„Amíg élünk, remélünk” – a skótok legyőzésében bíznak a továbbjutási esélyeseket számolgató magyarok

A továbbjutás szempontjából létfontosságú Magyarország labdarúgó-válogatottja számára a skótok legyőzése. Bár még a fél Eb-mezőny nincs túl a második fordulón, a számolgatás már elkezdődött a nyolcaddöntős esélyekre vonatkozóan.

A labdarúgó-Európa-bajnokság rajtja előtt a kieséses szakaszba várták Magyarország együttesét a házigazda Németországgal, a Svájccal és a Skóciával teljes A csoportból. Az első két fordulóban elszenvedett vereségek – a svájciak elleni 3-1 és a németek elleni 2-0 – viszont felülírták a papírformát, mint ahogyan az sem segített, hogy a németektől 5-1-es zakóval nyitó skótoknak sikerült pontot szerezniük Svájc ellen (1-1).

Fotó: MLSZ/ ifj. Thaly Zoltán

Ilyen körülmények között Marco Rossi szövetségi kapitány együttesének már nem maradt esélye arra, hogy az első két helyről automatikusan kvalifikáljon a nyolcaddöntőbe. Csakis abban bízhat, hogy a négy legjobb csoportharmadik között tovább lép majd.

1. Németország (és már továbbjutott) 2 2 0 0 7-1 6
2. Svájc 2 1 1 0 4-2 4
3. Skócia 2 0 1 1 2-6 1
4. MAGYARORSZÁG 2 0 0 2 1-5 0

 

Ennek viszont alapvető feltétele, hogy vasárnap este legyőzzék a skótokat. Döntetlennel vagy vereséggel ugyanis sereghajtók maradnak a kvartettben és úgy véget ér számukra a kontinensviadal. Nyilván a győzelem sem jelent még biztos továbbjutást a harmadik helyről, de a három pont mindenképp előnyt jelenthet a csoportharmadikok külön rangsorában, ahol a pontszámon túlmenően majd a gólkülönbség is meghatározó lesz.

Eddig három csoport van csak túl a második fordulón, a B csoportban jelenleg csoportharmadik Albánia 1 ponttal harmadik és mínusz egy a gólaránya, de az utolsó fordulóban Spanyolországgal találkozik. Spanyolország és Németország már biztos továbbjutók, Olaszországnak ehhez még bizonyítania kell majd a horvátok ellen. A C csoportban Anglia (4 pont), Dánia (2), Szlovénia (2) és Szerbia (1) a sorrend, a továbbjutásról a harmadik forduló dönt majd.

A D csoport második fordulójában péntek este rendezik a Hollandia–Franciaország rangadót, előtte 19 órától pedig az eddig még nyeretlen lengyelek találkoznak az osztrákokkal. Szintén pénteken tudhatunk meg többet az E csoportról, ahol belgákat váratlanul legyőző szlovákok játszanak 16 órától az ukránokkal. Románia, amelyik 3 ponttal élen áll ebben a kvartettben szombaton 22 órakor mérkőzik meg Belgiummal.

Az F csoportban is még csak egy fordulón vannak túl, a szombati grúz–cseh (16 óra) és a török–portugál (19 óra) összecsapások adhatnak majd további támpontot a majdani csoportharmadikok külön rangsorára vonatkozóan. A csoportkör amúgy június 26-án, szerdán zárul.

Fotó: MLSZ

A vasárnapi meccset megelőzően a magyar válogatott játékosai közül Nagy Ádám rámutatott, hogy fizikálisan erős ellenfélre kell felkészülniük, ugyanakkor saját magukkal szemben elvárásnak is tartják a skótok legyőzését. Marco Rossi szövetségi kapitány a németek ellen elveszített meccset követően a csapat mentalitását méltatta, hasonlót vár el játékosaitól a skótok ellen is.  „Ami az utolsó, skótok elleni meccset illeti, amíg élünk remélünk, csak így állhatunk hozzá ahhoz a találkozóhoz. Nehéz meccs lesz az is, bármennyi esélyünk is marad a továbbjutásra, szeretném, ha a hozzáállásunk azon a meccsen is tökéletes lenne. Azt kell mutatnunk, amit a szurkolóink kérnek tőlünk, vagyis mindent ki kell adnunk magunkból” – szögezte le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?