Vízilabda-Eb: lemaradt a dobogóról a magyar csapat, Spanyolország először lett aranyérmes

Lemaradt a dobogóról Magyarország férfi vízilabda-válogatottja a Horvátországban rendezett Európa-bajnokságon, miután a keddi bronzmeccsen 12-7-re kikapott az olaszoktól.

Vigvári három gólt dobott az olaszok ellen | Fotó: MTI/Illyés Tibor

Varga Zsolt szövetségi kapitány az MTI-nek értékelve a történteket elismerte, hogy bár ez a találkozó nem volt egy kellemes élmény a számukra, összességében nézve a kontinensviadalt pozitív az összkép.

„Jószerivel annyi hibát követtünk el ezen a meccsen technikailag és taktikailag is, mint előtte az egész kontinenstornán. Kevés energia maradt a végére, az utolsó negyedben már az életükért küzdöttek a játékosok, hogy visszaérjenek, annyira kimerültek” – értékelt a vegyes zónában a szakvezető, aki hozzátette, a rivális ezúttal teljesen más mentalitással és hozzáállással ugrott medencébe, mint amikor múlt hétfőn a csoportkörben a magyarok 10-5-re felülmúlták.

A játékosként olimpiai bajnok szakember megjegyezte, ezúttal akkor sem biztos, hogy sikerült volna legyőzni az olaszokat, ha nem sújtja betegséghullám a csapatát, de abban biztos, hogy más lett volna a találkozó képe. „Az egész tornát nézve azért pozitív az összkép, mert ebben a mezőnyben négy közé jutni nagy dolog” – zárta összegzését az 51 éves tréner.

Pohl Zoltán csapatkapitány is arról beszélt, hogy a végére elfáradtak és bár sajnálta, hogy épp ezen a meccsen nem sikerült úgy játszaniuk, mint korábba, összességében elégedett az Eb-teljesítményükkel.

Elmaradt az ünneplés a meccs végén | Fotó: MTI/Illyés Tibor

Vigvári Vince, az olaszok ellen három gólt szerző pólós is hasonlóképp értékelt az MTI-nek. „A döntőtől nem voltunk messze, de a bronztól most igen. Jó lett volna éremmel zárni ezt a nagyon szép két hetet, de így is van mire büszkének lenni” – fogalmazott.

Emlékezetes, hogy a világbajnoki címvédő és már olimpiai kvótás magyar válogatott megfiatalított kerettel utazott el erre a seregszemlére, így már azt is meglepetésként élték meg, hogy csoportelsőként rögtön a nyolc közé jutottak. Az MTI felidézte, hogy ott aztán az olimpiai bajnok szerbeket búcsúztatták ötméteresekkel. Az elődöntőben a 2022-es, spliti finálé „visszavágóján” a házigazda horvátok és most kedden a helyosztón az olaszok ellen már nem sikerült újabb bravúrt elérniük.

A negyedik helyen zártak tehát, megelőzve azt a görög együttest, amelyik az ötödik helyért 15-10-re verte Montenegrót. Románia, mint korábban írtuk, a szerbektől elszenvedett 18-7 arányú vereségét követően a nyolcadik helyen végzett ezen a seregszemlén.

Spanyolország történelmet írt

A döntőben a címvédő horvátok csaptak össze a legutóbbi Eb-n bronzérmes spanyolokkal. Meg is léptek két góllal az első negyedben, majd végig szoros csatában, de rendre minimális előnyben zárták a további két negyedet is. Amikor már úgy tűnt, hogy sikerül megvédeniük a címüket és otthon tartani a serleget, „megérkezett” a spanyol gárda az utolsó játékrészre. Egymás után három gólt dobtak, miközben hatékonyan blokkolták házigazdáikat.

Ezáltal nem csak a hátrányukat dolgozták, hanem egy góllal meg is nyerték 11-10-re a döntőt. Spanyolország történetében először lett Európa-bajnok, míg Horvátország harmadik kontinentális ezüstérmével bővítette dicsőséglistáját.

Az Eb-végeredménye: 1. Spanyolország, 2. Horvátország, 3. Olaszország, 4. MAGYARORSZÁG, 5. Görögország, 6. Montenegró, 7. Szerbia, 8. ROMÁNIA, 9. Franciaország, 10. Grúzia, 11. Hollandia, 12. Németország, 13. Szlovákia, 14. Szlovénia, 15. Málta, 16. Izrael.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?