banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Romániáé a „legolcsóbb” válogatott az Európa-bajnokságon

A játékosok becsült átigazolási értéke alapján Romániáé a legolcsóbb válogatott a pénteken kezdődő németországi Európa-bajnokságon – derül ki a Sporttudományok Nemzetközi Központja, azaz a CIES kimutatásából.

A kutatóintézet honlapján közzétett számítások alapján Edward Iordănescu szövetségi kapitány kerete mindössze 91 millió eurót ér, a mezőnytől messze lemaradva sereghajtó az összesítettben. Még Albánia is megelőzi, amelyiknek keretét 139 millió euróra becsüli a CIES. Magyarország 225 millióval áll, ebben nyilván közrejátszik Szoboszlai Dominik, hiszen a Liverpool játékosa egymagában több mint 100 milliót ér, amivel a világ huszonkettedik legértékesebb futballistájaként tartják számon.

Fotó: football-observatory.com/képernyőmentés

Az élen amúgy Anglia válogatottja 1,6 milliárd eurót ér, megelőzve sorrendben Franciaországot (1,9 milliárd), Portugáliát (1,2 milliárd), Spanyolországot (1,07 milliárdot) és Hollandiát (1,0 milliárd). A házigazda és a magyarok majdani ellenfele, a németek kerete 942 milliót ér, míg a svájciakét 409 millióra, a skótokét pedig 200 millióra becsülik.

Mivel Románia sereghajtó ezen a téren, értelemszerűen mindhárom csoportellenfelének értékesebb a kerete: a belgáké 669 millió, az ukránoké 534 millió, a szlovákoké pedig 161 millió euró.

Más szempontokat is vizsgált viszont a kutatóintézet. Például azt, hogy a keretek tagjai a hazai csapatokból vagy külföldiekből kerültek ki. Albánia és Dánia válogatottjának tagjai kizárólag külföldön futballoznak, ugyanakkor például a négy évvel ezelőtt döntős angolok együttesében csak 8 százaléka a „légiós”. Hasonlóképp a címvédő olasz keret többségét is a hazai bajnokságban szereplő csapatok futballistái alkotják. Ötven százalék alatt vannak még a németek, a spanyolok, a csehek és az ukránok is. Magyarország keretének 65 százaléka „légiós”, míg a romániai válogatott játékosainak a 73 százaléka futballozik külföldi csapatban.

A skótoké a legöregebb válogatott a tornán, és hiába a fiatalítás, a német csapat játékosainak az átlagéletkora is 28 százalék felett van. Magyarország válogatottjának az átlagéletkora 27,8, míg Romániáé 27,3. A legfiatalabb kerettel Csehország szerepel majd. Náluk az átlagéletkor 25,8 év.

(Nyitókép: frf.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?