Felcsíki jeges ünnep

Tizenegy évvel ezelőtt készült el jelenlegi, fedett formájában a Csíkkarcfalván működő Felcsíki Műjégpálya. Ebből az alkalomból nagyszabású gálaestet tartottak szombaton a felcsíki létesítményben.

Egy évvel ezelőtt ünnepelte (volna) működésének tíz éves évfordulóját a csíkkarcfalvi Felcsíki Műjégpálya. A koronavírus-járvány miatt elhalasztott jubileumi ünnepséget végül a 10+1-ik évfordulón szervezték meg. A szombati esemény felvezetőjeként elhangzott, hogy a Felcsíki Műjégpálya ötlete húsz évvel ezelőtt született meg Kurkó János Györgynek és egy köré csoportosuló lelkes sportbaráti körnek köszönhetően. A országos viszonylatban is egyedi létesítmény a mai, fedett formájában 2011-ben nyitotta meg kapuit, az egyetlen műjégpálya, amely vidéki környezetben működik.

Fotók: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

A jégpályán működő Felcsíki Sport Klub három különböző szakosztályban: rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és jégkorongban biztosít sportolási lehetőséget a környékbeli fiataloknak, tudtuk meg. Az ünnepségen mindhárom szakág bemutatkozott. Elsőként a rövidpályás gyorskorcsolyázóké volt a jég.

A sportág már a pálya befödése előtt bontogatta szárnyait, de nagyjából 9 évvel ezelőtt kezdett igazán szervezett keretek között folyni a munka. A viszonylag rövid múlt ellenére Szekeres-Csíki Györgyvér edző munkája több figyelemreméltó eredményt is hozott már. Antal Apor és Dobos Ádám tavaly részt vehetett Finnországban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, de a klub az országos bajnokságban is stabil teljesítményt nyújt, nemcsak az ifjúsági mezőnyben, hanem már a felnőttek között is szereztek érmeket a sportolói – hallhattuk a szakág bemutatása során.

A gyorskorcsolázók után a Felcsík SK műkorcsolya szakosztályában folyó munkába kaptak betekintést a nézők. A műkorcsolya-oktatás Felcsíkon 2014-ben kezdődött el Bogyó-Löffler Mária edzőnek köszönhetően. Az ő helyét három évvel ezelőtt Nagy Anita vette át, jelenleg ő foglalkozik a mintegy 20 fiatal sportolóval – osztották meg.

Az eseményen számos közéleti személyiség, politikus, sportvezető megjelent. Felszólalt többek között Novák-Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna, környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Az ünnepi beszédek után elismerésben részesítették azoknak az önkormányzatoknak, közbirtokosságoknak a képviselőit, amelyek összefogása nélkül nem jöhetett volna létre, és nem működhetne a Felcsíki Műjégpálya. Ezután emlékplakettet vehettek át azok a magánszemélyek, közszereplők, akik szakmai, morális támogatásukkal a Felcsíki Műjégpálya működtetéséhez.

A szombat este utolsó részében a jégkorongé volt a főszerep. Pályára léptek bemutatkozó mérkőzése a Felcsík SK U8-as, U10-es, U12-es, U14-es korosztályai, majd a sort az U16-os, U18-as, U23-as jégkorongozók zárták. Az ünnep egy gálameccsel ért véget, amelyen az elmúlt években visszavonult székely jégkorongozók léptek jégre. Fontos megemlíteni néhány nevet, az Akadémia keretein belül a  jégkorongképzésért Antal Előd szakmai koordinátor, mentoredző mellett Antal Norbert, Balázs Andrea, Bálint Roland, Galusnyák Botond, Gyenge Tamás és Vizi Botond felel.

A gálamérkőzésen pályára lépő csapatok keretei:
Gyergyó: Szakács Szabolcs, Nagy Levente, Góga Attila, Pál Zsombor, Molnár Szabolcs, Ambrus Zoltán, Farkas Csaba, Molnár Zoltán, Elekes Darabont Hunor, Sára Tibor, Barabás László és Balla Szabolcs Edző: Kémenes Balázs
Csík: Ruczuj Gellért, Sprencz István, Flinta Botond, Antal István, János Imre, Hozó Levente, Moldován Ervin, Antal Zsombor, Antal Norbert, Bíró Tamás, Tankó Attila, Péter Levente. Edző: Gál Sándor

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?