Sorsolásra vár a futball-Eb mezőnye, mutatjuk a kalapbeosztást

Noha a jövő évi labdarúgó-Európa-bajnokság mezőnyének három tagja még ismeretlen, a csoportselejtezők lezárultával véglegesedett a németországi seregszemle kalapbeosztása a december másodikai sorsolásra.

Fotó: A 2024-es Eb Facebook-oldala

Arról már beszámoltunk, hogy a kvalifikációkat csoportgyőztesként záró magyar és román válogatottak a második kalapban leszenk kiemelve, ami azt jelenti, hogy egészen biztosan nem kell egymás ellen pályára lépniük a kontinensviadal csoportkörében. Ugyanígy nem sorsolhatják majd össze Törökországgal, Dániával, Albániával vagy Ausztriával. Elviekben a kiemelés egyben egy erősorrendet is takar, de mint látható azért bőven lehet erős ellenfélre számítani a harmadik és a negyedik kalapokból is. Magyarország vagy Románia számára egy „halálcsoport” lenne például ha a harmadik kalapból a hollandokat a negyedikből pedig az olaszokat húznák, ha pedig szigorúan a csoportselejtezők alapján ítélkezünk, akkor a norvégokat vagy a spanyolokat korábban legyőző skót csapat sem nevezhető „kényelmes” ellenfél.

A spanyolok különben az első kalapban vannak kiemelve a házigazda németekkel, valamint a portugálokkal, a franciákkal, a belgákkal és az angolokkal egyetemben. Miközben az a három csapat, amelyik a potselejtezőt jelentő, kétkörös playoff-ból továbbjut, a negyedik kalapban kap majd helyet a december másodikai sorsoláskor.

A playoff-ban a Nemzetek Ligája alapján sorolták be az Eb-csoportselejtezők során kvóta nélkül maradt válogatottakat. Grúzia, Luxemburg, Görögország, Kazahsztán, Izrael, Ukrajna, Izland, Bosznia és Hercegovina, Finnország, Lengyelország, Észtország és Wales kap egy második esélyt az Eb-szereplésre. Az már ismert, hogy Grúzia Luxemburggal, Görögország pedig Kazahsztánnal találkozik jövő március 21-én, hogy aztán a két elődöntő győztese március 26-án egymással küzdjön a németországi részvételért. Ugyanúgy ismert, hogy Lengyelország Észtország találkozik az első körben, ugyanakkor Izrael, Boszni, és Wales a csütörtöki sorsolás alkalmával kapnak ellenfelet. Ugyanekkor sorsolják majd ki azt is, hogy kik lesznek a play-off döntők házigazdái.

A playoff párosítása:

  • C ág: Grúzia–Luxemburg, Görögország–Kazahsztán
  • B ág: Izrael–Ukrajna vagy Izland, Bosznia és Hercegovina–Finnország vagy Ukrajna
  • A ág: Lengyelország–Észtország, Wales–Finnország vagy Ukrajna vagy Izland

Az Eb-sorsolás kalapbeosztása

  • 1. kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
  • 2. kalap: MAGYARORSZÁG, Törökország, ROMÁNIA, Dánia, Albánia, Ausztria
  • 3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország
  • 4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a playoff három továbbjutója
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?