Ünneplésre készen: rajtol a németországi futball-Eb

A visszaszámlálás véget ért: pénteken elrajtol az egy hónapon át tartó futballünnep Németországban. A 17. Európa-bajnokság huszonnégy válogatottja között szerepel Magyarország és Románia együttese is.

„We are on fire tonight”, énekli Leony, a Meduzaval és a OneRepublic-kal közös indulóban, abban a Fire című számban, amelyik a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos dala lett. Péntek lévén immár azt énekelhetjük mi is, hogy „ma este feltüzeltek vagyunk” – pontosabban leszünk –, hiszen véget ért a visszaszámlálás, pár óra múlva a müncheni Allianz Arénában rendezendő Németország–Skócia mérkőzéssel hivatalosan is elrajtol a tizenhetedik kontinensviadal.

Fotó: UEFA/Facebook

Valódi futballünnepnek nézünk elébe, ráadásul a nagy futballnemzetek mellett a huszonnégy csapatos mezőnyből nem hiányzik sem Magyarország, sem pedig Románia válogatottja.

Az Eb-t a szokott versenykiírás szerint rendezik. A 24 csapatot hat kvartettbe sorsolták, a csoportkörből pedig az első két helyezettek, valamint a legjobb négy harmadik helyezettek kvalifikálnak a nyolcaddöntőbe. Onnan már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem a július 14-i, berlini fináléig.

És ha már Berlin, a német főváros 74 461 férőhelyes olimpiai stadionja mellett a gelsenkircheni 54 740 férőhelyes, Veltins Aréna – amelynek büféibe közvetlen vezetéken érkezik a sörgyárból a csapolt sör –, a dortmundi 65 849 férőhelyes BVB stadion, a 43 ezer férőhelyes, 1923-ban épített – majd 2001-ben felújított – kölni RheinEnergieStadion, az 51 500 férőhelyes düsseldorfi Merkur-Spiel Aréna, az 51 500 férőhelyes frankfurti Deutsche Bank Park, a 70 076 férőhelyes müncheni Allianz Aréna, a 42 900 férőhelyes lipcsei Red Bull Aréna, a hamburgi 49 ezer férőhelyes Volksparkstadion, a müncheni Allianz Aréna, valamint az 51 ezer férőhelyes stuttgarti MPH Aréna lesznek a mérkőzések helyszínei.

Illusztráció: Maszol

Továbbjutásra hangolva

Magyarország labdarúgó-válogatottja az A csoportban kezd, de a legutóbbi kontinensviadallal ellentétben immár korántsem esélytelenként vág neki a seregszemlének. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese az elmúlt évek alatt bebizonyította, hogy képes a sportág nagyhatalmaival is felvenni a versenyt. Különösképp nem illetődik meg Németországtól, amely bár házigazdaként főesélyes a továbbjutásra, a Skóciával és Svájccal teljes kvartettből a kieséses szakaszba várják a Szoboszlaiékat is.

A piros-fehér-zöldeknek a mostani lesz az ötödik Eb-jük. Először 1964-ben bronzéremig meneteltek, majd 1972-ben a negyedik helyen zártak. Ezt egy hosszú szünet követte, mígnem 2016-ban megtört a jég, és nem pusztán kvalifikált a válogatott az akkor Franciaországban rendezett Eb-re, hanem még a csoportkörből is továbbjutott. Hasonlóképp a jubileumi 2020-as tornán is részt vehettek, és két pontot szereztek a Franciaországgal, Németországgal és Portugáliával teljes halálcsoportban.

Fotó: MTI

Ezúttal a B csoport az úgynevezett halálcsoport a németországi Eb-n, ahová a címvédő Olaszország mellett Horvátországot, Spanyolországot és Albániát sorsolták. Az azzurrik ugyanakkor most nem tartoznak a főesélyesek közé, emlékezetes ugyanis, hogy a csoportselejtezőkből is csak egy plusz góllal jutottak tovább az ukránokkal szemben, ezért nem véletlen, hogy a fogadóirodáknál csak 15-ös szorzóval jegyzik őket.

Ezúttal összejön az angoloknak?

A kontinensviadal főesélyesének a legutóbb ezüstérmes Angliát tartják, amelyik a C csoportban kezd Dánia, Szlovénia és Szerbia társaságában. A fogadóirodáknál 4.60-as szorzóval jegyzik Gareth Southgate szövetségi kapitány együttesének végső győzelmét, míg a D csoporton Hollandiával, Lengyelországgal és Ausztriával osztozó, világbajnoki ezüstérmes franciák 4.75-ös szorzóval a másodikok. Mindkét keretben hemzsegnek a sztárjátékosok, elég csak Harry Kanet vagy Kylian Mbappé-t említenünk ahhoz, hogy tudjuk a fogadóirodák nem véletlenül számítanak a sikereikre. Anglia különben még soha nem nyert Eb-t, Franciaország viszont már kétszer is aranyérmes volt (1984-ben és 2000-ben), egy újabb serleggel pedig beérné az örökranglista élén három elsőséggel jegyzett spanyolokat (1964, 2008, 2012). A németeknek is van három Eb-elsőségük, de 1972-ben és 1980-ban az NSZK nyert, Németországként 1996-ban győztek utoljára.

