„A csapatból mindenki akarta a győzelmet” – Szeghalmi Krisztina a női vízilabda Eb-szereplésről

A jelenleginél több csapat, torna és edzőtábor kellene a romániai női vízilabda tartós fejlődéséhez a válogatott csapatkapitánya, Szeghalmi Krisztina szerint. Szerinte a fiatal keret tapasztalatlansága bizonyos helyzetekben sokat számított az Európa-bajnokságon, de összeségében úgy érzi, a csapat minden tagja odatette magát a felkészülés során és a tétmeccseken is. Karrierjének kezdetéhez képest az elmúlt években egyre népszerűbb lett a vízilabda a fiatalok körében női szinten is. Reméli, hosszútávon eredményekben is észrevehető hatásai lesznek ennek a folyamatnak.

Szeghalmi Krisztina 1999-ben született Marosvásárhelyen. Tizennégy évesen a román női vízilabda-válogatott történetének első gólját ő szerezte, ma már rutinos játékosnak számít a hazai bajnokságban és a válogatottban egyaránt. A múlt héten véget ért Európa-bajnokságon résztvevő nemzeti együttes csapatkapitányaként vette ki a részét a szereplésből.  Megkeresésünkre a bukaresti Steaua játékosa a kontinenstornán történtek értékelése mellett a sportág hazai fejlődéséről is beszélt.

Szeghalmi Krisztina csapatkapitány az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményükkel kapcsolatban úgy érzi, fontos volt a csehek elleni elvesztett mérkőzés, ha megverték volna őket, akkor a kilencedik helyért is küzdhettek volna, így viszont csak az utolsó négy közötti versengésben vettek részt.

Szerinte annak ellenére, hogy a csapatjáték szempontjából egyben volt a válogatott, sok fiatal lány esetében hiányzott a tapasztalat. Továbbá, számíthatott az is, hogy kevés idő volt a felkészülésre a torna előtt. Úgy gondolja, azok a fiatalok, akik életükben először voltak rutinos játékostársaikkal közös edzőtáborban, a nehézségekhez képest jól bírták a terhelést.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

„Mindenki akarta a győzelmet, de csapatkapitányként azért a többiek mellett kellett lennem, hogy biztassam őket. Az első, csehek elleni meccs után szomorkás hangulat volt a csapatban, érződött, hogy kikaptunk, de próbáltam őket visszahozni, mondtam nekik, nincs még elveszve semmi” – tért ki saját szerepkörére a játékos.

A továbbiakban az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény mellett szó esett a romániai női vízilabdasport aktuális helyzetéről és arról, hogyan lehetne előrelépni a következő években.

„Több csapat kellene a jelenlegieknél és több városban kellene indítani nőivízilabda-képzést, hogy több helyről választhassanak játékosokat a válogatottba. Ez az egyik fontos tényező, több mérkőzés és torna is kellene, továbbá fontosak a szponzorok és az edzőtáborok is, utóbbiak szintén pénzből valósulnak meg” – sorolta Szeghalmi Krisztina azokat a tényezőket, amelyek jelentősek lehetnek a sportág további fejlődésében.

A válogatott csapatkapitánya hozzátette, az országos szövetség részéről tapasztalt változást a közelmúltban a fejlesztések terén, reméli, hogy felőlük is több támogatást fog kapni a romániai vízilabdasport.

„Egyre több olyan lány van, aki megtanul úszni, és úgy dönt, hogy nem szeretné versenyszerűen űzni azt a sportágat, hanem inkább vízilabdázni akar. Remélem, a következő években egyre többen kezdik el és tíz év múlva a csapat már ott lesz a legjobbak közt” – értékelte az utánpótlás helyzetét Szeghalmi, hangsúlyozva, hogy karrierjének kezdete óta ezen a téren is jó irányba változott a helyzet.

A válogatott számára hosszabb szünet következik, ami a nemzetközi eseményeket illeti, klubszinten a rutinos vízilabdázó célja egyértelműen az, hogy csapatával, a Steaua Bukaresttel megnyerje a hazai bajnokságot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?