Öngólba fullasztották a címvédő olaszokat, Spanyolország már biztos továbbjutó

Spanyolország végig uralta az olaszok elleni rangadót a labdarúgó-Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában, de végül a címvédő öngólja kellett Moratáék 1-0-ás győzelméhez.

A spanyolok a csütörtök esti mérkőzés első percétől fogva nagy nyomás alá helyezték az olaszok védelmét, ahonnan érezhetően hiányzott a „régi keretből” visszavonult Bonucci vagy Chiellini, az „új” felállásban Bastonira, Calafiorira, Dimarcora és Di Lorenzora hárult a feladat, hogy feltartóztassák az ellenfelet. Az első félidőben viszont többször ők sem voltak elegendőek, Donnarumma kapusnak nem csak résen kellett lennie, hanem mentenie is kellett: a 25. percben Fabian Ruiz lövését tornázta a léc fölé.

A spanyolok nagy iramot diktáltak, Luciano Spalletti szövetségi kapitány együttese csak ritkán tudott kitörni saját térfeléről, és amikor sikerült, nem tudtak veszélyesek lenni. Az Eb-címvédő Squadra Azzurra első kapura lövéséig a félidő utolsó percéig kellett várni, de Chiesa lövése messze Unai Simon kapuja fölé szállt.

Null-nullról fordultak a szünetre, a térfélcserét követően viszont nem sokat változott a játék képe. Luis de la Fuente legénysége diktálta az iramot, Pedri pedig helyzetet helyzetre halmozott. Meg-megingott ugyanis az olasz védelem a spanyol tiki-taka előtt, olyannyira, hogy Riccardo Calafiori az 55. percben öngóllal hátrányba is hozta a címvédőt.

Fotó: Agerpres

Össztűz zúdult Donnarumma kapujára, hol Pedri, hol Morata vette célba az olasz hálót, de a kapusra nem volt panasz ezen a meccsen, hősiesen állta az ostromot. Ha a statisztikát nézzük, ekkor már hat mentése volt, miközben Unai Simonnak egyáltalán nem volt dolga a „túloldalon”. A 63-65. perc környékén került ismét a közelébe a labda, de az olaszok támadásából hiányzott a kreativitás, hogy valós veszélyt jelentsenek.

Nem úgy a spanyolok játékából, elég csak a 70. percről beszélnünk, amikor Williams kiváló lövésétől ezúttal csak a kapufa mentette meg az Eb-címvédőt.

Az olaszok támadójátéka a hajrára érkezett meg, de nem volt eléggé hatékony. Az utolsó szögletre még Donnarumma is felfutott a spanyol kapu elé, de az egyenlítés elmaradt. A spanyolok 1-0-s győzelme azt is jelenti, hogy a németek után második válogatottként már biztos nyolcaddöntősnek számítanak.

Ez a B csoport az úgynevezett halálcsoport az idei seregszemlén, és mivel korábban az albán–horvát csata 2-2-vel zárult, két forduló után Spanyolország 6 pontnál tart és már biztos továbbjutó. Mögötte Olaszország 3 ponttal marad, míg Albánia és Horvátország 1-1 pontnál tartanak. A harmadik fordulóban június 24-én hétfőn 22 órától Albánia–Spanyolország és Horvátország–Olaszország párosítás szerint zárják a csoportkört a négyesben.

Döntetlent játszottak az angolok

A spanyol-olasz-derbi előtt a legutóbbi Eb-n ezüstérmes Anglia lépett pályára Dánia ellen. Az idei kontinensviadal egyik főesélyesének tartott szigetországiak Harry Kane révén a 18. percben szerezték meg a vezetést, de a skandinávok a 34. percben Hjulmand révén egyenlítettek. Anglia nem volt túl meggyőző ezen az összecsapáson, amely végül 1-1-re végződött.

Mivel előtte a nagykárolyi bíró, Kovács István által vezetett szerb–szlovén meccs is 1-1-es zárult, két forduló után a C csoportban Anglia 4, Dánia 2, Szlovénia 2, Szerbia pedig 1 pontról várja a mindent eldöntő harmadik kört. Azt június 25-án, kedden 22 órától rendezik Dánia–Szerbia és Anglia–Szlovénia párosítás szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?