Álomrajtot vett Románia – hatalmas győzelem az ukránok ellen

Egészen elképesztő 3-0-ás győzelemmel kezdte Románia labdarúgó-válogatottja a németországi Európa-bajnokságot: az E csoport első fordulójában a papírforma szerint erősebb Ukrajnát múlta felül hétfő délután a müncheni Allianz Arénában.

A mérkőzés előtt román ultrák a közösségi oldalakon panaszkodtak, hogy visszafordították őket a határon és egyszerűen nem engedték őket eljutni Münchenbe. Mintegy harmincezer szurkoló viszont helyet foglalt az Allianz Aréna lelátóin, helyszíni tudósítás alapján „otthonos hangulatot” teremtettek a stadionban, de az a tévé képernyőin keresztül is látszódott, hogy „besárgult” a lelátó a találkozóra és biztató skandálások is „átjöttek” a mérkőzés kommentárainak mikrofonján keresztül.

Fotó: Agerpres

Edward Iordănescu szövetségi kapitány legénységének pedig sikerült „táplálnia a tüzet”, mert az első percek után magukhoz ragadták a kezdeményezést, ami a 29. percben góllá érett. A csapatkapitány Nicolae Stanciu volt az, aki szépségdíjas lövésével legyőzte Lunint, a Real Madrid kapusát. Később Stanciu közel járt a duplázáshoz, de szöglete lepattant a kapufáról. Miközben a támadásról beszélünk, meg kell említenünk, hogy hatékony volt a trikolórok védelme is az első félidőben, Andrei Burcă kiválóan hatástalanította az ellenfél kísérleteit.

A szünet utáni percek aztán a legfanatikusabb rajongók álmait is túlszárnyalták: az 52. percben Răzvan Marin mintegy húsz méterről győzte le Lunint, majd az 57. percben Denis Drăguș pattintotta a Denis Mantól kapott labdát az ukrán hálóba.

Fotó: Agerpres

Az extázis még a képernyőkön keresztül is érezhető volt, a lelátókon „Románia, olé, olé” skandálás hangzott. Szinte hihetetlen volt, hogy a válogatott 3-0-ra vezet a papírforma szerint erősebb ukrán gárdával szemben. Története során először és utoljára 2000-ben nyert romániai együttes Eb-meccset, és a játék alapján egyre inkább körvonalazódni látszott egy újabb siker. Főleg miután a védelem a háromgólos előnyben sem kényelmesedett el, Drăgușin résen volt, amikor az ukránok megpróbáltak betörni a hatoson belülre, és Niță kapust sem tudta meglepni az ellenfél.

Az elmúlt időszak egyik legjobb játékát mutatva be is húzta a „hárompontos” győzelmet Románia, és hatalmas lépést tett a kvartettben a továbbjutás felé.

Az E csoportban hétfőn 19 órától Belgium–Szlovákia mérkőzést rendeznek az első fordulóban. Románia legközelebb június 22-én, 22 órakor játszik Belgium együttesével, majd június 26-án 19 órakor Szlovákia lesz az ellenfél.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?