Szerdán dől el a román és a magyar válogatott sorsa az Eb-n

A németországi labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének utolsó játéknapján dől el Románia és Magyarország labdarúgó-válogatottjainak a sorsa. Előbbi most lép pályára a harmadik fordulóban, míg utóbbinak az A csoport harmadik helyén végezve várja a külön rangsor alakulását.

Az E kvartettben Románia csoportelsőként várja a harmadik fordulót, de ugyanúgy három pontja van mögötte Belgiumnak, Szlovákiának és Ukrajnának is. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag még bármelyik együttes továbbjuthat. Ismeretes, hogy Románia Szlovákia, Belgium pedig Ukrajna ellen lép majd pályára szerdán 19 órától.

Fotó: FRF.ro

Edward Iordănescu együttesének egy pont is elegendő a továbbjutáshoz, de ugyanígy a szlovákok is továbbmennek a nyolcaddöntőbe, ha legalább egy pontot szereznek. Ez az a csoport, amelyiknek a majdani harmadik helyezettjét matematikailag még megelőzheti Magyarország válogatottja a harmadik helyezettek külön rangsorában, de a számítás itt már bonyolultabb. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) korábban úgy számolta, hogy Marco Rossi együttese csak akkor előzhet, ha Románia legyőzi a szlovákokat, Ukrajna pedig legalább két gól különbséggel kap ki a belgáktól.

E csoport: Szlovákia–Románia (szerda, 19 óra), Ukrajna–Belgium (szerda, 19 óra).

1. ROMÁNIA 2 1 0 1 3-2 3
2. Belgium 2 1 0 1 2-1 3
3. Szlovákia 2 1 0 1 2-2 3
4. Ukrajna 2 1 0 1 2-4 3

Ha ez nem történne meg, akkor az F csoport mérkőzéseire terelődik a figyelem, ahol Törökország–Csehország és Portugália–Grúzia párosítás szerint játszanak 22 órától. Magyar szempontból fontos, hogy a már biztos továbbjutó Portugália ne kapjon ki az Eb-újonc grúzoktól, a csehek pedig ne győzzék le a törököket. Itt egyszerűbb a helyzet, hiszen a jelenlegi harmadik helyezett csehek és a negyedik helyezett grúzok is 1 pontról várják a harmadik kört, míg az élen Portugália 6, Törökország pedig 3 pontnál tartanak.

F csoport: Grúzia–Portugália (szerda, 22 óra), Csehország–Törökország (szerda, 22 óra).

1. Portugália (továbbjutott) 2 2 0 0 5-1 6
2. Törökország 2 1 0 1 3-4 3
3. Csehország 2 0 1 1 2-3 1
4. Grúzia 2 0 1 1 2-4 1

Ismeretes, hogy a négy legjobb csoportharmadik jut tovább a kieséses szakaszra. A válogatottakat a pontjaik száma alapján rangsorolják. Egyenlőség esetén sorrendben a gólarányt, a rúgott gólok számát, a győzelmek számát, a fair-play pontokat (sárga és piros lapok) végül pedig szükség esetén az Eb-kvalifikációs rangsorban elfoglalt helyeket veszik figyelembe. Eddig Hollandia és Szlovénia is megelőzte a magyarokat – és már biztos továbbjutók –, Horvátország viszont Marco Rossi együttese mögött zárt és már matematikai esélye sem maradt a nyolcaddöntőre.

A már biztos csoportharmadikok rangsora:

1. D csoport Hollandia 4 4-4 (0)
2.  C csoport Szlovénia 3 2-2 (0)
3.  A csoport MAGYARORSZÁG 3 2-5 (-3)
4. B csoport Horvátország 2 3-6 (-3)
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?