítás szerint játszanak.

Románia női válogatottja, mint ismeretes, a 14. helyen zárta a seregszemlét.

A férfiak Európa-bajnokságán, mint beszámoltunk róla, Románia 8–7-re legyőzte Szlovákiát a csoportkör utolsó fordulójában és ezáltal hibátlan teljesítménnyel, négyese első helyéről jutott tovább, hogy csütörtökön Grúzia legjobbjai ellen küzdjön a legjobb nyolc közé jutásért.

Magyarország – Olaszország 11–12 (2–4, 3–3, 4–4, 2–1)

Eindhoven, Hollandia

Vezette: C. Colominas Ezponda (Spanyolország), M. Schwartz (Izrael)

Gólszerzők:, Garda K. (4), Keszthelyi-Nagy R. (2), Vályi V. (2), Leimeter D., Parkes R., Rybanska N.,  illetve R. Bianconi (4), C. R. Marletta (3), S. Avegno (3), D. Bettini (2)

Szövetségi kapitányok: Mihók Attila és Cseh Sándor, illetve Carlo Silipo

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?