Kollégiummal bővül a Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Kollégiummal bővül a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SzJA) csíkkarcfalvi központja. A magyar kormány támogatásával megvalósuló beruházás jelképes alapkőletételét pénteken tartották Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke jelenlétében. A száz férőhelyes sportolói kollégium épületében a szálláshelyek mellett konyha, étterem és sportbüfé, valamint konferenciaterem is helyet kap. A tervek szerint a kollégium a 2021/22-es tanév kezdetétől tudja fogadni a jégkorongozó székelyföldi fiatalokat.

Zuhogó eső fogadta az alapkőletétel eseményére érkezőket, akiket Tánczos Barna szenátor, a Mens Sana Alapítvány elnöke üdvözölt. A politikus köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, hogy támogatásával Székelyföldön négy új jégpálya épült, és hogy az akadémiai rendszerben több mint negyven edző dolgozik közel ezer gyerek felkészítésén. „Ez olyan mérföldkő a székelyföldi jégkorong utánpótlás nevelésében, amelyhez fogható még nem volt. (…) Az itt épülő kollégium a kiemelt akadémiai képzést fogja szolgálni, lakói a legtehetségesebb székelyföldi jégkorongozók lesznek” – emelte ki Tánczos Barna.

Potápi Árpád János ünnepi beszédében elmondta: a magyar kormány az elmúlt években a székelyföldi jégkorong-akadémiai rendszert fenntartó Mens Sana Alapítvány működésre közel másfél milliárd forintot, beruházásokra pedig közel három és fél milliárd forintot juttatott, idénre pedig 600 millió forintot szán. „Olyan akadémiát fejlesztünk tovább, ami példaértékű az egész Kárpát-medencében. Ha nemzetpolitikáról beszélünk, sok mindent említhetünk. Lehet beszélni közös történelemről, közös nyelvről, kultúráról, gazdaságfejlesztésről, és beszélnünk kell nemzeti sportról. Hiszen az identitásunk egyik alapja a sport, mert a sport által gyermekeink egészségesebbek lesznek, magyar közösségben nevelődnek, utána ennek a magyar közösségnek hoznak dicsőséget” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kelemen Hunor ünnepi beszédében megemlítette: az épülő intézmény nem csak a csíki jégkorongnak lesz a bázisa, hanem a magyar jégkorongnak, a Kárpát-medencei magyar jégkorong-utánpótlásnak is erős bázisa lesz, és olyan tehetséges gyermekek, fiatalok nevelését segíti, akik elviszik majd szerte a világba Székelyföld hírét. „A recept egyszerű: tervezni kell, építkezni kell, és akkor van eredmény is. Párját ritkító lesz az itt felépülő kollégium” – emelte ki a politikus.

Az ünnepség záróakkordjaként Potápi Árpád János, Kelemen Hunor és Tánczos Barna elhelyezték a kollégium terveit, az SzJA fiatal sportolóinak üzeneteit, valamint egy jégkorongot egy olyan időkapszulába, amely az akadémia metodikai központjának falában fog helyet kapni. Az áldást követően a megjelentek a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárták az eseményt, melyen közreműködött a Codex régizene együttes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?