David Popovici és Simona Radiş lett a 2022-es év sportolója

Fotó: AgerpresA 100 és 200 méteres gyorsúszás kétszeres világ- és Európa-bajnokát, David Popovici-ot, valamint a szintén kétszeres világ- és Európa-bajnok evezőst, Simona Radişt választották meg a 2022-es év legjobb férfi, illetve női sportolójának a sportminisztérium csütörtök esti gáláján.

A Bukaresti Nemzeti Opera épületében tartott eseményen 14 kategóriában díjazták a sportolókat a tavaly elért eredmények alapján. A jelöléseket, illetve a győztesek kiválasztását a Romániai Sportújságírók Szövetsége kapta feladatul.

Novák Károly Eduárd tárcavezető beszédében kiemelte, Az év sportolója gálának első alkalommal sikerült egybegyűjtenie a romániai sportélet valamennyi képviselőjét, jeles személyiségeit, olimpiai bajnokokat, volt, jelenlegi és jövendőbeli bajnokokat. „Ma ez a nagy család a bajnokait ünnepli, azokat a sportolókat, akik feltették Romániát a nagyszerű teljesítmények térképére. Egy-egy érem vagy bajnoki cím mögött rengeteg munka van, és ezt az itt jelenlévők nagyon jól tudják” – fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta, számos szép eredményt értek el tavaly a romániai sportolók, és gratulált mindenkinek, aki hozzájárult ehhez.

Az év férfi sportolója a 100 és 200 méteres gyorsúszás kétszeres világ- és Európa-bajnoka, David Popovici lett, a 2022-es év női sportolójának pedig a szintén kétszeres világ- és Európa-bajnok evezőst, Simona Radişt választották.

A 2022-es díjazottak
Az év férfi sportolója - David Popovici (úszás)
Az év női sportolója - Simona Radiș (evezés)
Az év férfi edzője - Antonio Colamonici (evezés)
Az év női edzője - Mihaela Melinte (atlétika)
Az év férfi paralimpiai sportolója - Alexandru Bologa (dzsúdó)
Az év női paralimpiai sportolója - Camelia Ciripan (asztalitenisz)
Az év sporteseménye - az Otopeni-ben megszervezett ifjúsági úszó Európa-bajnokság
Az év csapata (csapatsportok, férfiak) - Kolozsvári CFR (labdarúgás)
Az év csapata (csapatsportok, nők) - Bukaresti Rapid (kézilabda)
Az év csapata (egyéni sportágak, férfiak) - Marius Cozmiuc és Sergiu Bejan (evezés - kétpárevezős)
Az év csapata (egyéni sportágak, nők) - Simona Radiş és Ancuţa Bodnar (evezés - kétpárevezős)
A sportminisztérium különdíja/Sportlegenda - Octavian Bellu és Mariana Bitang
Fiatal női tehetség - Elena Zaharia (asztalitenisz)
Fiatal férfi tehetség - Andrei Istrate (asztalitenisz)

A csütörtök esti gálán több száz volt és jelenlegi sportoló, edző, szakszövetség- és klubelnök, valamint politikusok is részt vettek, jelen volt Nicolae Ciucă miniszterelnök is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?