Drámai fordulat: az utolsó pillanatban egyenlítettek az olaszok a továbbjutáshoz

Lekoppintotta a magyarok skótok elleni meccsének hajráját Olaszország labdarúgó-válogatottja: a címvédő az utolsó percben egyenlített 1-1-re a horvátok ellen, és ezzel nyolcaddöntőbe jutott az Európa-bajnokságon. Horvátország 2 ponttal zárt a B csoportban, ami azt jelenti, hogy Magyarországot megelőzi a harmadik helyezettek külön rangsorában.

A B csoport hétfő esti utolsó fordulója előtt Spanyolország már biztos továbbjutónak számított ebben a négyesben, a címvédő olaszoknak egy pont „még hiányzott” a nyolcaddöntőhöz, ugyanakkor a horvátoknak és az albánoknak csak a győzelem lehetett elfogadható eredmény.

Fotó: Az olasz labdarúgó-válogatott Facebook-oldala

A horvátok ennek szellemében meg is próbálták meglepni az olasz védelmet, ugyanúgy nyomás alá akarták helyezni őket, ahogyan tették azt a spanyolok. Csakhogy az első percek kivételével ezt nem tudták maradéktalanul kivitelezni. Sucic lövését (5. perc) Donnarumma hárította, hogy aztán a 28. percben Dominik Livakovicnak kelljen mentenie Bastoni fejelésekor.

Az olaszok ugyanúgy mélyről próbáltak támadásokat felépíteni, de ugyanúgy a védelemben maradéktalanul minden játékosuk kivette a részét, minden egy horvát próbálkozáskor visszahúzódtak, hogy lezárják Modricsék előtt az utat.

Ez a szünetig jól is működött, gól nélküli döntetlenről fordultak a második félidőre. Az összecsapás kulcsmomentumát az 52. perc hozta el, Frattesi kezezése miatt ugyanis – a VAR után – büntetőt ítéltek meg a horvátoknak. Az 54. percben a veterán Luka Modric vállalta magára a tizenegyes elvégzését, de a mostani meccsen is kiválóan szereplő Donnarummának sikerült védenie. Csakhogy az olasz védelemnek ezt követően nem sikerült „szusszanót” adnia a Paris Saint-Germain hálóőrének: egy perccel később Budmir bombáját még hárította Donnarumma, de a kipattanóra balról érkezett Modric védhetetlenül a léc alá lőtte a labdát (55. perc) az 1-0-s vezetés megszerzéséhez. A Real Madrid világbajnoki ezüstérmes középpályása 38 évesen a futball-Eb-k történetének legidősebb gólszerzője lett.

Zaccagni továbblőtte az olaszokat a csoportból | Fotó: az olasz labdarúgó-válogatott Facebook-oldala

Luciano Spalletti szövetségi kapitány olaszai megostromolták ugyan a horvátok térfelét, több helyzetet is kidolgoztak, de a percek egyre inkább a horvátok javára peregtek. Ennél az állásnál ugyanis a két forduló után még sereghajtó horvátok egyszeriben a második helyen találták magukat az összetettben, mivel a spanyol-albán meccsen Ferran Torres 13. percben szerzett góljával a spanyolok a várakozásoknak megfelelően vezettek és magabiztosan uralták a játékot. Meg is nyerték 1-0-ra a találkozót, amikor még az olaszok a ráadáspercekben egyenlíteni próbáltak, bár nem sikerült folyamatosan beszorítaniuk az ellenfelet a saját térfelére. Mint utólag kiderült, ez nem is kellett. Amikor már Danny Makkelie játékvezető lefújni készült a találkozót a csereként beállt Mattia Zaccagni szépségdíjas lövéssel kilőtte a jobb sarkot és így a 98. percben beállította az 1-1-es végeredményt.

Ez azt jelenti, hogy a csoportgyőztes Spanyolország mögött Olaszország kvalifikált a nyolcaddöntőbe a második helyről. Horvátország ugyan feljött a harmadik helyre, de csak két pontja van, amivel minimális esélye maradt arról, hogy a legjobb négy harmadik helyezett között végezzen. Ez jó hír viszont az A csoportban 3 ponttal harmadik helyen végzett Magyarországnak, hiszen megelőzte a horvátokat a továbbjutásért zajló külön versenyben.

A B csoport végeredménye:

1. Spanyolország (továbbjutott) 3 3 0 0 5-0 9
2. Olaszország (továbbjutott) 3 1 1 1 3-3 4
3. Horvátország 3 0 2 1 3-6 2
4. Albánia 3 0 1 2 3-5 1
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?