Megszólalt Kovács István az Európa-bajnokság után

Pályafutása egyik legszebb élményének nevezte Kovács István az idei németországi labdarúgó-Európa-bajnokságot, ahol két csoportmérkőzésen bíráskodott.

A romániai futballbírókra vonatkozó szigorú szabályok rendkívül korlátozzák azt, hogy egy játékvezető mikor és miről nyilatkozhat. A nagykárolyi sípmestert márpedig nyilván többen kérdezték volna arról az ominózus Csehország–Törökország összecsapásról, amelyen összesen 20 büntetőlapot osztott ki. Ezzel Eb-rekordot jegyzett, és a kieséses szakaszban már nem jutott szerephez a vasárnap zárult kontinensviadalon. Mint írtuk, Kovács Istvánt egy lengyelországi volt FIFA-bíró vette pár napja védelmébe, szerinte a seregszemle egyik legjobb játékvezetője volt, mindenben szabályszerűen járt el vele, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a „béke kedvéért" nem állt ki mellett és hazaküldte – holott, akár még a döntő levezénylését is megérdemelte volna.

Kovács István | Fotó: frf.ro/képernyőmentés

Kedden először megszólalt Kovács István is, de a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hivatalos honlapján vele készült interjú nem firtatta a cseh-török találkozón történteket és annak utóhatásait. Megkérdezték persze tőle, hogy milyen érzésekkel maradt a kontinensviadal után. A nagykárolyi sípmester pályafutása egyik legszebb élményének nevezte az Eb-t. „Intenzív meccsek, teltházas lelátók, kiváló szervezés. Jól képviseltem az országot, kellemes élményekkel tértek haza” – summázta. Beszélt arról is, hogy maradandó élmény maradt számára a Románia–Belgium csoportmeccs, mert azon a kölni összecsapáson ő is a közönség soraiból szurkolhatott. „Bár vereséggel végződött, a játékosok és az egész hangulat büszkeség érzését keltette” – jegyezte meg. Emlékeztett arra is, hogy ő már egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy a Románia válogatottja tovább fog jutni a csoportkörből, szerinte ez a csapat még sok örömet fog okozni a jövőben.

Kovács István, mint ismeretes, az Eb előtt az Európa Liga-finálén is fújhatta a sípot, erre pedig szívesen gondol vissza, mert akkor a családja is elkísérte Dublinba. Ez volt pályafutása második nemzetközi fináléja, és boldoggá teszi, hogy jól teljesített. Bevallása szerint tökéletes idényt zárt, a folytatásra nézve pedig tovább készül és áll elébe az újabb kihívásoknak. Azt mondta, hogy a pályafutása már most szebb, mint amilyennek megálmodta. Számára a játékvezetés a legszebb hivatás, és így a fiatalokat is csak arra tudja biztatni, hogy merjenek belevágni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?