„Évtizedes” visszatérés – BL-főtáblán bizonyíthatnak a váradi pólósok

Tizenegy év után ismét Bajnokok Ligája-főtáblán szerepelhet a Nagyváradi CSM férfi vízilabdacsapata. A partiumi együttes a selejtezők C csoportját megnyerve váltott jegyet a legrangosabb európai klubtornára, ahol az A négyesben a Hannover ellen kezd október 8-án. A kvartett a Novi Belgrád és a Bukaresti Steaua együtteseivel teljes.

A váradiakat edző Petar Kovacevic a hazai selejtezőtornát követően példaértékűnek nevezte tanítványai hozzáállását. „Megmutatták, hogy győzni akarnak. Harcoltak minden egyes labdáért, áldozatokat hoztak egymásért, hogy a csapat sikeres legyen. Természetesen voltak hibák is, de most nem azokról kell beszélni. A fontos továbbra is az, hogy a csapatmunka kiváló, anélkül nem nyertünk volna. A védelem kiváló volt, és nem titkolom, hogy én a defenzív játék híve vagyok, szeretem az egy számjegyes eredményeket vízilabdában. Amúgy a legtöbb mérkőzésünk ilyen volt, hatékony védekezés és kevés gól” – idézte a klub honlapja a csapat élére júniusban érkezett montenegrói szakembert. Ez persze az Enka Isztambul elleni meccsre nem volt igaz, a törököket 20-8-ra verték, majd következtek a „nagyágyúk”: a Spandau 04 Berlin ellen 8-7-re, a PAOK Szalonik ellen 10-8-ra győztek. A mindent eldöntő összecsapás során pedig a Bresciát múlták felül büntetőkkel 14-13-ra.

Fotó: Nagyváradi CSM/Facebook

Kovacevic megjegyezte, a BL-főtáblán nagy kihívás vár rájuk a nemzetközi porondon járatos és erős csapatokkal szemben. Fel kell nőniük a feladathoz, magyarázta. Kiemelte: a BL-főtáblán Európa 16 legjobb csapata szerepel, ezen a szinten nincs egyszerű ellenfél. „A Hannover 6-7 éve játszik ezen a szinten, sok értékes és tapasztalt játékosa van. A Novi Belgrádot senkinek sem kell bemutatni, gyakorlatilag az elmúlt évek etalonja a vízilabdasportban. A Steaua az nagyjából megegyezik Románia válogatottjával, nagy BL-rutinja van. Egyértelmű, hogy mindegyik ellenfelünk tapasztaltabb nálunk, de nincs miért keseregni. Mi folytatnunk kell, amit elkezdtünk: elszántan kell a medencébe ugranunk. Nem szabad félnünk és nem kell kisebbségi komplexusunk legyen” – mondta.

Kiemelte azt is, hogy keretében sok a versengő típusú fiatal játékok, akik tanulni és fejlődni szeretnének. A Bajnokok Ligájában lehetőségük lesz megmutatni, hogy mire képesek. Ez a sorozat remek esély a számukra, és Kovacevic szerint fejlődni is csak úgy lehet, ha ilyen magas szinten játszhatnak. „A csapat nagyon jó, egységes és sokat fejlődhet még” – mondta.

Fotó: Nagyváradi CSM/Facebook

A továbbjutást követően a váradiak szerb kapusa, Lazar Dobozanov is azt mondta, hogy a védekezés a titka minden pólósikernek, és ebben a csapat minden tagja kivette a részét. Aláhúzta, hogy rendkívül nehéz BL-főtáblára jutni, ezért nagyon büszke arra, hogy boldog volt, hogy sikerült. „A legfontosabb, hogy megmutattuk, hogy mi rejlik a csapatunkban és hogy képesek vagyunk fejlődni” – vélekedett.

A Bajnokok Ligája főtábláján amúgy a B csoportban a Radnicki Kragujevac, a Dinamo Tbilisi, a Ferencváros és a Jadran Split, a C négyesben a Jadran Herceg Novi, a Zodiac CNAB, a Marceille és a Vasas, a D kvartettben pedig a Sabadell, a Primorac Kotor, az Olympiakosz és a Savona szerepel. A csoportokból az első két helyezettek kvalifikálnak a legjobb nyolc közé. Ők két csoportba sorsolva folytatják a küzdelmet jövőre. A BL négyes döntője Máltán lesz, május 30. és június elseje között.

A BL főtábla eső mérkőzése előtt elkezdődik a hazai élvonalbeli bajnokság 2024–2025-ös idénye is. A Nagyváradi CSM szombaton hazai környezetben játszik a Kolozsvári Poli ellen az első fordulóban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?