Fotó: angol válogatott/Facebook

Ezúttal az erősorrendben a harmadikok (6.50-es szorzóval), megelőzve Cristiano Ronaldo portugál válogatottját. Portugália, amelyik 2016-ban foglalta el Európa „trónját” az F csoportban szerepel, Csehország, az újonc Grúzia és Törökország társaságában.

Esélytelenek nyugalmával

Románia győzelmére értelemszerűen nem számítanak, akkora meglepetés lenne, ha a magasba emelnék a Henri Delaunay serleget, hogy 250-szeres szorzóval lehet fogadni rá. Ennél kisebb esélyt csak Szlovéniának, Szlovákiának, Grúziának és Albániának jósolnak.

És valljuk be, hogy a Bulgária és a Luxemburg elleni barátságos mérkőzésen látottak nem is jósolnak túl sok sikert Edward Iordănescu szövetségi kapitány legénységének, amelyik bár csoportgyőztesként kvalifikált a selejtezőkből, a Belgiummal, Ukrajnával és Szlovákiával teljes E előjelű négyesben nem lesz egyszerű feladata.

A múltbéli eredmények sem épp a trikolóroknak kedveznek, hiszen ez mindössze csak a hatodik Eb-szerelése lesz a válogatottnak, amely annak idején 1984-ig kellett várjon, hogy az első Eb-szereplését kipipálja. Akkor Mircea Lucescu volt a szövetségi kapitány és egy ponttal zártak a spanyolokkal, a nyugat-németekkel és a portugálokkal teljes csoportot. Azt követően 1996-ban Anghel Iordănescu, majd 2000-ben Jenei Imre kvalifikálta szakvezetőként a válogatottat az Eb-re. Ez utóbbi tornán még a csoportkörből is sikerült továbbjutni az angolok legyőzésével és a németek elleni döntetlen után – a Portugáliával teljes csoportból –, hogy utána a negyeddöntőkben Olaszország 2-0-ra felülmúlja az akkor még Gică Hagit is soraiban tudó együttest. Ezen a seregszemlén tudott egyedül meccset nyerni Románia, mert bár azt követően még 2008-ban és 2016-ban szerepeltek a kontinensviadalon, döntetlennél „messzebb” nem jutottak.

Fotó: frf.ro

2008-ban amúgy Victor Pițurcă, majd 2016-ban megint Anghel Iordănescu volt a szövetségi kapitány. Most fia, Edi bizonyíthat, és keretében ismét lesz egy Hagi, Gică Hagi fia, Ianis, aki ráadásul magára öltheti a 10-es számú mezt, miután Nicolae Stanciu úgy döntött, hogy a lesérült Ovidiu Moruțan 21-es számával szerepel majd.

A szövetségi kapitány a torna rajtja előtt közösségi oldalán üzente, hogy ez egy különleges generáció, minden erejükkel küzdeni fognak. „Ne felejtsük el, hogy az első helyről, veretlenül kvalifikáltunk az Eb-re. Ezek a fiúk megérdemlik a támogatást és a bizalmat (…) Előttünk a futball ünnepe, amelyre felkészültünk” – mondta, hozzátéve, hogy szükség lesz a szurkolókra is, hogy sikerrel járjanak.

Futballünnep rekordokkal

Amint arra az MTI beszámolójában rámutatott: a mostani tornán rekordokban biztosan nem lesz hiány, elég csak Cristiano Ronaldóra gondolnunk, aki immár hatodik kontinensviadalára készül, az ötszörös aranylabdás minden egyes meccsel és góllal saját rekordját javíthatja tovább. Egy másik veterán portugál, a 41 esztendős Pepe egy magyar csúcsot adhat át a múltnak, mivel pályára lépésével – a trónról Király Gábort letaszítva – ő lesz minden idők legidősebb Eb-játékosa.

Búcsúkra is kell számítani, várhatóan utoljára látjuk a válogatottban futballozni a hatszoros BL-győztes német Toni Kroost, de elképzelhető, hogy a szintén hatszoros BL-győztes horvát Luka Modricnak is ez lesz az utolsó kontinensviadala.

Fotó: DFB/ Philipp Reinhard/Facebook

Kroos már péntek este pályára léphet, hiszen az A csoportban a Németország–Skócia találkozót 22 órakor rendezik. Magyarország szombaton 16 órakor Svájc ellen kezd, de aznap lesznek a Spanyolország–Horvátország (19 óra) és az Olaszország–Albánia (22 óra) összecsapások is.

Amúgy a csoportkör első két fordulójában romániai idő szerint 16, 19 és 22 órakor lesznek meccsek, míg az utolsó körben két-két találkozót rendeznek majd 19 és 22 órakor. Eb-meccseket Romániában a Pro TV és a Pro Aréna közvetít majd, míg Magyarországon szokás szerint a M4 Sporton látható a kontinensviadal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?