Csoportgyőztesként nyolcaddöntős Románia, történelmi végeredmény a csoportban

Románia büntetőből egyenlített a szlovákok ellen szerda este a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének zárófordulójában, és mivel a belga–ukrán meccs is döntetlenre végződött, Edward Iordănescu legénysége csoportgyőztesként jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Szerdán érkezett el az idő, hogy az E kvartett számára is lezáruljon a csoportkör. Ez az a négyes, ahol az Eb-történelemben először mindegyik csapatnak három pontja volt, így reális továbbjutási esélyekkel léptek pályára. Románia Frankfurtban találkozott a szlovákokkal, és közismert volt, hogy döntetlennel mindkét válogatott továbbjut. Emiatt meg is gyanúsították a feleket, hogy megegyezéses alapon nem hajszolják majd a három pontot ezen a találkozón.

Erre viszont már a meccs elején rácáfoltak, előbb a szlovákok próbálták a belgákhoz hasonlóan meglepni Edward Iordănescu szövetségi kapitány tanítványait, majd pedig a trikolórokon volt a sor, hogy munkát adjanak az ellenfék kapusának. A 11. percben Rațiu tört be a hatoson belülre, de Martin Dubravka hárította a lövését. A kipattanó Ianis Hagihoz került, de kihagyta a lehetőséget, a labda messze a kapu fölé szállt.

A „hidegzuhanyt” a 24. percben érkezett: Kucka precíz középre íveléséből Duda fejelt védhetetlenül Niță kapujába a szlovákok 1-0-s vezetéséhez. Ez némi feszültséget okozott, főleg, hogy ezalatt Stuttgartban a belga–ukrán meccsen gól nélküli döntetlen volt az állás, ami Romániát a negyedik helyre sorolta a négyesben.

Fotó: Agerpres

Nem tartott viszont sokáig az aggodalom, a 34. percben ugyanis a hatoson belülre induló Ianis Hagit buktatták, amiért a VAR-döntés nyomás büntetőt ítéltek Romániának. Răzvan Marin magabiztosan értékesítette a tizenegyest a 37. percben, így 1-1-re módosult az állás.

Nem sokkal később ellentámadásból indult meg Drăguș, de nem vette észre Hagit, aki a jobb oldalról csatlakozott hozzá és szabadon volt, passz helyett a kapura lőtte a labdát, de az mellé ment.

Az eredmény a szünetig nem változott, mint ahogyan a belga–ukrán meccsen is kitartott a 0-0 az első félidő végéig.

A térfélcserét követően Haraslin próbálta meg legyőzni Niță kapust (52. perc) és összességében a szlovákok veszélyeztettek többet, bár a mérkőzés ritmusa alább hagyott az első félidőhöz képest. A 61. percben aztán megint a trikolóroké volt a főszerep a szlovák kapu előtt: Răzvan Marin próbálkozott, de Dubravka magabiztosan hárított, hogy rögtön utána Denis Drăguș lövése centikkel a léc felett suhanjon el. Ez a helyzet ismét felpörgette a játékot, két veszélyes szlovák helyzet követte, miközben hatalmas zápor zúdult a stadionra. A helyszíni közvetítés szerint a szél is erősen fújt.

Fotó: Agerpres

Ahogyan az eső enyhült, úgy nőtt az izgalom a hajrára, mivel az olasz Francesco Calzona szövetségi kapitány edzette szlovákok nem úgy tűntek, hogy megelégednének a döntetlennel. Ami nem véletlen, hiszen a belga–ukrán találkozó továbbra is gól nélküli döntetlenre állt, így még ha az 1-1 látszólag megnyugtatónak tűnhetne, egyetlen találat is felboríthatta volna a számításokat.

Több gól viszont már nem esett. Szlovákia–Románia 1-1, Ukrajna–Belgium 0-0 lett a két mérkőzés végeredménye, ami azt jelenti, hogy Románia csoportgyőztesként jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Mögötte Belgium a második, Szlovákia pedig a harmadik helyről kvalifikált az kieséses szakaszra. Ukrajna 4 pontja ellenére sereghajtóként búcsúzott. Soha korábban az Eb-k történetében nem volt példa ilyen csoportvégeredményre.

Az E csoport végeredménye:

1. ROMÁNIA (továbbjutott) 3 1 1 1 4-3 4
2. Belgium (továbbjutott) 3 1 1 1 2-1 4
3. Szlovákia (továbbjutott) 3 1 1 1 3-3 4
4. Ukrajna 3 1 1 1 2-4 4
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?