A legjobb győzött – erdélyi szakemberekkel értékeltük ki az Eb-t

Lehet, hogy nem volt gólzáporos az idei németországi labdarúgó-Európa-bajnokság, de a Maszol által megkérdezett erdélyi szakemberek szerint mindenképp érdekes volt, végül pedig a legjobb győzött.

Mivel, hogy úgy szakmai szemmel, mint laikusként vitathatatlan, hogy Spanyolország volt az idei seregszemle legjobbja. Mint írtuk, a vasárnapi döntőben azt az angol válogatottat győzte le 2-1-re, amelyiket a torna kezdetén Franciaországgal egyetemben az aranyérem főesélyesének kiáltottak ki. A favoritok teljesítménye ugyanakkor elmaradt a várakozásoktól, Luis de la Fuente szövetségi kapitány „armadája” ellenben végig magabiztos és látványos futballal váltotta ki a közönség elismerését.

Bálint László kiemelte, hogy bár több csapattal rendezték, az új rendszer alapján pedig harmadik helyezetteknek is volt esélye kieséses szakaszba jutni, végül mégis az a válogatott nyert, amelyik mindvégig a legszebb és a legtámadóbb futballt mutatta, és amely a legjobb játékosokkal érkezett az Eb-re. Ezt igazolja az is, hogy a tornát követően közülük hatan bekerültek a seregszemle álomcsapatába, Lamine Yamalt a torna legjobb fiataljának, Rodrit pedig a torna legértékesebb játékosának választottak.

Fotó: a spanyol futballválogatott Facebook-oldala

„Spanyolország olyan bizonyosságokat vonultatott fel, mint Morata, Rodri, Carvajal, Nacho, de olyan fiatalokat is hozott, aki várhatóan még sokat fognak fejlődni azok után is, hogy már a mostani tornán is nagyon magas szinten futballoztak. Biztos vagyok benne, hogy még nagy eredmények várnak rájuk. Gondolok itt például Yamalra vagy Nico Williamsre, illetve Pedi is, aki sajnos lesérült” – ecsetelte a brassói futballedző.

Számára a torna kellemetlen meglepetései közé tartozott, hogy az európai szinten kiemelkedő játékosokkal felálló Szerbia nem jutott tovább a csoportkörből. Ugyanakkor a kicsinek tartott csapatok sokszor meglepetést okozta az idei Eb-n. „És itt említhetjük Romániát is, amelyik továbbjutott a csoportkörből. Sajnos Magyarországnak nem sikerült. Mindent összevetve, szerintem egy olyan Eb-t zártunk, amelyik sokat adott. Edzőként elmondhatom, hogy voltak olyan meccsek, amelyekből sokat tanulhattam. Sok érdekes taktikai megközelítést láthattunk, köztük a romániai válogatottét is” – vélekedett a szakember. A taktika terén külön kiemelte Luis de la Fuentét, a spanyolok szövetségi kapitányát, amelyik láthatóan visszahozta a hírek tiki-takát, amit annak idején még Guardiola honosított meg a Barcelonánál, majd pedig azt átvette a spanyol válogatott is, lévén, hogy a katalán együttes sok játékost adott a nemzeti együttesnek. „Nekem nagyon sok taktikai részlet érdekesnek tűnt, és még ha ezen az Eb-n kevés gól született és kevésbé volt látványos, számomra nagyon érdekes volt” –vallotta Bálint László.

Fotó: az angol futballválogatott Facebook-oldala

Annak, hogy Anglia és Franciaország miért nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket szerinte több oka is lehet. Úgy érzi, hogy mindkét válogatott esetében beszélhetünk egyfajta ciklus végéről, ami a szövetségi kapitányok kispadon eltöltött idejét illeti. Gareth Southgate már le is mondott a háromoroszlánosok szakmai irányításáról, de Didier Deschamps, a franciák mesterét is egyre többet bírálják. Két olyan válogatott hanyatlása, amellyel szemben elvárások vannak, mondta, hozzátéve, hogy Németország esetében is észlelt egyféle generációváltást Toni Kroos visszavonulásával. „Ígéretes fiatal tehetségek vannak. Tetszett Musiala és Florian Wirtz. Valószínű, ha Németország nem találta volna szembe magát Spanyolország a korai szakaszban, akkor közelebb verekedte volna magát a döntőhöz” – mutatott rá Bálint, emlékeztetve, hogy Németország a negyeddöntőben kapott ki 2-1-re a spanyoloktól. Rámutatott, hogy ezen az ágon nagyon erős csapatok voltak, míg a másik ágon Anglia kihasználta a könnyebb utat, annak ellenére, hogy nem mutatott tartalmas játékot.

Ilyés Róbert, az FK Csíkszereda edzője is rámutatott, hogy az angol játékosok a Premier League-ben kiemelkedően teljesítettek, ugyanakkor nagyon sok meccs van a hátuk mögött, ami még a legnagyobb világklasszisokat is kifáraszt azidény végére. A csíki szakember is teljesen megérdemeltnek tartja a spanyolok végső győzelmét, ugyanakkor a torna színvonalával kapcsolatban megjegyezte, hogy a mai modern futball túl van taktikázva, emiatt is volt kevesebb gólhelyzet, ami nyilván a nézők szempontjából unalmasabbá tehette az Eb-t.

Ilyés beszélt a román válogatottról is, amelyik szerinte megmutatta „a másik arcát” ezen a tornán. Ez az összetartásba, egy saját stílusban nyilvánult meg, amit Edward Iordănescu szövetségi kapitánynak tulajdoníthat. Az ő munkája ez, amihez csak gratulálni lehet, mondta. Szerinte, ha ez a játék megmarad, akkor további sikerekre is lehet számítani a jövőben a romániai együttestől.

(Nyitóképünk: a spanyol válogatott Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?