Jöhet a bemutatkozás – Nyolc év után újra Eb-meccset játszik Románia

Románia labdarúgó-válogatottja számára is elérkezett az idő, hogy bemutatkozzon a németországi Európa-bajnokságon: Edward Iordănescu szövetségi kapitány legénysége Ukrajna ellen lép pályára hétfőn 16 órától az E csoport első fordulójában.

Azzal az ukrán válogatottal, amelyik bár csak pótselejtezőről kvalifikált a kontinensviadalra, a papírforma szerint mégis szinte minden szempontból a selejtezőket veretlenül, csoportgyőztesként abszolváló romániai együttes fellett áll. Erősebb az országos bajnokságuk és értékesebb a keretük is, nem beszélve arról, hogy jóval rutinosabbak a trikolóroknál. Ezt még Iordănescu is elismerte a meccset beharangozó sajtótájékoztatón, rámutatva, hogy miközben Románia nyolc év után kvalifikált ismét Eb-re – vébére nem jutott ki az együttes –, Ukrajna sorozatban a negyedik világversenyén lép majd pályára. „Volt már negyeddöntős is, ami önbizalmat ad. Van 15-16 játékosuk, akiknek van tapasztalata az ilyen tornákon. Meg vannak szokva a téttel, mert a klubjaiknál is évről évre serlegért harcolnak. Ez előnyt jelent a számukra, kiegyensúlyozottabbak, bátrabbak” – ecsetelte a szövetségi kapitány. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy erre a találkozóra mentálisan is készültek, bizonyos abban, hogy vannak olyan készségeik, amelyekkel kompenzálni tudják a tapasztalatbeli különbségeket.

Fotó: frf.ro

Edward Iordănescu ismét leszögezte, hogy tudásuk legjavát fogják nyújtani, küzdeni fognak minden egyes pillanatban. Hogy ez mire lesz elegendő még nem tudni. Kétség kívül, a Bulgária és a Liechtenstein elleni barátságos mérkőzéseken mutatott teljesítmény nem lesz elegendő Ukrajnával szemben. „Egyénileg mindegyik játékos felkészült. Csoportként is készen állunk, hogy a lehető legjobb formát nyújtsuk. Beszélhetünk a célunkról is, arról, hogy továbbjussunk a csoportból. Nyilván ezt szeretnénk, de lépésről lépésre kell haladnunk” – mondta a szövetségi kapitány.

Kvartettjükben, mint ismeretes, még Belgium és Szlovákia szerepel. Ők hétfőn 19 órakor küzdenek meg egymással. Nem lesz tehát egyszerű feladat, bár a három ponton túlmenően jelentős pénzösszeg is a tétje a mérkőzésnek.

Az Eb-kvalifikáció már önmagában 9,25 millió eurót ért a válogatottaknak, amelyek a csoportkörben elért döntetlenekért további 500 ezer eurót, a győzelmekért pedig egymillió euró jutalomban részesülnek. A nyolcaddöntőbe jutásért 1,5 milliót kapna, majd a negyeddöntős szereplés 2,5 milliót, az elődöntő 4 millió eurót jelent. A döntősök egyenként további 5 millió eurót kapnak majd, míg a győztes 8 millió euróban részesül így, ha a majdani Eb-győztes minden csoportmeccsét megnyerni, 28,25 millió euróval távozik a seregszemléről. A kontinensviadal díjazása különben megegyezik a legutóbbi Eb-n kiosztott összegekkel, mint ahogyan az sem változott, hogy a válogatottakba játékosokat küldő futballklubok is részesülnek pénzjutalomban.

Az ukrán válogatott helyzete nyilván különleges, hiszen mialatt Németországban a labdarúgást ünneplik, Ukrajna háborúban áll Oroszországgal. A szövetségi kapitány, Szerhij Rebrov szerint emiatt számukra a hétfői meccs több mint pusztán labdarúgás. „Rengeteg üzenetet kaptunk a katonáktól, a barátainktól, akik Ukrajnáért harcolnak. Biztos vagyok benne, hogy tudják, büszkék vagyunk rájuk. Ők azt mondják, hogy mutassuk meg az ukrán spirituszt. Ez a torna voltaképp erről szól” – mondta Rebrov. Hozzátette, országa számára a futball most nem prioritás, de kulcsfontosságú minden egyes győzelem, amit kiharcolnak.

Kezdenek a franciák is

A kontinentális futballszövetség nem díjazza amúgy, ha a politikát belekeverik a sportba, de az több alkalommal is beszivárog. Ezúttal még Kylian Mbappé, a franciák sztárja is elsősorban országa belpolitikai helyzetéről beszélt az Eb-meccsük előtt. A válogatott csapatkapitánya nyíltan a szélsőséges pártok ellen szólalt fel, és Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés nevű szélsőjobbos pártja ellen kampányolt az előrehozott választások kapcsán. „A futballmérkőzés fontos, de ez a helyzet most még annál is fontosabb. (…) Kylian Mbappé ellenzi az szélsőséges véleményeket és a megosztást. Büszke akarok lenni, hogy Franciaországot képviselhetem, nem akarok olyan országot képviselni, amelyik nem felel meg az értékrendszeremnek” – fogalmazott, az célkeresztbe váltott politikusok nemtetszésére.

Franciaország az idei Európa-bajnokság egyik főesélyese. Hétfőn 22 órakor Ausztria ellen kezd a Hollandiával és Lengyelországgal teljes D csoportban. Ebben a kvartettben, mint ismeretes, a hollandok vasárnap 2-1-re legyőzték a lengyeleket. Meglepetést eddig csak a C kvartettben jegyeztek, ahol Szlovéniának sikerült 1-1-es döntetlennel pontot rabolnia a dánokkal szemben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?