Marco Rossi: Az esélytelenség motiválhat minket

Marco Rossi magyar szövetségi kapitány szerint éppen az esélytelenség motiválhatja a magyar labdarúgó-válogatott játékosait szerdán a házigazda németek elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen.

A Svájctól elszenvedett múlt szombati 3–1-es vereségre utalva a szakember azt mondta keddi sajtótájékoztatóján: „Négy éve ez volt az első alkalom, hogy szégyelltem a csapatom játékát az első félidőben. A második már jó volt, de ott is hibáztunk. Összességében háromból két gólt a saját hibánkból kaptunk. Most mindannyian úgy érezzük, hogy nagyon meg szeretnénk mutatni, hova tartozunk. Ez persze nem jelent önmagában győzelmet, de még döntetlent sem, viszont küzdeni fogunk mindvégig” – jelentette ki a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető.

„Németország a legkeményebb rivális, de megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Papíron, sőt nem csak papíron jobb nálunk az ellenfél, de ez motiválhat minket. Remélhetőleg egy pontot meg tudunk kaparintani, mert úgy reménnyel léphetünk pályára a harmadik körben. Ehhez mindenkinek száz százalékot kell nyújtania” – fogalmazott a kapitány.

Fotók: MTI

Az 59 éves tréner elárulta, két-három helyen tervez változtatni a svájciak elleni kezdőcsapatán. Az MTI érdeklődésére elmondta, a magyar csapat azért nem szokott kétszer egymás után rosszul futballozni, mert a stabilitását az állandósága adja. „Sokszor jobb egy játékost lecserélni öt-hat helyett. Azért stabil a rendszer, mert a játékosaink sokat futballoznak együtt. Persze ehhez hozzájárul az is, hogy nekünk nincs olyan mély keretünk, mint Angliának vagy Németországnak.”

Rossi úgy vélte, a hagyomány sajnos nem elég, „a múlt nem számít”. Szerinte lehet rá emlékezni, de nem döntő faktor, így az sem, hogy irányításával a németek ellen mindhárom alkalommal veretlen maradt a magyar nemzeti együttes. „Bízom a csapatomban, megtörténhet ismét, még akkor is, ha ez nem az a német csapat, amellyel az előző Eb-n találkoztunk, vagy éppen két éve a Nemzetek Ligájában. Kroos visszatért, Nagelsmann pedig a világ legjobb edzői közé tartozik” – mondta Rossi.

„Sok idióta ül a billentyűzet mögött”

A szövetségi kapitány védelmébe vette az interneten testalkata miatt több mém formájában kifigurázott Ádám Martint, mert szerinte „sok idióta ül a billentyűzet mögött”, és amikor blogokon megsértik a játékosokat, az elfogadhatatlan és tiszteletlen. Úgy vélte, nagyon kellemetlen, ami a csatárral történt.

„Az ő testfelépítése olyan, amilyen. Reméljük, gólt fog lőni az Eb-n, az nagy megelégedettséggel töltene el. Őt nem hiszem, hogy megérintette volna, mert kivételes srác. Örülünk, hogy itt van velünk" - zárta le a témát Rossi.

A játékosok részéről Lang Ádám elárulta, ő az egyik, aki kimarad a kezdőcsapatból. Ennek ellenére kijelentette, jó állapotban van, az előző három meccs és az edzések segítettek, hogy utolérje magát az idény végi sérülését követően.

„Futballban mind védekezésben, mind támadásban együtt kell mozognia a csapatrészeknek, melyek között az első félidőben a távolságok túl nagyok voltak. Ezt helyretettük, voltak megbeszélések, mindenki elmondta a véleményét, így ez még egyszer nem fordulhat elő. A felelősség mindenkié” – beszélt a Svájc elleni nyitókörös vereségről az Omonia védője, aki úgy vélte, az első félidő kiábrándító volt, de a másodikra lehet építeni.

Lang szerint szeretnének ki-ki mérkőzést vívni a házigazdával, noha ismerik a németek kvalitását, akik valószínűleg ismét domináns játékkal rukkolnak elő, nekik viszont a saját erősségeiket kell előtérbe helyezni.

„Az előző Eb-n fejeltem egy gólt Neuernek, ráadásul itt, Németországban. Nyilván különleges pillanat volt számomra, hiszen minden kissrác álma, hogy eredményes legyen egy Eb-n. Az hab a tortán, hogy világklasszis csapat és kapus ellen sikerült. Remélem, megismétlem, de azzal is kiegyeznék, ha bármelyik játékostársamnak sikerülne” – beszélt az előző Eb-n 2–2-re végződött müncheni találkozóról Schäfer András.

A csaknem 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az Európa-liga 2020-as döntőjének játékvezetője, a holland Danny Makkelie sípjelére szerdán (romániai idő szerint) 19 órakor kezdődik a magyar–német összecsapás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?