Visszalépéssel fenyegetőznek a szerbek az ultrák skandálásai miatt

Akár még a labdarúgó-Európa-bajnokságról is visszaléphet Szerbia válogatottja, amennyiben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem szankcionálja sürgősen a szerbellenes skandálásokat.  Nem is akármilyen skandálások, hiszen legutóbb a 2-2-re végződött Horvátország–Albánia meccsen „öljétek meg a szerbeket” és „akasszátok fel a szerbeket” rigmusok hangzottak el mindkét csapat ultráitól.

Jovan Surbatovics, a Szerb Labdarúgó-szövetség főtitkára botrányosnak nevezte a történteket, amely miatt panaszt emeltek a kontinentális szervezetnél. „Követeljük a szankciókat az UEFA-tól, akár azon az áron is, hogy nem folytatjuk az Eb-t” – nyilatkozta a szerb sajtónak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy biztosak abban, hogy a büntetés nem marad el, hiszen az illetékesek már szerb–angol meccs kapcsán is szankcionáltak, de az horvát–albán találkozó kapcsán szigorú felelősségre vonást várnak. „Most azt szeretnénk, hogy mindkét csapatot büntessék meg. Ha ez nem történt meg, akkor alaposan kielemezzük, hogy mit teszünk a továbbiakban” – mondta.

A szerb válogatott az angolok ellen kezdett, csütörtökön a szlovének ellen lép pályára | Fotó: Szerb Labdarúgó-szövetség/X

Az Eb első fordulójában rendezett szerb-angol meccs kapcsán amúgy egy koszovói újságíró, Arlind Sadiku akkreditációját vonták vissza, mert a szerb szurkolókat provokálta. Pénzbírságot kaptak ugyanakkor a szerbek is az ultrák nacionalista molinói miatt is, de hasonlóképp fizetniük kell az albánoknak is, amiért az olaszok elleni találkozóra vittek be tiltott transzparenseket.

Surbatovics különben úgy értékeli, hogy elszigetelt esetek nyomán büntették őket, mert szurkolóik „rendesen viselkednek”. „Egy szurkolót büntettek meg rasszista sértés miatt. Nem szeretnénk, ha ezt az egész szurkolótáborra ráragasztanák. Mi, szerbek, úriemberek vagyunk. Arra biztatok minden drukkert, hogy ez maradjon is így” – tette hozzá Surbatovics.

Az etnikai konfliktus az ex-jugoszláv térségben nem újkeletű. Utolsóként 2008-ban a többségében albánok lakta Koszovó vált külön Szerbiától. Koszovó függetlenségét Szerbia azóta sem ismerte el, ugyanakkor több országgal egyetemben Románia sem.

Szerbia a nyitófordulóban 1-0-ra kikapott Angliától a C csoportban. Csütörtökön 16 órától Szlovénia ellen lép pályára, majd kedden Dánia lesz az ellenfele. Az albánok és a horvátok a B kvartettben játszanak. Két meccs után 1-1 ponttal állnak a kvartett utolsó két helyén. Az élen Spanyolország és Olaszország hétfőn 22 órától játssza le egymás elleni mérkőzését a második fordulóban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?